Αυτή υποτίθεται ότι είναι η εποχή των ισχυρών κεντρικών τραπεζών που είναι έτοιμες να παρέμβουν σε όλο τον κόσμο. Ομως η πιο ισχυρή από όλες τις κεντρικές τράπεζες, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η Fed, είναι και η πιο διστακτική στο να αναγνωρίσει τον παγκόσμιο ρόλο της.

Οπως όλες οι κεντρικές τράπεζες, η Fed έχει εντολή να επικεντρώνει την προσοχή της στην εσωτερική σταθερότητα των τιμών και την απασχόληση. Αντίθετα όμως με άλλες κεντρικές τράπεζες, η Fed φέρει παγκόσμια ευθύνη. Και φέρει την ευθύνη αυτή κυρίως για δύο λόγους. Πρώτον, επειδή το δολάριο παραμένει το βασικό νόμισμα δανεισμού σε όλο τον κόσμο. Δεύτερον, επειδή οι αποφάσεις νομισματικής πολιτικής που λαμβάνει έχουν επιπτώσεις σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Οταν η Fed ακολουθεί πιο χαλαρή νομισματική πολιτική, αυξάνονται οι πιστώσεις σε όλο τον κόσμο και το αντίθετο.

Η Fed είναι απρόθυμη να ενεργεί ως δανειστής ύστατης ανάγκης παγκοσμίως. Η εντολή όμως που έχει η κεντρική τράπεζα απαιτεί να αναγνωρίσει ότι η οικονομία των ΗΠΑ και οι οικονομίες του υπόλοιπου κόσμου είναι στενά συνδεδεμένες.

Η πρόσφατη οικονομική ιστορία δείχνει ότι πλησιάζει η επόμενη κρίση ρευστότητας. Τέτοιες κρίσεις έχουν τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος. Σε μια παγκόσμια οικονομία που βασίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στα δολάρια, το μόνο σίγουρο εργαλείο που υπάρχει για να αποφεύγονται τέτοιες κρίσεις είναι η ύπαρξη ενός δανειστή ύστατης ανάγκης, ο οποίος θα μπορεί να δανείζει στο αμερικανικό νόμισμα.

Τέτοιος δανειστής θα μπορούσε να έχει γίνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά δεν έχει αναλάβει τέτοιον ρόλο. Δανειστής ύστατης ανάγκης σε δολάρια είναι η Fed. Οσο πιο σύντομα το καταλάβουν αυτό οι ΗΠΑ και ο υπόλοιπος κόσμος, τόσο ασφαλέστερη θα γίνει η παγκόσμια οικονομία.

Ο Αντρέ Βελάσκο είναι καθηγητής Επαγγελματικής Πρακτικής στη Διεθνή Ανάπτυξη στη School of International and Public Affairs του Πανεπιστημίου Columbia και πρώην υπουργός Οικονομικών της Χιλής