Πρόσεχε τι εύχεσαι, λένε οι Αγγλοσάξονες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ευχήθηκε να γίνουν εκλογές. Τις ζήτησε ξεκάθαρα από το βήμα της Βουλής. Στις συνθήκες κινούμενης άμμου που διαμορφώνουν οι εξελίξεις στο Προσφυγικό και την αξιολόγηση, τίποτα δεν μπορεί να προεξοφληθεί. Κι ας επιμένει ο Πρωθυπουργός ότι θα εξαντλήσει την τετραετία. Αν το αίτημα για εκλογές σηματοδοτεί την αλλαγή της αντιπολιτευτικής τακτικής της ΝΔ, λειτουργεί ακόμη πιο πιεστικά για τις άλλες πολιτικές δυνάμεις (και δη της Κεντροαριστεράς) που καλούνται να λάβουν τις αποφάσεις τους.

Οι κακές γλώσσες λένε ότι ο Μητσοτάκης ζήτησε εκλογές τώρα επειδή ξέρει ότι δεν πρόκειται να γίνουν. Για το επιτελείο του προέδρου της ΝΔ, βέβαια, δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερο τάιμινγκ. Κι αυτό διότι μαζί με το κουαρτέτο έρχονται και μέτρα ύψους 5,4 δισ. Οπότε, η πραγματικότητα θα χτυπήσει αλύπητα την κυβέρνηση. Και θα τη χτυπήσει πολύ γρήγορα. Το ίδιο θα κάνει από δω και στο εξής και η ηγεσία της ΝΔ που θεωρεί πλέον ότι το σκληρό ροκ και η ανάληψη πρωτοβουλιών από την πλευρά της είναι μονόδρομος.

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ. Η Συγγρού δεν έχασε χρόνο. Οπως είχε προαναγγείλει ο Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, χθες η ΝΔ κατέθεσε πρόταση σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για να διερευνηθεί αν υπήρχε Plan B, αν αυτό ήταν σε γνώση του Πρωθυπουργού, αν έγιναν οι σχετικές προπαρασκευαστικές ενέργειες και αν η κυβέρνηση γνώριζε ότι θα έκλειναν οι τράπεζες και θα επιβάλλονταν κεφαλαιακοί έλεγχοι. Η πρόταση βάζει δύσκολα στην κυβέρνηση, που ήδη την έχει απορρίψει. Και δίνει πρόσχημα στον Μητσοτάκη να μη συναινέσει στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για την Εξεταστική που θα αφορά τα δάνεια προς τα κόμματα και τα ΜΜΕ. Για την ώρα, από τη Συγγρού επιμένουν ότι ο Μητσοτάκης περιμένει πρώτα να δει την πρόταση που θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ για να αποφασίσει.

Το αίτημα για εκλογές ούτως ή άλλως έχει αλλάξει την ατζέντα. Οι πάντες καλούνται να τοποθετηθούν. Παρότι ο Πρωθυπουργός έκλεισε το θέμα στη Βουλή, χθες ο Πάνος Σκουρλέτης σε μια αποστροφή του λόγου του περίπου προειδοποίησε τη ΝΔ ότι «ενίοτε τα αιτήματα γίνονται δεκτά».

Η πρόταση για εκλογές είναι βούτυρο στο ψωμί του Κυριάκου. Συσπειρώνει το κομματικό του ακροατήριο και την Κοινοβουλευτική του Ομάδα ενόψει του επικείμενου Συνεδρίου. Κλείνει τα στόματα όσων τον έψεγαν ότι η αντιπολιτευτική τακτική του το πρώτο δίμηνο της προεδρικής του θητείας ήταν πολύ light και αναντίστοιχη με τα πεπραγμένα της κυβέρνησης. Και, βέβαια, το αίτημα για εκλογές που διατυπώθηκε στο τέλος της πρωτολογίας του ως απάντηση στην ανικανότητα και την αναξιοκρατία της κυβέρνησης, κλείνει το μάτι στο ακροατήριο της διεύρυνσης που θέλει να προσεγγίσει ο νέος αρχηγός της ΝΔ και το οποίο ασφυκτιά από τις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΓΚΑΘΙ ΓΙΑ ΤΗ ΦΩΦΗ. Δεν έχουν την ίδια άποψη για τις εκλογές τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης και δη αυτά της Κεντροαριστεράς και του ευρύτερου μεσαίου χώρου, που επιχειρούν να βρουν βηματισμό συμπόρευσης. Η Φώφη Γεννηματά κράτησε σταθερή τη γραμμή περί μη πρόωρης προσφυγής στις κάλπες και λύσης «από αυτή τη Βουλή», δηλαδή κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης. Ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν τοποθετήθηκε στη Βουλή. Ελεγε όμως σε συνεργάτες του ότι «εμείς δεν ζητάμε εκλογές».

Αναμενόμενο. Εξάλλου, οι πιο μυημένοι δεν θεωρούν την απόφαση του Μητσοτάκη να ζητήσει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ανεξάρτητη από τις ζυμώσεις και το παρασκήνιο που βρίσκονται σε εξέλιξη στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Κι αυτό διότι, παρά τις περί του αντιθέτου δημόσιες διαβεβαιώσεις της Γεννηματά, στη ΝΔ και όχι μόνο υπάρχει η αίσθηση ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει κλείσει την πόρτα της συνεργασίας στον ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με μια ερμηνεία, με το αίτημα για εκλογές ο Κυριάκος πόλωσε το κλίμα και για να κάψει το σενάριο μιας κυβερνητικής σύμπραξης της Φώφης Γεννηματά με τον Αλέξη Τσίπρα. Οπως το έθετε κομματική πηγή, «το μήνυμα είναι ότι αν το ΠΑΣΟΚ συμπράξει με μια τέτοια κυβέρνηση όπως την περιέγραψε ο αρχηγός της ΝΔ, τότε το λάθος θα είναι δικό του».