Συγγνώμη από τον κόσμο του Παναθηναϊκού ζήτησε ο Γιάννης Αλαφούζος για εφετινή πορεία της ομάδας, στα πλαίσια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το πρωί της Τετάρτης στα γραφεία της ΠΑΕ.

Ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού μίλησε για όλα τα θέμα που αφορούν του «πράσινους», καθώς και για Ολυμπιακό, Σταύρο Κοντονή, Θύρα 13, καθώς και τις μεταγραφές αλλά και την πορεία της ομάδας.

Αναλυτικά όσα είπε:

«Αισθάνθηκα την ανάγκη να σας μιλήσω για να εξηγήσω κάποια πράγματα για την ομάδα. Το καλοκαίρι μας κλάπηκε το πρωτάθλημα, είχαμε όνειρα κι ελπίδες για εφέτος. Με τους τεχνικούς διευθυντές και προπονητή μιλήσαμε και είπαμε να ενισχύσουνε την ομάδα. Πήραμε τον Εσιέν που βασίσαμε επάνω του πολλές ελπίδες.

»Πήραμε κι άλλους, αλλά δυστυχώς για πολλούς λόγους και ατυχίας δεν ήμασταν έτοιμοι όταν ξεκίνησαν και τα ευρωπαϊκά ματς. Πολλές μεταγραφές ήταν λανθασμένες. Δημιουργήθηκαν ανισορροπίες στα συμβόλαια, κάποιοι που είχαν προσφέρει περισσότερα χρήματα έπαιρναν λιγότερο. Για όλα αυτά πρώτα εγώ ευθύνομαι. Δέχομαι εισηγήσεις, αλλά εγώ έχω την ευθύνη. Ζητώ συγνώμη από τον κόσμο για την πορεία της ομάδας μας. Δεν είχαμε καλή χρονιά, οι παίκτες σε μεγάλο βαθμό δικαιολογημένοι. Πρέπει να σκεφτόμαστε την δράση του συστήματος, πόσο ξύλο έχουν φάει, δεν προστατεύονται από την διαιτησία. Οι παίκτες είναι άνθρωποι και απογοητεύονται. Για παράδειγμα ο Νίκος ο Καρέλης που είναι ένας εξαιρετικός επαγγελματίας έβγαζε μία απογοήτευση.

»Ήθελε να φύγει από τα χάλια του ελληνικού ποδοσφαίρου. Έτσι έχουμε καταντήσει, να θέλουν οι παίκτες να φύγουν και να κερδίζουν στο γήπεδο και όχι να αποδίδονται πράγματα με άλλες μεθόδους. Αυτά δεν αλλάζουν ότι εγώ δεν έχω πρώτος την ευθύνη. Φτάσαμε στο ματς με τον Ολυμπιακό. Δεν τα καταφέραμε, έγιναν λάθη και από τους οπαδούς. Είχαμε πολύ εχθρική αντιμετώπιση από τον κ. Κοντονή. Δεν έχω δει άλλη ομάδα να τιμωρείται έτσι. Μας κόστισε πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ όλο αυτό. Δεν θέλω τιμωρίες στις άλλες ομάδες, δεν θέλουμε να κερδίζουν οι ομάδες στα χαρτιά όπως το κάνει ο Ολυμπιακός. Πέσαμε πάλι στην παγίδα τους. Φέτος το είχαν στήσει διαφορετικά. Δεν ήθελαν να παίξουν. Είχαν προηγηθεί συναντήσεις του Θεοδωρίδη με την αστυνομία. Ήταν στην τσίτα να μας τιμωρήσουν. Δεν ήθελαν να παίξουν. Πάλι όλα αυτά με δική μας ευθύνη, ίσως, να έπρεπε να έχουμε ένα καλύτερο δίκτυο να τα αποφύγουμε αυτά. Η είσοδος στο γήπεδο,να σας πω κάτι, θα μπορούσα να μπω και εγώ. Μετά από δύο ώρες.

»Φτάσαμε πριν από το παιχνίδι του Ολυμπιακού σε οριακή κατάσταση. Θέλαμε να πάρουμε πίσω τη χαμένη τιμή της χρονιάς. Έγιναν λάθη και από τους οπαδούς, αλλά στη συνέχεια είχαμε μια πολύ εχθρική αντιμετώπιση από τον κύριο Κοντονή. Αυτή η ιστορία μας στοίχισε πάνω από ένα εκατομμύριο. Εμείς θέλουμε δικαιοσύνη για όλους. Φέτος πέσαμε στην παγίδα τους. Πέρυσι είχε γίνει το ίδιο με τον κύριο Μαρινάκη και τον Περέιρα. Φέτος ήταν διαφορετικά. Περίμεναν την παραμικρή αφορμή γιατί φοβόντουσαν να παίξουν το παιχνίδι στο γήπεδο.

