Επειτα από καθυστέρηση σχεδόν ενός μήνα, οι δανειστές ετοιμάζουν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, την επάνοδό τους στην Αθήνα σύντομα, στη βάση μιας μεταξύ τους συμφωνίας που αναμένεται να περιλαμβάνει βαρύ πακέτο μέτρων για την κυβέρνηση.
Η συμφωνία δεν είναι ακόμη έτοιμη, αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει αρχίσει να γράφεται. Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας.

Στο τραπέζι βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόταση για μέτρα 1% του ΑΕΠ συν 1% από το Ασφαλιστικό. Η πρόταση αυτή απέχει βεβαίως από τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για το δημοσιονομικό κενό. Το Ταμείο όμως αφήνει ανοιχτό παράθυρο για υποχώρηση, εφόσον η ευρωζώνη φανεί πιο γενναιόδωρη στη ρύθμιση του ελληνικού χρέους.

ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ. Ως προς το Ασφαλιστικό αναφέρεται ότι προκειμένου να εξασφαλιστεί η εξοικονόμηση κατά 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ) θα απαιτηθεί η μείωση των επικουρικών συντάξεων αλλά και η τοποθέτηση πλαφόν στο άθροισμα κύριων και επικουρικών. Αν το πλαφόν μπει στα 1.800 ευρώ, υπολογίζεται ότι θα εξοικονομηθούν 250-300 εκατ. ευρώ, ενώ από το κόψιμο των επικουρικών θα προκύψουν άλλα 300 εκατ. ευρώ. Αλλα 200 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι μπορεί να βρεθούν από μια προσωρινή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ 1 δισ. ευρώ υποτίθεται ότι εξοικονομείται από τα μέτρα του φθινοπώρου.
Προς το παρόν, όμως, το παραπάνω είναι απλώς ένα σενάριο, για το οποίο πηγές του Ταμείου διαμηνύουν επιφυλάξεις.
«Θα γίνει μια καλή διαπραγμάτευση και μετά μπορεί να τα βρούμε» φέρεται να διαμηνύει με νόημα η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε συνομιλητές της.
«Σημειώθηκε πρόοδος» είπε χθες στα «ΝΕΑ» πηγή των δανειστών, αναφερόμενη στα αποτελέσματα του προχθεσινού δείπνου μεταξύ των δανειστών στις Βρυξέλλες. «Οι συζητήσεις συνεχίζονται», πρόσθεσε, «και ελπίζουμε να είμαστε σε θέση να επιστρέψουμε μετά το Eurogroup».

ΠΙΕΖΕΙ ΤΟ ΔΝΤ. Για γρήγορη επιστροφή των δανειστών μίλησε, εξάλλου, χθες και ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις, τονίζοντας όμως ότι το ΔΝΤ εξακολουθεί να πιστεύει πως χρειάζονται μέτρα 4,5% του ΑΕΠ, όπως έχει υποστηρίξει και ο Πολ Τόμσεν στο άρθρο του. Ωστόσο, ο ίδιος φρόντισε να προσθέσει ότι αν η ανακούφιση του χρέους είναι μεγαλύτερη, οι μεταρρυθμίσεις θα μπορούν να είναι μικρότερες. Με άλλα λόγια, το ΔΝΤ πιέζει και προς τις δύο κατευθύνσεις, τόσο προς την Ελλάδα, για περισσότερα μέτρα, όσο και προς την ευρωζώνη, για πιο γενναιόδωρη ρύθμιση του χρέους.
ΤΑ ΜΕΤΡΑ. Οι πληροφορίες χθες ανέφεραν ότι μετά το δείπνο προχθές στις Βρυξέλλες οι δυο πλευρές δουλεύουν πάνω σ’ ένα κείμενο το οποίο θα αποτελέσει τη βάση της διαπραγμάτευσης με την ελληνική κυβέρνηση. Οι βασικές θέσεις είναι οι εξής:
1.Στο Ασφαλιστικό, ότι πρέπει να μειωθούν οι συντάξεις, ενώ μπορεί να γίνει δεκτή μια προσωρινή και μικρή αύξηση των εισφορών.
2. Στο Φορολογικό, να υπάρξει αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης των αγροτών, αλλά και ευρύτερες αλλαγές στις κλίμακες φορολογίας εισοδήματος, προκειμένου να προκύψει αύξηση εσόδων.

3. Στα κόκκινα δάνεια, να υπάρξει άμεση απελευθέρωση της πώλησής τους.

Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ. Εν τω μεταξύ, χθες, άλλο ένα δημοσίευμα, της γερμανικής εφημερίδας «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ», ανέφερε ότι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι έτοιμος να κάνει παραχωρήσεις στο ελληνικό πρόγραμμα. Συγκεκριμένα, η εφημερίδα επικαλείται τον εκπρόσωπο του Σόιμπλε, ο οποίος είπε ότι η Ελλάδα μπορεί να αποφασίσει μόνη της ποιες μεταρρυθμίσεις θα υλοποιήσει, αρκεί να «βγαίνουν τα νούμερα».

Σε δηλώσεις του πάντως χθες ο Σόιμπλε επέλεξε πιο αυστηρό τόνο, επισημαίνοντας ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να χρησιμοποιεί τη μεταναστευτική κρίση για να μην τηρεί τις συμφωνίες.