Με μεγάλη φωτιά που άναψαν δίπλα στον καταυλισμό της ουδέτερης ζώνης Ελλάδας-ΠΓΔΜ, Κούρδοι από το Ιράκ και τη Συρία άρχισαν την Κυριακή το τραγούδι και το χορό για την γιορτή του Νεβρόζ.

Στις 21 του Μάρτη, οι Κούρδοι γιορτάζουν παραδοσιακά την εαρινή ισημερία και την πρωτοχρονιά.

Με πρόσωπα βαμμένα στα χρώματα της κουρδικής σημαίας, και πλεγμένες κορδέλες στα χέρια και το μέτωπο μικρών και μεγάλων, οι πρόσφυγες σχημάτισαν κύκλο γύρω από τη φωτιά που άναψαν από νωρίς το απόγευμα. Ανέμιζαν σημαίες και κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα όπως «το Νεβρόζ είναι ημέρα ειρήνης και αγάπης», «ανοίξτε τα σύνορα» και «θέλουμε ειρήνη».

Την ίδια ώρα, στην άλλη πλευρά της σιδηροδρομικής γραμμής που χωρίζει στην μέση το «δάσος» των σκηνών που έχει απλωθεί στα χωράφια, μια ομάδα Σύρων χόρευε παραδοσιακούς χορούς της πατρίδας τους.

Λίγο νωρίτερα είχαν αποχωρήσει από τις σιδηροδρομικές γραμμές οι 5-6 πρόσφυγες που πραγματοποιούσαν από το πρωί καθιστική διαμαρτυρία, ζητώντας το άνοιγμα των συνόρων.

Το δικό τους μήνυμα έστειλαν τα παιδιά της Ειδομένης, ζωγραφιές των οποίων στολίζουν τμήμα του συρματοπλέγματος πλάι στις σιδηροδρομικές γραμμές. «Θέλουμε ειρήνη, όχι πόλεμο» λέει η μικρή Ζέιναμπ, καθώς δείχνει την τεράστια καρδιά που ζωγράφισε.