Στην πρόθεσή του να… τιμήσει το συμβόλαιό του με τον Ολυμπιακό και να παραμείνει τεχνικός των «ερυθρόλευκων» και την επόμενη σεζόν αναφέρθηκε σε συνέντευξη που παραχώρησε στη NOVA ο Μάρκο Σίλβα. Ο Πορτογάλος τεχνικός της ομάδας του Πειραιά χαρακτήρισε σημαντική στιγμή την κατάκτηση του τίτλου του πρωταθλητή Ελλάδας, επέλεξε τους δύο αγώνες με την Αντερλεχτ για το Europa League, αλλά και το πρώτο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ και το τελευταίο με τον Παναθηναϊκό ως εντονότερες στιγμές, ενώ κατέθεσε και την άποψή του σχετικά με το πόσο δύσκολη είναι η δουλειά του προπονητή.

«Είναι πολύ σημαντικό για τον σύλλογο η κατάκτηση του τίτλου. Δεν υπήρχε άλλη επιλογή. Όταν έρχεται και με τόσο ξεκάθαρο τρόπο, είναι ακόμη μεγαλύτερη ικανοποίηση,» εξήγησε και όταν ρωτήθηκε για το πως βίωσε την πίεση για την κατάκτηση του πρωταθλήματος απάντησε: «Από την πρώτη στιγμή που ήρθα, ήξερα πως έρχομαι σε έναν μεγάλο σύλλογο, με πρώτη απαίτηση την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Αυτή είναι μια όμορφη πίεση».

Ερωτηθείς για την Σπόρτινγκ Λισσαβόνας, ο Μάρκο Σίλβα απάντησε: «Η αλήθεια είναι πως δεν έχει νόημα να μιλάμε για την Σπόρτινγκ. Είμαι ικανοποιημένος από την διαδρομή μου ως πρώτος προπονητής, καθώς έχω πετύχει τους περισσότερους από τους στόχους μου. Την Σπόρτινγκ την σέβομαι για το μέγεθος του συλλόγου. Έχω και θετικές και αρνητικές εμπειρίες, για τις οποίες, όμως, δεν θέλω να μιλάω. Προτιμώ να μιλάω για τον Ολυμπιακό και για τα όσα έχουμε πετύχει».

Πόσο δύσκολη είναι η δουλειά του προπονητή; «Είναι αλήθεια πως η δουλειά του προπονητή δεν είναι ποτέ εύκολη. Ο πρόεδρος είχε την απαίτηση για το πρωτάθλημα, δίνοντας τις συνθήκες για να το κατακτήσουμε. Υπό αυτή την έννοια, ο πρόεδρος είναι απαιτητικός, όμως δίνει και όλα τα εχέγγυα».

Ποιες θα χαρακτήριζε εντονότερες στιγμές στον Ολυμπιακό; «Έχουμε ζήσει με ένταση πολλές στιγμές, αγωνιστικά ή μη, θετικά ή αρνητικά. Εντονότερη στιγμή ήταν τα δύο παιχνίδια με την Άντερλεχτ, όπως και κάποια πολύ σημαντικά παιχνίδια, όπως το πρώτο με τον ΠΑΟΚ και το τελευταίο με τον Παναθηναϊκό,» ήταν η απάντηση του Πορτογάλου. Πότε πανηγύρισε τον τίτλο; «Θέλω να ξεκαθαρίσω πως τον τίτλο τον γιόρτασα και με το παραπάνω, στο παιχνίδι με την Βέροια. Το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό ήταν τελείως διαφορετικό, με τεράστια σημασία και για τους φιλάθλους,» πρόσθεσε.

Οσο για το πως προετοιμάζει ένα παιχνίδι είπε: «Είναι πολύ σημαντική η προετοιμασία ενός παιχνιδιού. Προετοιμαζόμαστε πάντα με τον ίδιο τρόπο, όμως κατά τη διάρκεια ενός αγώνα και ανάλογα με την εξέλιξη του, καλείσαι να πάρεις αποφάσεις». Πιο συγκεκριμένα κλήθηκε να… αποκαλύψει πως προετοίμασε την ομάδα του για το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό: «Δεν είμαστε απόλυα έτοιμοι για το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό.

