Εναν ακόμα μήνα, έως τις 15 Ιουνίου, δίνει η κυβέρνηση παράταση στην προστασία των κόκκινων δανείων που εξαιρούνταν από την πώληση σε ξένα funds. Μετά την ημερομηνία αυτή και εφόσον είναι έτοιμο το πλαίσιο για την διαχείριση των κόκκινων δανείων από την κυβέρνηση, ανοίγει πλέον ο δρόμος για την πώληση όλων, εξυπηρετούμενων και μη, αρκεί να μην ανήκουν στην κατηγορία εκείνων που είναι συνδεδεμένα με την πρώτη και μοναδική κατοικία του δανειολήπτη σε υποθήκη ή προσημείωση και η αξία δεν ξεπερνά τις 140.000 ευρώ.
Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η εξαίρεση από την πώληση σε μη τραπεζικά ιδρύματα των δανείων έχει συμφωνηθεί να ισχύει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017. Οσο για την πώληση των λοιπών κατηγοριών δανείων (καταναλωτικά, επαγγελματικά, μικρομεσαίων καθώς και δάνεια με προσημείωση ακόμα και πρώτης κατοικίας αντικειμενικής αξίας άνω των 140.000 ευρώ) θα απελευθερωθεί μόλις θεσπιστούν οι αλλαγές του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου.
Μάλιστα η κυβέρνηση αναμένεται ότι θα πρέπει να προχωρήσει σε τροποποίηση του Νόμου Σταθάκη για τα κόκκινα δάνεια ώστε να επιτραπεί στο μέλλον η πώληση όλων των δανείων, εξυπηρετούμενων και μη, και σε νομικά πρόσωπα που έχουν συσταθεί σε κάθε κράτος-μέλος της ΕΕ και σε τρίτες εκτός ΕΕ χώρες, και όχι μόνο σε εταιρείες funds που έχουν έδρα την Ελλάδα. Αναφορικά με το θέμα που έχει προκύψει με το ενδεχόμενο διαγραφών χρεών και πώς αυτές θα υπολογίζονται φορολογικά, αναμένεται ότι θα τροποποιηθεί η νομοθεσία φορολογίας εισοδήματος ώστε να εξασφαλιστεί ότι για ένα συγκεκριμένο διάστημα οι διαγραφές χρεών που θα προκύψουν από τις συμφωνίες αναδιάρθρωσης κόκκινων δανείων να μη θεωρούνται φορολογητέο εισόδημα.
Πάντως μέχρι τη θέσπιση του νέου πλαισίου, η κυβέρνηση κατέθεσε τροπολογία σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Εξωτερικών με την οποία παρατείνονται για έναν ακόμη μήνα, μέχρι τις 15 Ιουνίου, οι εξαιρέσεις από την πώληση σε μη τραπεζικά ιδρύματα συγκεκριμένων κατηγοριών κόκκινων δανείων. Η τροπολογία αφορά την τέταρτη παράταση που θα δοθεί σε αυτήν την αναστολή. Επίσης νέα παράταση έως και τις 30 Ιουνίου έχει δοθεί και αναφορικά με την προθεσμία για την επικαιροποίηση των στοιχείων των εκκρεμών, κύριων αιτήσεων υπαγωγής των οφειλετών στον Νόμο Κατσέλη.

Η κυβέρνηση είχε προχωρήσει στην παράταση αυτή εξαιτίας της απρόβλεπτης αύξηση των αιτημάτων προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για έκδοση αναλυτικών βεβαιώσεων οφειλών και τη συνακόλουθη αδυναμία των τραπεζών να ανταποκριθούν στον αυξημένο φόρτο εργασίας που έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα στην αντίστοιχη υποχρέωση των δανειοληπτών να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τα οποία συνοδεύουν τις αιτήσεις υπαγωγής τους.