Αν και ο κάθε αρχηγός έθεσε τη δική του ατζέντα κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σχεδόν όλοι ήταν ιδιαίτερα ευδιάθετοι. Τουλάχιστον πριν ξεκινήσει η συνάντηση. Αλλωστε η καλή διάθεση φάνηκε και στους διαλόγους που είχαν μεταξύ τους.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τα γενέθλιά του και δέχθηκε τις ευχές του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και όλων των αρχηγών, έχοντας θερμότατη χειραψία με τον υπουργό Αμυνας και αρχηγό των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο, που ήταν και ο πρώτος που του ευχήθηκε, καθώς οι δυο τους γνωρίζονται εδώ και χρόνια, πριν ακόμα ο νυν πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εμπλακεί με την πολιτική. Πάντως, παρότι γλυκό έφαγαν οι αρχηγοί, αυτό δεν ήταν κέρασμα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά από την Προεδρία. Ο Πάνος Καμμένος εντυπωσίασε με τη νέα εμφάνισή του τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη, στον οποίο και αποκάλυψε πως έχει χάσει σχεδόν 20 κιλά.

Κατά την πρώτη διακοπή που έγινε, σχεδόν δύο ώρες μετά την έναρξη της Συμβουλίου, οι αρχηγοί κατευθύνθηκαν προς τα επιτελεία τους προκειμένου να τα ενημερώσουν για το τι ειπώθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης. Ολοι τους ήταν ήρεμοι, αντιλαμβανόμενοι την κρισιμότητα του θέματος, παρά τη διαφορετική οπτική τους.

Ο μόνος που ήταν φανερά εκνευρισμένος, με τις φωνές του να καλύπτουν σχεδόν τα πάντα, ήταν ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης. Νωρίτερα είχε απαιτήσει να συζητηθεί και η θέση του για οικουμενική κυβέρνηση, κάτι που απορρίφθηκε από το σύνολο των άλλων αρχηγών. Στο συγκεκριμένο σημείο, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας φέρεται να του απάντησε: «Κόφ’ το! Δεν τα αφήνεις αυτά ρε Λεβέντη!». Η κόντρα ανάμεσα σε Κουτσούμπα και Λεβέντη είχε και συνέχεια. Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ αναφέρθηκε στη Συνθήκη του Δουβλίνου και τις ευθύνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Προσφυγικό, με τον Βασίλη Λεβέντη να του επισημαίνει ότι για το ΝΑΤΟ δεν είπε τίποτα, και τον Δημήτρη Κουτσούμπα να του απαντάει πως είπε, αλλά εκείνος δεν άκουσε γιατί απουσίαζε στην τουαλέτα. Επίσης, σχολιάστηκε από όλους τους αρχηγούς ο φάκελος που τους παρέδωσε ο Κουτσούμπας, που είχε ανάγλυφα χαραγμένα τα σύμβολα του κόμματός του. Χαλαρό κλίμα υπήρχε και έξω από την αίθουσα όπου διεξαγόταν το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, εκεί όπου βρίσκονταν οι συνεργάτες των αρχηγών. Στις τέσσερις γωνίες είχαν τοποθετηθεί τέσσερα τραπέζια. Στο ένα βρίσκονταν οι κυβερνητικοί εταίροι. Η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη, ο διευθυντής του γραφείου του Πρωθυπουργού, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο υφυπουργός Επικρατείας Τέρενς Κουίκ και ο στενός συνεργάτης του Πάνου Καμμένου, Γιώργος Κούσουλας. Στο διπλανό στέκονταν ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος και ο συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, Μακάριος Λαζαρίδης. Στο ίδιο τραπέζι, αλλά σε απόσταση ασφαλείας προκειμένου να προλάβουν τους κακοθελητές, βρέθηκε και η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Γιάννη Γκιόκα και το μέλος του Πολιτικού Γραφείου Νίκο Σοφιανό. Ενα δικό της τραπέζι κράτησε η πολυμελής αντιπροσωπεία της Ενωσης Κεντρώων, ενώ στο τελευταίο συνυπήρχαν οι συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη.