Συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς η άφιξη προσφύγων και μεταναστών στο λιμάνι του Πειραιά από τα νησιά του Αιγαίου, την ώρα που στην Ειδομένη η κατάσταση επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα για τους χιλιάδες ανθρώπους που φιλοξενούνται στον πρόχειρο καταυλισμό.

Το πρωί, έφτασαν δύο επιβατηγά πλοία από Χίο και Μυτιλήνη στον Πειραιά, μεταφέροντας 975 μετανάστες και πρόσφυγες. Πρόκειται για το ναυλωμένο καταμαράν «Tera Jet» που μετέφερε 400 άτομα από τη Χίο και για το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Blue Star 1» με 445 άτομα από τη Μυτιλήνη και 130 από τη Χίο. Αργότερα μέσα στην ημέρα αναμένεται να καταπλεύσει και το «Διαγόρας» που μέχρι στιγμής έχει παραλάβει 54 μετανάστες και πρόσφυγες από την Κω.

Ο ΟΛΠ έχει διαθέσει πέντε στεγασμένους χώρους για τη φιλοξενία των μεταναστών και των προσφύγων στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ και σήμερα οι εθελοντικές οργανώσεις διανέμουν πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό στους ανθρώπους που έχουν καταλύσει προσωρινά στους χώρους του λιμανιού.

Με πρωτοβουλία της αντιπεριφέρειας Πειραιά, αναμένεται να στηθεί προκάτ οικισμός στην πύλη Ε-2, από όπου θα γίνεται ο συντονισμός και η διαχείριση των αναγκών στους σταθμούς όπου φιλοξενούνται οι πρόσφυγες.

Επίσης η περιφέρεια Αττικής μετά από επικοινωνία με Γενική Γραμματεία Εμπορίου προχωράει στη δημιουργία μεγάλου αποθευτικού χώρου κοντά στο Ταεκβοντό όπου θα συγκεντρώνονται όλες οι προμήθειες της ανθρωπιστικής βοήθειας που αποστέλλονται από ιδιωτικές εταιρείες, δήμους και φορείς, προκειμένου να γίνει ορθολογική διαχείριση και κατανομή όπου χρειάζεται.

Στο συγκεκριμένο κέντρο θα γίνεται καταγραφή και αποθήκευση των προϊόντων που δίνονται για τους πρόσφυγες.

Παράλληλα, ο Δήμος Κορυδαλλού συγκεντρώνει παιδικά παιχνίδια, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης στο Κέντρο Κοινωνικών Υπηρεσιών, Ξενοφώντος και Πελοπίδα, πλ. Μέμου, από τις 8.00 έως τις 15.00 και στο Δημαρχείο, Γρ. Λαμπράκη 240, από τις 7.00 έως τις 20.00.

Στην Ειδομένη

Την ίδια ώρα, εφιαλτική είναι η κατάσταση που επικρατεί στην Ειδομένη, όπου περίπου 12.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, διαμένουν στο ύπαιθρο, κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Οι εθελοντικές οργανώσεις και οι γιατροί χωρίς σύνορα προειδοποιούν ότι, εάν δεν βελτιωθούν οι συνθήκες διαμονής των προσφύγων στην Ειδομένη και δεν αντιμετωπιστούν καίρια ζητήματα υγιεινής, υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης ασθενειών.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, σχεδόν 135.000 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν ήδη φθάσει φέτος στην Ελλάδα και στην Ιταλία δια θαλάσσης, ενώ 418 έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τον διάπλου της Μεσογείου.