»Ένας από τους βασικούς λόγους που έφυγε ο Αναστασίου ήταν για να αποφύγουμε τα χειρότερα μετά τον Ολυμπιακό, για να μην έχουμε φασαρίες με τους οπαδούς μας μετά από ένα πιθανό αρνητικό αποτέλεσμα. Φέτος φτάσαμε κοντά στην καταστροφή. Αλλάξαμε προπονητή, ήρθε ο Αντρέα Στραματσόνι, ο οποίος είδε ότι η ομάδα υπέφερε από κόπωση. Κάναμε πολλές μεταγραφές, με μεγάλη επιτυχία. Ξέραμε ότι η ομάδα δεν θα ήταν έτοιμη αμέσως. Υπήρχε ρίσκο. Ο προπονητής χρειαζόταν να κάνει πειράματα.

»Θα ήθελα να σας επισημάνω την αποβολή του Ζέκα, η οποία έγινε επίτηδες. Ο συγκεκριμένος διαιτητής είχε πάρει εντολή για να συμπεριφερθεί με συγκεκριμένο τρόπο στο παρελθόν. Αυτά θα δημοσιοποιηθούν στο μέλλον.

»Νομίζω ότι η ομάδα βελτιώνεται, θα επιστρέψουν οι παίκτες που λείπουν, όπως ο Μπουμάλ, την απόκτηση του οποίου είχε εισηγηθεί ο Αναστασίου. Στεναχωριέμαι όταν ακούω για αδιαφορία των ποδοσφαιριστών μας. Σκοτώνονται στην προσπάθεια, προπονούνται πολύ καλά, παρακολουθούνται ηλεκτρονικά για την απόδοσή τους. Είμαι πολύ ευχαριστημένος και από τους παίκτες και από τον προπονητή μας. Είμαι αισιόδοξος και ζητάω τη στήριξη του κόσμου. Έχουμε εχθρούς, από την εγκληματική οργάνωση, από τον κύριο Κοντονή. Αλλά είμαι αισιόδοξος για τη συνέχεια».

Για το αν θα αποκτηθεί τεχνικός διευθυντής: «Και με τον κύριο Φερέιρα και με τον κύριο Αναστασίου και τώρα με τον Στραματσόνι θεωρώ πως πρέπει να υπάρχει αρχηγός στο ποδοσφαιρικό τμήμα και αυτός είναι ο προπονητής. Βεβαίως κάποια στιγμή θα βρούμε τεχνικό διευθυντή, αλλά δεν είμαστε τρελαμένοι να το κάνουμε άμεσα. Και ο κύριος Βόκολος και ο κύριος Φύσσας προσέφεραν, αλλά πολλά πράγματα δεν πήγαν όπως θα περιμέναμε».

Για το αν θα αυξηθεί το μπάτζετ των μεταγραφών: «Τα λεφτά δεν λύνουν όλα τα προβλήματα. Εμείς θέλουμε να ενισχύσουμε την ομάδα μας. Η ομάδα πρέπει να είναι πάνω από όλα ομάδα και να βελτιώνεται συνεχώς. Αυτοσκοπός δεν είναι η ακριβή ομάδα, αλλά η καλή ομάδα».

Για το αν θα πάρει στο Καραΐσκάκη την ομάδα σε περίπτωση φωτοβολίδας: «Δεν θέλω να πω τίποτα, θα κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε».

Για τις ακαδημίες της ομάδας: «Δεν είμαι ευχαριστημένος από την Κ-20 και την ακαδημία. Δυστυχώς δεν είχαμε πολύ χρόνο να ασχοληθούμε. Είναι κάτι που μας απασχολεί όμως. Από τους παίκτες που φύγαν από τον Παναθηναϊκό και ήταν στην Ακαδημία δεν παίζουν κάπου, οπότε αυτό κάτι λέει. Κατά περιόδους έχουν έρθει από την ακαδημία παίκτες στην πρώτη ομάδα. Δεν είναι ότι δεν διαθέτουμε ταλέντα, αλλά ο Λάμπρου και ο Αγγελόπουλος έχουν αρνηθεί να υπογράψουν νέο συμβόλαιο στον Παναθηναϊκό. Αυτά είναι οι παθογένειες του ελληνικού ποδοσφαίρου και είναι και μάθημα και για μας ώστε να αναπτύξουμε την ακαδημία μας. Μετά βλέπουμε κάποιους παίκτες που δεν θέλουν να μείνουν εδώ».

Για το πλάνο του τη νέα σεζόν: «Για τον παναθηναϊκό ο στόχος είναι να είναι πάντα πρώτος. Να κερδίζει συνέχεια. Γι’ αυτό έκανα τον πρόλογο προηγουμένως».

Για τη Λεωφόρο: «Τις επόμενες εβδομάδες θα κάνουμε ενημέρωση γι’ αυτό».

Για το τι θα άλλαζε σήμερα στον Παναθηναϊκό αν τελείωνε τώρα το πρωτάθλημα: «Πέρυσι τα πήγαμε εξαιρετικά στα πλέι οφ. Δυστυχώς μετά κάναμε λάθη στις κινήσεις αυτές. Εκ των υστέρων φάνηκαν τα λάθη που κάναμε.

Για τις ευθύνες και το αν υπάρχει απειθαρχία: «Όλοι μας έχουμε ευθύνες. Σε εμένα όμως καταλήγουν στο τέλος της ημέρας. Επειδή εσείς φανταζόσασταν ότι πήγαινα να τα ψάλλω στους ποδοσφαιριστές δεν είναι δικό μου θέμα. Είναι προσβλητικό να μιλάνε για μαλθακότητα των παικτών. Αν ένας ποδοσφαιριστής κάνει κάτι που δεν θα έπρεπε είναι μεμονωμένο γεγονός. Για τις κάρτες δεν είμαστε υπεράνθρωποι. Υπάρχει συσσωρευμένη οργή και θυμός για το ότι υφιστάμεθα τόσα χρόνια. Άνθρωποι είναι και αντιδρούν. Ίσως θα έπρεπε να τους είχαμε εκπαιδεύσει. Επίσης είναι προσβλητικό να μιλάνε για πρόστιμα στους ποδοσφαιριστές Οι παίκτες δεν δικαιούνται να βρίσκονται σε μια κακή μέρα; Αυτοί έχουν κίνητρο. Είναι βαθύτατα προσβλητικό σε έναν παίκτη να μπαίνει πρόστιμο επειδή δεν παίζει καλά. Αυτό προσβάλει τους ποδοσφαιριστές μας. Ποτέ δεν θα τολμούσα να σκεφτώ ότι οι ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού αδιαφορούν. Ξέρουμε πόσο πολύ προσπαθούν. Όσοι έφυγαν έγινε επειδή ήταν αδιάφοροι. Αυτοί που μένουν προσπαθούν, αλλιώς φεύγουν στην επόμενη σεζόν».

Για το αν έχει γίνει βάρος όλο αυτό που συμβαίνει πάνω στην ομάδα: «Υπάρχει κόπωση των παικτών μας. Ο Μπεργκ έχετε δει τι ξύλο τρώει. Θεωρεί ότι οι διαιτητές δεν τον προστατεύουν. Έχει πειστεί ότι μπορεί να τραυματιστεί σοβαρά και να μην γίνει τίποτα και ξέρει ότι δεν προστατεύεται. Είναι και αυτός άνθρωπος και έχει τα όριά του».

Για το αν ο Παναθηναϊκός την «πάτησε» με τη μεταγραφή του Εσιέν: «Ο Εσιέν είναι μεγάλος ποδοσφαιριστής. Ίσως ήταν λάθος η μεταγραφή γιατί δημιουργήθηκαν οικονομικές ανισορροπίες, αλλά ο Εσιέν είναι παίκτης πολύ μεγάλου επιπέδου»

Για το πως θα αντιδρούσε αν ο Μπεργκ ζητούσε να φύγει: «Δεν είμαστε δουλεμπορικός οργανισμός. Όποιος θέλει να φύγει… Εμείς δεν κάνουμε αυτά που έκανε ο Ολυμπιακός στον Βλαχοδήμο, ο οποίος δεν μπορούσε να βρει ομάδα. Εμείς με χαρά θα πληρώσουμε τη ρήτρα. Είναι ντροπή αυτό που έκανε ο Ολυμπιακός με τον Βλαχοδήμο, αλλά αυτός είναι ο Ολυμπιακός».