Στον καταυλισμό της Ειδομένης επιστρέφει μία ομάδα προσφύγων που επιχείρησε να περάσει στην ΠΓΔΜ.

Οι πρόσφυγες πέρασαν τη νύχτα, με τη θερμοκρασία υπό του μηδενός, εκτός καταυλισμού της Ειδομένης παραμένοντας στην όχθη του χειμάρρου στο χωριό Χαμηλό, με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να περάσουν με το πρώτο φως της ημέρας στο έδαφος της ΠΓΔΜ.

Μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων έστησαν πρόχειρα σκηνές και τους εφοδίασαν με κουβέρτες, αδιάβροχα, σάντουιτς και νερά, ενώ στο σημείο παρέμεινε τη νύχτα και δύναμη της ΕΛΑΣ.

Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού της ΠΓΔΜ, ωστόσο, έχουν αναπτυχθεί στο έδαφος της γειτονικής χώρας στο ύψος του περάσματος, το οποίο χρησιμοποίησαν τη Δευτέρα περίπου 1.000 πρόσφυγες για να εισέλθουν στην γειτονική χώρα, εμποδίζοντας την είσοδό τους.

Κατόπιν αυτού, οι πρόσφυγες εγκαταλείπουν το Χαμηλό και ακολουθούν πλέον την αντίστροφη πορεία προς την Ειδομένη.

Τη Δευτέρα από τον καταυλισμό περίπου 1000 πρόσφυγες περπάτησαν προς την ΠΓΔΜ με στόχο να περάσουν τα σύνορα από αφύλακτο σημείο. Κρατώντας ένα σχοινί, προσπαθούσαν να περάσουν ένα ποτάμι λίγα μέτρα από τα σύνορα, με κίνδυνο να παρασυρθούν από τα ορμητικά νερά, όπως τρεις άτυχοι μετανάστες που έχασαν το πρωί τη ζωή τους στα νερά.

Στα σύνορα τους περίμεναν στρατιώτες και αστυνομικοί της ΠΓΔΜ, οι οποίοι έβαλαν τους πρόσφυγες σε στρατιωτικά οχήματα και τους μετέφεραν στο αστυνομικό τμήμα της Γευγελής.

Προς το παρόν δεν έχει ξεκαθαριστεί τι θα γίνει με τους πρόσφυγες που κρατούνται στη Γευγελή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αρχές της ΠΓΔΜ θα ενισχύσουν τις δυνάμεις τους στα αφύλαχτα σημεία και θα ξεκινήσουν άμεσα τη διαδικασία επιστροφής στην Ελλάδα όσων προσφύγων συλλαμβάνουν.

«Αν γίνει αίτημα επανεισδοχής θα το εξετάσουμε» είπε στο Mega ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού Οργάνου Γιώργος Κυρίτσης.

«Η απελπισία είναι κακός οδηγός» τόνισε ο κ. Κυρίτσης, υπογραμμίζοντας πως όποιος οργάνωσε τη μαζική έξοδο των προσφύγων «πρέπει να καταλάβει ότι αυτό ήταν ανεύθυνο», καθώς έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Από την αστυνομία της ΠΓΔΜ συνελήφθησαν δημοσιογράφοι, φωτορεπόρτερ και εθελοντές, οι οποίοι ακολουθούσαν τους πρόσφυγες σε αυτή τη διαδρομή. Από αυτούς οι 12 Έλληνες αφέθηκαν ελεύθεροι τις πρώτες πρωινές ώρες.