Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν παραδέχθηκε ότι είπε «λόγια και προέβη σε ανάρμοστη χειρονομία» σε βάρος γυναίκας δημοσιογράφου, αφού είχε διαψεύσει δύο φορές ότι είχε δείξει οποιαδήποτε επιλήψιμη συμπεριφορά.

Η παραδοχή έρχεται λίγες ημέρες μετά την καταγγελία οκτώ γυναικών, ανάμεσά τους δύο βουλευτές και δύο εκλεγμένα μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης, ότι παρενοχλήθηκαν σεξουαλικά από τον τέως πλέον αντιπρόεδρο της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης Ντενί Μποπέν.

Στις 22 Απριλίου ο Μισέλ Σαπέν είχε απορρίψει ως «ανακριβείς και συκοφαντικούς ισχυρισμούς» τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν σε βιβλίο που κυκλοφόρησε τον ίδιο μήνα και στο οποίο δύο δημοσιογράφοι τον κατηγορούν ότι «τράβηξε το λάστιχο του εσώρουχου» μίας δημοσιογράφου στη διάρκεια του Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός τον Ιανουάριο του 2015.

Έπειτα από την πρωτοφανή μαρτυρία οκτώ γυναικών, από τις οποίες οι τέσσερις είναι εκλεγμένες, που κατηγόρησαν τη Δευτέρα τον οικολόγο βουλευτή Ντενί Μποπέν για παρενόχληση και σεξουαλική επίθεση, σπάζοντας την ομερτά των πολιτικών κύκλων, ο Μισέλ Σαπέν διέψευσε εκ νέου την Τετάρτη τους «ισχυρισμούς» που τον αφορούν.

Ωστόσο τελικά το βράδυ έδωσε στη δημοσιότητα ανακοίνωση στην οποία υπογραμμίζει πως «οι παρούσες περιστάσεις» της υπόθεσης Μποπέν τον «αναγκάζουν να δώσει, με πλήρη διαφάνεια, τις απαραίτητες διευκρινίσεις» για τα γεγονότα που του προσάπτονται.

«Στη διάρκεια ενός ταξιδιού τον Ιανουάριο του 2015 στο Νταβός, εν μέσω περίπου 20 ανθρώπων, έκανα σε μία δημοσιογράφο μια παρατήρηση για την ενδυματολογική της εμφάνιση βάζοντας το χέρι μου στην πλάτη της. Δεν υπήρχε στη στάση μου καμία επιθετική ή σεξιστική βούληση, αλλά και μόνο το γεγονός ότι προσέβαλα το εν λόγω πρόσωπο δείχνει πως αυτά τα λόγια και αυτή η χειρονομία ήταν ανάρμοστα, και λυπήθηκα γι'αυτό και εξακολουθώ να λυπάμαι» αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών.

«Στη διάρκεια των επόμενων λεπτών η δημοσιογράφος ζήτησε να με δει προσωπικά για να μου γνωστοποιήσει την αγανάκτησή της. Φυσικά της εξέφρασα την ειλικρινή μου συγγνώμη» προσθέτει ο Σαπέν.

Οι δημοσιογράφοι Στεφανί Μαρτό και Αζίζ Ζεμπουρί γράφουν στο βιβλίο τους L' Elysee off ότι ο υπουργός βλέποντας μία δημοσιογράφο να σκύβει για να πάρει από κάτω ένα στυλό, «δεν μπορεί να κρατήσει το χέρι του μουρμουρίζοντας: «'Α, μα τι μου δείχνετε εδώ δα;' και (...) πιάνει το λάστιχο του εσώρουχου της δημοσιογράφου που φοράει χαμηλοκάβαλο παντελόνι».

Το επεισόδιο αυτό αναφέρθηκε, με διαφορετικό τρόπο, σε ένα άρθρο που υπέγραφαν 40 γυναίκες δημοσιογράφοι, το οποίο δημοσιεύθηκε τον Μάιο του 2015. Οι συγγραφείς είχαν κάνει λόγο για έναν «υπουργό ο οποίος, βλέποντάς μας σκυμμένες για να πάρουμε από κάτω ένα στυλό, δεν μπορεί να κρατήσει το χέρι του μουρμουρίζοντας: 'Α, μα τι μου δείχνετε εδώ δα;)».

Σύμφωνα με μία από τις συντάκτριες αυτού του άρθρου που φέρει τον τίτλο «Κάτω τα ξερά σας» (Bas les pattes), ο Σαπέν είχε «αγγίξει» τη δημοσιογράφο «χαμηλά στην πλάτη».

Οι ισχυρισμοί που διατυπώθηκαν σε βάρος του Ντενί Μποπέν, ο οποίος τους διαψεύδει, είχαν ως αποτέλεσμα πολιτικοί από όλες τις πλευρές να απευθύνουν έκκληση για «το τέλος της ατιμωρησίας» όσον αφορά τη σεξουαλική παρενόχληση στην πολιτική.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από