Αγώνα δρόμου για να αντιμετωπίσει την πειθώ των φυλλαδίων και των φημών που κυκλοφορούν ανάμεσα στους πρόσφυγες πραγματοποιεί η ελληνική κυβέρνηση. Πόσω μάλλον που η Αθήνα κατηγορείται, λιγότερο ή περισσότερο ευθέως, από διάφορες πλευρές που κυμαίνονται από την ιταλική εφημερίδα Repubblica ως τις αρχές των Σκοπίων, ότι

υποκινεί ενέργειες όπως το μαζικό πέρασμα των συνόρων στην Ειδομένη τη Δευτέρα.

«Το ελληνικό κράτος ούτε ενθαρρύνει ούτε κατευθύνει τους πρόσφυγες» να περάσουν τα σύνορα, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού για το Προσφυγικό Γιώργος Κυρίτσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επίμαχο φυλλάδιο που ήταν γραμμένο στα αραβικά και περιείχε χάρτη για το πέρασμα των συνόρων προς την πΓΔΜ έφερε στο κάτω δεξιό άκρο στα γερμανικά το όνομα του Χριστιανοδημοκράτη πρώην υπουργού Εργασίας επί κυβέρνησης Κολ στη Γερμανία, Νόρμπερτ Μπλουμ, ο οποίος κατασκήνωσε την περασμένη εβδομάδα στην Ειδομένη ως ένδειξη αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες.

Στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με την συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας και επικεφαλής του Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης, Δημήτρη Βίτσα, του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, του υπουργού Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα και του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, αποφασίστηκε να ενταθεί η προσπάθεια προκειμένου «οι πρόσφυγες να εμπιστευτούν τις ελληνικές αρχές και να μην πιστεύουν την παραπληροφόρηση».

«Καταγγέλλω την ύπαρξη φυλλαδίων που συμβουλεύουν τους πρόσφυγες να μην πηγαίνουν στις οργανωμένες δομές και τους καλώ να φιλοξενηθούν στις δομές αυτές», συνέχισε ο κ. Κυρίτσης. «Καλώ τις εθελοντικές οργανώσεις και τους αλληλέγγυους να συνεργάζονται με το ελληνικό κράτος».