Ο πλανήτης βρίσκεται αντιμέτωπος με μια κατάσταση που γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη. Οι ανεπτυγμένες και οι αναπτυσσόμενες οικονομίες πρέπει να παρουσιάσουν ανάπτυξη προκειμένου να αποφευχθούν εσωτερικές πολιτικές εντάσεις. Ομως λίγες από τις οικονομίες αυτές παρουσιάζουν ανάπτυξη.
Η ανάπτυξη που προηγήθηκε της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 άφησε πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες με πολλά χρέη. Μπορεί η λύση να είναι η διαγραφή χρεών για να τονωθεί η ζήτηση, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο εάν τέτοιες διαγραφές είναι πολιτικά εφικτές. Επιπλέον η ανάκαμψη πλήττεται από τη γήρανση του πληθυσμού και τη χαμηλή ανάπτυξη της παραγωγικότητας. Οι πολιτικοί γνωρίζουν ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις - η αύξηση του ανταγωνισμού και της καινοτομίας - αποτελούν τρόπο ενίσχυσης της ανάπτυξης. Οπως όμως έχει πει ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, «όλοι ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε. Απλώς δεν ξέρουμε πώς θα επανεκλεγούμε αφού το κάνουμε».
Οι κεντρικοί τραπεζίτες αντιμετωπίζουν διαφορετικό πρόβλημα. Ο πληθωρισμός βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και καθώς τα επιτόκια έχουν ήδη μειωθεί πολύ, θα πρέπει να υιοθετήσουν αντισυμβατική νομισματική πολιτική. Πετυχαίνουν όμως τέτοιες πολιτικές τον στόχο της αύξησης της ζήτησης και της ανάπτυξης; Οι σημερινές συνθήκες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως συνηθισμένες. Η εσωτερική ζήτηση μπορεί να μην αυξηθεί χάρη στις αντισυμβατικές αυτές πολιτικές.
Οι χώρες δεν έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους για τις πολιτικές που οφείλουν να ακολουθήσουν. Οπότε πρέπει να αρχίσουμε μια τέτοια συζήτηση εμπλέκοντας θεσμούς όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και το G20. Θα χρειαστεί κάποιος καιρός για να βρεθεί κοινό έδαφος. Ομως η διεθνής κοινότητα έχει μία επιλογή να κάνει. Μπορούμε να λέμε ότι όλα είναι καλά και να ελπίζουμε ότι η κατάσταση δεν θα χειροτερέψει κατά πολύ. Ή μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα σύστημα που θα εξυπηρετεί όλο τον ενοποιημένο κόσμο του 21ου αιώνα.
Ο Ραγκουράμ Ρατζάν είναι διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ινδίας
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από