Αμερικανοί αξιωματούχοι στον τομέα της Υγείας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η λοίμωξη που προκαλείται στις έγκυες γυναίκες από τον ιό Ζίκα ευθύνεται για τη γέννηση των παιδιών με μικροκεφαλία και άλλες σοβαρότατες εγκεφαλικές ανωμαλίες.

«Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ο ιός Ζίκα προκαλεί τη μικροκεφαλία» δήλωσε τα ξημερώματα της Πέμπτης ο Τομ Φρίντεν, διευθυντής του Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ, σε συνέντευξη Τύπου. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο ιός Ζίκα προκαλεί μικροκεφαλία» ξεκαθάρισε ο Τομ Φρίντεν.

Αξιωματούχοι στον τομέα Υγείας στις ΗΠΑ αλλά και σε αντίστοιχους παγκόσμιους οργανισμούς έχουν πολλές φορές μέχρι σήμερα δηλώσει ότι τα επιστημονικά δεδομένα καταδεικνύουν πως η αύξηση του αριθμού των παιδιών που γεννιούνται με μικροκεφαλία, σε χώρες οι οποίες πλήττονται από τον ιό Ζίκα, είναι πολύ πιθανόν να συνδέεται με αυτόν. Ωστόσο, ποτέ μέχρι σήμερα δεν ήταν τόσο κατηγορηματικοί.

Μεταξύ των στοιχείων που επιβεβαιώνουν την υπόθεση είναι ότι ίχνη του ιού, ο οποίος διαδίδεται πρωτίστως με τα τσιμπήματα των κουνουπιών και επίσης μπορεί να μεταδοθεί με το σεξ, έχουν βρεθεί στον εγκεφαλικό ιστό, στο εγκεφαλονωτιαίο και αμνιακό υγρό των παιδιών με μικροκεφαλία.

«Ποτέ στο παρελθόν τα τσιμπήματα των κουνουπιών δεν φαίνεται να ήταν αιτία πρόκλησης γενετικών ανωμαλιών» είπε ο Τομ Φρίντεν.