Το διεθνές εμπόριο βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο των πολιτικών συζητήσεων, ειδικά στις ΗΠΑ όπου πολλοί έχουν ταχθεί κατά της παγκοσμιοποίησης. Μπορεί η λαϊκιστική αυτή ρητορική να είναι υπερβολική αλλά η αλήθεια είναι πως η παγκοσμιοποίηση δεν έχει βοηθήσει τους πάντες. Πολλές εργαζόμενες οικογένειες έχουν δεχθεί πλήγμα από τις εισαγωγές χαμηλού κόστους από την Κίνα και αλλού. Οι μεγάλοι κερδισμένοι είναι οι κεφαλαιούχοι και όσοι μπορούν να εκμεταλλευτούν τις τάσεις στις αγορές.

Δεν μπορεί κανείς να παραπονεθεί ότι χάνει τη δουλειά του επειδή ένας ανταγωνιστής καινοτομεί και παρουσιάζει ένα καλύτερο προϊόν. Μπορεί όμως να παραπονεθεί όταν η παραγωγή μεταφέρεται στο εξωτερικό και εκεί όπου οι εργαζόμενοι δεν έχουν ούτε πολλά δικαιώματα ούτε διαπραγματευτική ισχύ.

Οι εμπορικοί κανόνες σήμερα λειτουργούν με τη λογική ότι εάν κάποιος μειώσει τα εμπόδια για το διεθνές εμπόδιο τότε και η άλλη χώρα θα κάνει το ίδιο. Ισως ήλθε ο καιρός για μια νέα λογική. Οι φτωχές χώρες οφείλουν να αναδιαρθρώσουν την οικονομία τους και να δημιουργήσουν νέους κλάδους δραστηριότητας. Οι πλούσιες χώρες οφείλουν να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες για ανισότητες στο εσωτερικό τους και για δίκαιη διανομή του πλούτου.

Οι προοδευτικές φωνές δεν πρέπει να παρασύρονται και να παρουσιάζουν αντιπαραγωγικά επιχειρήματα που φέρνουν τους πιο φτωχούς αυτού του κόσμου σε σύγκρουση με την κατώτερη και τη μεσαία τάξη των πλουσιότερων χωρών. Εάν χρησιμοποιηθεί φαντασία στην αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών, το παγκόσμιο σύστημα εμπορίου μπορεί να μεταρρυθμιστεί προς όφελος και των δύο πλευρών –και των πλούσιων και των φτωχών.

Ο Ντάνι Ρόντρικ είναι καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας στην John F. Kennedy School of Government του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