Ας μαντέψουμε πόσο θα υποχωρήσει η αξία της στερλίνας εάν στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου η Βρετανία αποφασίσει να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα ποσοστά και των δύο στρατοπέδων κυμαίνονται στο 39%, και επομένως η απόφαση θα κριθεί από το 22% των αναποφάσιστων. Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει ήδη ανακοινώσει ότι η αβεβαιότητα που έχει δημιουργηθεί πλήττει το επενδυτικό κλίμα. Τι μας δείχνουν όμως προηγούμενες αναταραχές στην αγορά συναλλάγματος ώστε να βγάλουμε συμπέρασμα για την πορεία της στερλίνας μετά το δημοψήφισμα;

Το 1992 η Ευρώπη είχε ένα σύστημα διαχείρισης ισοτιμιών με την ονομασία Μηχανισμός Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (ERM). Μέλος του ERM ήταν και η Βρετανία. Στις 26 Σεπτεμβρίου του 1992 το Λονδίνο εγκατέλειψε τις προσπάθειες στήριξης της στερλίνας ώστε αυτή να έχει σχετικά σταθερή ισοτιμία απέναντι στο γερμανικό μάρκο. Μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες η στερλίνα έχασε το 14% της αξίας της.

Με την κατάρρευση της Lehman Brothers στις 15 Σεπτεμβρίου του 2008 οι αγορές δέχθηκαν μεγάλο πλήγμα. Η ρευστότητα εξανεμίστηκε και νομίσματα όπως το δολάριο της Αυστραλίας υποχώρησαν έως και 40% έναντι νομισμάτων όπως το γεν.

Τα παραδείγματα αυτά μας δείχνουν ότι οι αγορές βασίζουν τις κινήσεις τους στις προοπτικές που υπάρχουν για οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη. Μπορεί τα θεμέλια της οικονομίας της Βρετανίας να είναι ασφαλή, όμως οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι. Η Βρετανία έχει μεγάλο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Εάν έφευγε ζεστό χρήμα από την οικονομία στην περίπτωση ενός Brexit, η στερλίνα θα δεχόταν μεγάλο πλήγμα. Το εθνικό νόμισμα της Βρετανίας θα είναι ο πιο προφανής στόχος των αγορών όλου του κόσμου εάν η χώρα ψηφίσει να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ενωση.

© Bloomberg News

Ο Μαρκ Γκίλμπερτ είναι αρθρογράφος του Bloomberg