Δεκαήμερο εκπτώσεων με στόχο την τόνωση της αγοράς, η οποία δεν έκανε φέτος Ανάσταση, ξεκινά από σήμερα και θα διαρκέσει έως και τις 10 Μαΐου.

Στο δεκαήμερο των ενδιάμεσων εκπτώσεων του Μαΐου που διενεργείται τα τελευταία χρόνια έχουν εναποθέσει οι έμποροι τις ελπίδες τους, καθώς όλους τους προηγούμενους μήνες η κίνηση στην αγορά σημείωσε σημαντική κάμψη με αποτέλεσμα την πτώση των λιανικών πωλήσεων σε όλους τους τομείς του εμπορίου, ακόμα και στα τρόφιμα. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν επιχειρηματίες από διάφορους κλάδους του λιανεμπορίου, οι καταναλωτές είναι απρόθυμοι και διστακτικοί καθώς τα νέα οικονομικά μέτρα που βρίσκονται προ των πυλών αλλά και η αξιολόγηση η οποία ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί δημιουργούν ένα ασταθές περιβάλλον.

ΠΤΩΣΗ. Είναι ενδεικτικό ότι και το δεκαήμερο που προηγήθηκε των γιορτών του Πάσχα ο τζίρος των επιχειρήσεων σημείωσε καθοδική πορεία. Οι απώλειες στον τζίρο της πασχαλινής αγοράς υπολογίζονται σε -7%, ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδης σε ανάρτησή του στο twitter. Η πτώση αυτή μεταφράζεται σε 180 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα στα ταμεία των επιχειρήσεων του λιανεμπορίου σε σύγκριση με πέρυσι, κατά την πασχαλινή περίοδο. Σύμφωνα με τους εμπόρους, εκτιμάται ότι η πτώση του τζίρου έφθασε στο 10% στα καταστήματα ειδών ένδυσης και υπόδησης και περίπου στο 5% για τα καταστήματα τροφίμων.

Πλέον η εκπτωτική περίοδος που ξεκινά είναι η μόνη ελπίδα των εμπόρων να βάλουν χρήματα στα ταμεία τους και για τον λόγο αυτόν αναμένεται οι εκπτώσεις να φτάνουν το 50% αλλά και να το ξεπερνούν για συγκεκριμένα είδη, όπως ένδυσης και υπόδησης, καθώς και είδη σπιτιού και δώρων.

Ανοικτά καταστήματα. Η ενδιάμεση περίοδος των εκπτώσεων θα διαρκέσει έως και την Τρίτη 10 Μαΐου. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), τα καταστήματα θα είναι έτοιμα να υποδεχτούν τους καταναλωτές και την Κυριακή 8 Μαΐου, καθώς τα εμπορικά καταστήματα, τα εμπορικά κέντρα και τα πολυκαταστήματα θα είναι ανοικτά σε όλη τη χώρα από τις 11 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.