Ο Πάρντο δεν ήταν έτοιμος για 90 λεπτά και προτιμήσαμε να τον ρίξουμε κατά την διάρκεια του αγώνα, ενώ και ο Ντουρμάζ ήταν εκτός δράσης. Κάτι αντίστοιχο έγινε και με τον Ερνάνι και γι αυτό μπήκαν και οι δύο στο β’ μέρος,» απάντησε. Αναφορικά στο ρίσκο που πήρε στο ντέρμπι είπε: «Θέλαμε πολύ να νικήσουμε, γι’ αυτό ρισκάραμε. Θα κάναμε τα πάντα γι’ αυτό. Θέλουμε μόνο νίκες στο Καραϊσκάκη, ενώ ήταν και η μοναδική ευκαιρία για να αντιμετωπίσουμε τον Παναθηναϊκό. Άλλες φορές οι αποφάσεις βγαίνουν, άλλες όχι. Ευτυχώς στα παιχνίδια με ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό, οι αποφάσεις βγήκαν».

Για την ισορροπία που κρατά στις αντιδράσεις του, εξήγησε: «Προσπαθώ να κρατώ μια ισορροπία στις αντιδράσεις μου. Είμαι ικανοποιημένος όταν κερδίζουμε, ξέρω πως κανείς δεν μπορεί να παραμείνει αήττητος για πάντα, όμως πιστεύω στην δουλειά μου και στους παίκτες μου και προσπαθούμε να βελτιωνόμαστε κάθε μέρα. Είναι πολύ περισσότερα αυτά που έχουμε κερδίσει, από αυτά που έχουμε χάσει».

Η επόμενη ερώτηση αφορούσε στο μέλλον του στον Ολυμπιακό: «Είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένος με την χρονιά, με τα αποτελέσματα, με την συνεργασία μου με τον Ολυμπιακό. Αποτέλεσε βήμα για την καριέρα μου. Έχω ακόμα ένα χρόνο συμβόλαιο και από την στιγμή που και οι δύο πλευρές είμαστε ικανοποιημένες και στοχεύουμε σε ακόμα μεγαλύτερη βελτίωση, δεν βλέπω γιατί κάτι τέτοιο να αλλάξει. Αυτή είναι η απάντηση μου» υπογράμμισε.

Ποιοι θα είναι οι στόχοι της νέας σεζόν; «Από την στιγμή που έχουμε κατακτήσει το πρωτάθλημα και δεν μπορούμε να διεκδικήσουμε το κύπελλο, αυτό που θα θέλαμε είναι το κάτι παραπάνω στην Ευρώπη. Είχαμε δουλέψει πάρα πολύ γι αυτό και ο στόχος μας είναι να προετοιμαστούμε ακόμα καλύτερα, καθώς ίσως χρειαστούν προκριματικά. Ο σχεδιασμός της επόμενης χρονιάς έχει αυτή τη βάση».

Για το αν η βαθμολογία λέει την αλήθεια, είπε: «Η βαθμολογία δεν μπορεί να πει ψέματα. Όταν κερδίζεις με τόση μεγάλη διαφορά, όταν έχεις κάνει μεγάλες νίκες, μια πραγματικά καλή πορεία, δεν χωρά αμφιβολία. Σέβομαι όλους τους αντιπάλους, όμως αυτό που με ενδιαφέρει είναι η γνώμη των δικών μας ανθρώπων και από την στιγμή που όλοι μας είμαστε ικανοποιημένοι, πλέον το μυαλό μου είναι στραμμένο στο πόσο μπορούμε να βελτιωθούμε»

Του ζητήθηκε μία σύγκριση της «πολεμικής» ατμόσφαιρας στα ντέρμπι ανάμεσα σε Ελλάδα και Πορτογαλία: «Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας ενός ντέρμπι, το ίδιο «μίσος» επικρατεί και στην Πορτογαλία. Λίγο πολύ παντού συμβαίνει το ίδιο. Η μεγάλη διαφορά είναι πως δεν υπάρχουν κρούσματα βίας και οι οικογένειες μπορούν να έρθουν στο γήπεδο. Το σημαντικό είναι η ένταση να μην μεταφέρεται μέσα στο γήπεδο,» κατέθεσε.

Για το πόσο επηρεάζουν τα προκριματικά τις μεταγραφές, σχολίασε: «Πρέπει να δούμε τι ομάδα θα έχουμε την στιγμή που ίσως χρειαστεί να δώσουμε προκριματικό, ώστε να λάβουμε τις αποφάσεις. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε αν θα παίξουμε προκριματικά, ώστε να γνωρίζουμε και τι μεταγραφικές κινήσεις θα πρέπει να κάνουμε. Είναι διαφορετικό να γνωρίζεις πως πρέπει να είσαι έτοιμος στις 31 Αυγούστου και διαφορετικό να είσαι έτοιμος πολύ νωρίτερα».

