Η σύσκεψη του στενού προεδρικού πυρήνα στον τρίτο όροφο της Λεωφόρου Συγγρού διεκόπη νωρίς χθες το απόγευμα, όταν επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες για την κυβερνητική επίσπευση της ψήφισης του ασφαλιστικού και του φορολογικού νομοσχεδίου –σε ένα νομοθετικό πακέτο. Η κίνηση συνδέθηκε άμεσα με το Eurogroup της Δευτέρας και οδήγησε τις εκτιμήσεις του γαλάζιου επιτελείου προς την κατεύθυνση της συμφωνίας με τους δανειστές, αλλά δεν μεταβάλλει τον σχεδιασμό της ΝΔ: η γραμμή της σκληρής αντιπολίτευσης και το αίτημα για άμεση προσφυγή στις κάλπες θα συνεχίσουν να συμπιέζουν τον Αλέξη Τσίπρα.

«Φύγε τώρα, ώστε να προκηρυχθούν εκλογές ακόμη και σε τρεις εβδομάδες. Απέτυχες πλήρως σε όλα τα πεδία και απομόνωσες τη χώρα…». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται για προσωπική επίθεση στον Πρωθυπουργό από το βήμα της Βουλής το Σαββατοκύριακο, διαμηνύοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση δεν θα βρει σανίδα σωτηρίας στην αντιπολίτευση. Τα νέα μέτρα του τρίτου Μνημονίου είναι ένα βάρος που θα πρέπει να σηκώσουν μόνες τους οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ –και στη ΝΔ αμφιβάλλουν εάν έχουν και οι 153 κυβερνητικοί βουλευτές τις ίδιες αντοχές. Στη Λεωφόρο Συγγρού προεξοφλούν, μάλιστα, ότι το αντιπολιτευτικό μέτωπο θα ισχυροποιηθεί στη Βουλή, αναδεικνύοντας περισσότερο και την εικόνα απομόνωσης του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θα προσδοκούσε αν όχι στήριξη, τουλάχιστον μια συναινετική στάση από ορισμένα έδρανα της αντιπολίτευσης.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ. Στο γαλάζιο επιτελείο κινούνται με τη βεβαιότητα ότι ο Πρωθυπουργός είναι εγκλωβισμένος, χωρίς περιθώριο ελιγμών. Το δίλημμα της κυβέρνησης είναι πλέον ή βαριά συνθηκολόγηση ή ρήξη με την Ευρώπη, όπως το παρουσίασε χθες και ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, μεταφέροντας την απόφαση για καταψήφιση από τους γαλάζιους βουλευτές του διπλού νομοσχεδίου για το Φορολογικό και το νέο Ασφαλιστικό. Στην πρώτη περίπτωση, που συνοδεύεται από μια συμφωνία με τους πιστωτές, η κυβέρνηση θα πρέπει να διαχειριστεί τον θυμό της κοινωνίας από τα επώδυνα μέτρα –στη δεύτερη, η επιστροφή στο θερμό καλοκαίρι του 2015 θα οδηγήσει αναγκαστικά σε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Η ΝΔ δεν πρόκειται να συμπράξει όποια κατεύθυνση κι αν ακολουθήσει ο Πρωθυπουργός και θα επιμείνει για πολιτική λύση μέσα από τις κάλπες.

Μπροστά στον δρόμο της ρήξης με την Ευρώπη, από την αξιωματική αντιπολίτευση εξετάζεται ήδη ένα σχέδιο δυναμικής αντίδρασης, καθώς διαβλέπει ότι έχουν αντιστραφεί στην ελληνική κοινωνία οι όροι που επικράτησαν στο δημοψήφισμα του περασμένου καλοκαιριού. Το μήνυμα είναι ότι από την κοινωνική πλειοψηφία, μια σύγκρουση με Ευρωπαίους και δανειστές, με φόντο το Grexit, δεν καταγράφεται πλέον ως «πράξη αντίστασης», αλλά ως «τερτίπι και μεθόδευση» για την πολιτική διάσωση του συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Ο Αλέξης Τσίπρας, ωστόσο, δεν θα βρει πολιτική διέξοδο ούτε με το κλείσιμο της αξιολόγησης –αντιθέτως, η φθορά τόσο της κυβέρνησης όσο και της πρωθυπουργικής εικόνας θεωρείται από τη Συγγρού μη αναστρέψιμη. Σε αυτή την περίπτωση η ΝΔ θα κλιμακώσει την επίθεση ζητώντας προσφυγή στις κάλπες με τη βεβαιότητα ότι το αίτημα για εκλογές κερδίζει καθημερινά έδαφος στην ελληνική κοινωνία.

ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ. Η αντεπίθεση της ΝΔ μπροστά στη συμφωνία θα συνοδευθεί με καταγγελίες για παραπληροφόρηση των πολιτών ως προς τις πραγματικές επιβαρύνσεις από τα νέα πακέτα μέτρων. «Την πραγματικότητα δεν μπορεί να την αλλάξει καμία προπαγάνδα. Η κυβέρνηση ξαναέφερε τη χώρα στο σημείο μηδέν. Και τώρα, μπροστά στα αδιέξοδά της, προσπαθεί να περιορίσει τον δημόσιο διάλογο στα μέτρα των 3,6 δισ. ευρώ που αφορούν στα επόμενα δύο χρόνια. Αποσιωπά, όμως, εσκεμμένα το γεγονός ότι το συνολικό πακέτο που φορτώνει στην κοινωνία ξεπερνά τα 12 δισ. ευρώ. Ηδη έχει επιβάλει μέτρα 3,6 δισ. ευρώ που πληρώνουν οι πολίτες και ήδη έχει συμφωνήσει σε επιπλέον μέτρα 5,4 δισ. ευρώ. Ο λογαριασμός είναι αβάσταχτος…» σχολίασε χθες ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

Παράλληλα με την αντιπολιτευτική μάχη στη Βουλή εξάλλου, στο ενδεχόμενο συμφωνίας ο πολιτικός σχεδιασμός της ΝΔ καταρτίζει ένα στοχευμένο πρόγραμμα παρεμβάσεων και εξορμήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη στις περισσότερες περιφέρειες της χώρας, έως το τέλος Ιουνίου, με στόχο να ενισχυθεί από την κοινωνική βάση και το αίτημα για εκλογές. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η Συγγρού βρίσκεται ήδη σε κατάσταση εκλογικού συναγερμού, καθώς στο γαλάζιο επιτελείο δεν αποκλείουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις είτε λόγω «ατυχήματος» στη Βουλή είτε λόγω μιας προσχεδιασμένης «ηρωικής εξόδου» του Αλέξη Τσίπρα μπροστά στην αδυναμία να διαχειριστεί τη συμφωνία.