Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα θα συναντήσει σήμερα Κουβανούς αντικαθεστωτικούς, ενώ θα παρακολουθήσει και αγώνα μπέιζμπολ, μαζί με τον Ραούλ Κάστρο. Η ιστορική επίσκεψή του στην Κούβα, θα ολοκληρωθεί με μία ομιλία που θα είναι προσανατολισμένη στην ελπίδα για τη μελλοντική διαμόρφωση των διμερών σχέσεων.

Μία ημέρα μετά με τους φραστικούς διαξιφισμούς με τον κομμουνιστή πρόεδρο της χώρας, γύρω από τα θέματα σεβασβού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Ομπάμα θα μιλήσει στους πολίτες της Κούβας από το κεντρικό θέατρο (Grand Theater) στην Αβάνα. Η ομιλία του, θα μεταδοθεί ζωντανά από την κρατική τηλεόραση, σε όλο το νησί.

Η θητεία του προέδρου Ομπάμα λήγει τον Ιανουάριο του 2017, ενώ ο ίδιος θα έχει σήμερα συνάντηση με τους ηγέτες κοινωνικών και πολιτικών οργανώσεων στην πρεσβεία των ΗΠΑ. Στις συναντήσεις αυτές, ο Αμερικανός πρόεδρος θα υποστηρίξει την προειδοποίηση που απηύθυνε προς τον πρόεδρο Ραούλ Κάστρο, σύμφωνα με την οποία, ενδεχόμενη αποτυχία της Κούβας να σημειώσει πρόοδο σε ζητήματα ανθρώπινων δικαιωμάτων θα παρεμποδίσει την παρούσα θετική δυναμική, για την κατάργηση του αμερικανικού εμπάργκου.

Ο Λευκός Οίκος δεν προχώρησε στη δημοσιοποίηση της λίστας των ηγετών των ενώσεων και οργανώσεων, με τους οποίους θα συναντηθεί σήμερα, ο Ομπάμα.

Ο Ραούλ Κάστρο έχασε την ψυχραιμία του στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης, όταν ρωτήθηκε από Αμερικανό δημοσιογράφο σχετικά με τις κρατήσεις πολιτικών αντιφρονούντων. Ο ίδιος αρνήθηκε την υιοθέτηση τέτοιων πρακτικών και απαίτησε λίστα με σχετικά παραδείγματα. Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος δηλώνει ότι έχει κοινοποιήσει πολλές τέτοιες λίστες στην κυβέρνηση της Κούβας, πριν από την επίσκεψη του Αμερικανού προόεδρου.

Η σημερινή συνάντηση του Ομπάμπα με τους αντικαθεστωτικούς στην Κούβα, υπογραμμίζει την ένταση που εξακολουθεί να υπάρχει για τα θέματα αυτά, στις σχέσεις μεταξύ των δύο ψυχροπολεμικών εχθρών. Η επαναπροσέγγιση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κούβας άρχισε το 2014, ενώ τελικά οδήγησε στην (άλλοτε εξωπραγματική) προσγείωση του αμερικανικού προεδρικού αεροσκάφους (Air Force One) σε κουβανικό έδαφος.