Για τους δανεικούς του Ολυμπιακού: «Γίνονται ήδη συζητήσεις για τους δανεικούς παίκτες μας. Η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή. Για παράδειγμα, η περίπτωση του Μανιάτη είναι τελείως διαφορετική. Είναι ένας από τους αρχηγούς μας, με μεγάλη ιστορία πίσω του. Θα αποφασίσουμε τι πρέπει να γίνει, όμως όλοι είναι πρωταθλητές και έχουν βοηθήσει, ο καθένας με τον τρόπο του και αξίζουν συγχαρητήρια».

Για τους παίκτες που δηλώθηκαν στο Champions League: «Δυστυχώς μπορούσα να δηλώσω μόλις 21 παίκτες για το Champions League και έκανα την επιλογή μου, με γνώμονα το καλό της ομάδας. Σίγουρα έγιναν άτυχες επιλογές, όπως αυτές των Μανιάτη, Μπουχαλάκη, οι οποίοι ταλαιπωρήθηκαν από τραυματισμούς».

Για το αν ο Ολυμπιακός θα κυνηγήσει μεταγραφές ηχηρών ονομάτων: «Θέλω παίκτες που να είναι ποιοτικοί και έτοιμοι να μας βοηθήσουν. Σίγουρα είναι σημαντικό για τον κόσμο αν ο παίκτης είναι γνωστός στο κοινό, όπως είναι σημαντικό και για εμάς να έχουμε τους καλύτερους Έλληνες. Θέλουμε έτοιμους, ποιοτικούς παίκτες, οι οποίοι, παράλληλα, θα θέλουν να έρθουν στην ομάδα μας».

Για τους παίκτες της Ακαδημίας: «Παρακολουθούμε τους νεαρούς παίκτες μας. Πολλοί έχουν πάρει την ευκαιρία ή να αγωνιστούν ή να ζήσουν μαζί με την ομάδα σε επαγγελματικές συνθήκες. Είμαστε ικανοποιημένοι. Κάποιοι από αυτούς θα κάνουν προετοιμασία το καλοκαίρι και πλέον θα είναι στο χέρι τους να δείξουν αν αξίζουν να λογίζονται ως επιλογές της πρώτης ομάδας».

Για τον Κώστα Φορτούνη: «Ο Φορτούνης ήταν ένα στοίχημα για εμάς. Πιστέψαμε σε αυτόν και απέδειξε πως έχει τις ικανότητες να σταθεί σε μία τέτοια ομάδα, σε μία τόσο απαιτητική θέση και να κερδίσει τις ευκαιρίες που του δόθηκαν. Κάθε φορά του λέω πως όλα εξαρτώνται από τον ίδιο και από το πολύ μεγάλο περιθώριο βελτίωσης που έχει. Έχει όλα τα προσόντα να γίνει ο επόμενος ηγέτης της ομάδας, όμως θα πρέπει να δουλέψει και να υιοθετήσει τις συνήθειες του επαγγελματία ποδοσφαιριστή».

Για την Ελλάδα: «Μου αρέσει πολύ η ζωή στην Ελλάδα, παρά τον λίγο ελεύθερο χρόνο μου».

Για την Ακρόπολη: «Είναι πραγματικά εκπληκτικό μνημείο για κάθε ξένο».

Για τις εκπλήξεις του Champions League: «Φυσικά και μπορούμε να κάνουμε την υπέρβαση και εμείς. Γι αυτό τον σκοπό προετοιμαζόμαστε. Φυσικά πρέπει να είμαστε λογικοί, καθώς η διαφορά μας με τους πρωταγωνιστές είναι τεράστια, όμως πρέπει να πιστεύουμε στον εαυτό μας».

Για τι θα ήθελε να βελτιώσει στην ομάδα του: «Μέσα στους οκτώ μήνες που γνωρίζω την ομάδα, το πρώτο πράγμα που ήθελα να περάσω στο παιχνίδι είναι ποιότητα με πίεση, να έχουμε τον έλεγχο του αγώνα, καλή κυκλοφορία και αποτελεσματική επίθεση. Από εδώ και πέρα, σίγουρα πρέπει να βελτιώσουμε και άλλα πράγματα, τα οποία και φυσικά δεν θα σας πω. Θέλουμε να είμαστε κυρίαρχοι στο παιχνίδι μας, να κερδίζουμε άμεσα την μπάλα όταν την χάνουμε και θα διορθώσουμε τα λάθη μας».

Για το προσφυγικό: «Είμαι υπερήφανος που ανήκω σε έναν σύλλογο που δεν κοιτάζει μόνο τις νίκες, αλλά και άλλα πιο σημαντικά πράγματα, όπως η βοήθεια σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Είναι εξαιρετικά σημαντική η πρωτοβουλία του προέδρου για τους πρόσφυγες και δείχνει την αξία και το μέγεθος του Ολυμπιακού ως σύλλογος».