Απογοητευμένος από τον βραδύ ρυθμό των επανεγκαταστάσεων δηλώνει ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος. «Η απόφαση να πραγματοποιηθούν επανεγκαταστάσεις είναι δεσμευτική και τα κράτη-μέλη έχουν ηθική υποχρέωση να το πράξουν. Προς το παρόν δεν προχωρήσαμε σε νομικού χαρακτήρα βήματα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα βήματα αυτά δεν θα γίνουν» τόνισε.

Σε συνέντευξή του στο ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για τον αργό ρυθμό των επανεγκαταστάσεων και για την έλλειψη πολιτικής βούλησης.

«Η διαχείριση του προσφυγικού δεν ανήκει μόνον σε Ιταλία και Ελλάδα», υπογραμμίζει παράλληλα ο k. Αβραμόπουλος, ενώ σχετικά με τη μέχρι τώρα πορεία των επανεγκαταστάσεων, τέλος, δήλωσε:

«Μέχρι τώρα είναι 1.441 τα άτομα που επανεγκαταστάθηκαν από Ιταλία και Ελλάδα. Εξ αυτών, 565 μόνον από την Ιταλία. Τώρα που οι αφίξεις στην Ιταλία αυξάνονται και πάλι, ο αριθμός των επανεγκαταστάσεων πρέπει να μεγαλώσει, αν θέλουμε να αποφύγουμε να δημιουργηθεί πρόβλημα στη χώρα».

Σε ό,τι αφορά τη Συνθήκη του Σένγκεν, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος πρόσθεσε: «Το Σένγκεν δεν πεθαίνει. Αντιθέτως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πραγματοποιεί κάθε δυνατή προσπάθεια για επιστροφή στην ομαλότητα, όπως αναφέρεται και στον οδικό χάρτη "Βack to Schengen". Για να επιτελεσθεί πρόοδος, όμως, χρειάζονται ενδιάμεσα βήματα. Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε δεν μπορεί να γίνει μέσα σε μια νύχτα, πρέπει να εξασφαλίσουμε μια βαθμιαία διαδικασία, έστω και αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επιτραπούν προσωρινοί, έκτακτοι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα».

Ο αρμόδιος επίτροπος δηλώνει επίσης ότι η ιδέα του ιταλού υπουργού Εσωτερικών, Αντζελίνο Αλφάνο, να δημιουργηθούν πλωτά hot spots είναι ενδιαφέρουσα και πρέπει να τύχει εμβάθυνσης, αλλά απαιτείται να εξακριβωθούν και διάφορες νομικές, τεχνικές και οικονομικού χαρακτήρα πτυχές οι οποίες συνδέονται με την εφαρμογή της.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από