Μετά το αδιέξοδο του προχθεσινού EuroWorking Group, το μέτωπο των διαβουλεύσεων προκειμένου να συγκλίνουν μεταξύ τους οι δανειστές και να επιστρέψουν για την αξιολόγηση στην Αθήνα μεταφέρεται σήμερα σε ειδικό δείπνο στις Βρυξέλλες.
Παράλληλα, την ώρα που ο διαπραγματευτικός πυρετός φουντώνει, η γερμανική κυβέρνηση φέρεται να πραγματοποιεί στροφή σε μια πιο ευέλικτη στάση στο ελληνικό πρόγραμμα. Σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Bloomberg, η Γερμανία, κατανοώντας την επιβάρυνση που δέχεται η Ελλάδα από την προσφυγική κρίση, είναι διατεθειμένη να χαλαρώσει την πίεση στο Ασφαλιστικό.
Στο σημερινό δείπνο, εκτός από τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών Βέλια Ντελκουλέσκου από το ΔΝΤ, Ντέκλαν Κοστέλο από την Κομισιόν, Ράσμους Ρέφερ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Νίκολα Τζιαμαρόλι του ESM, αναμένεται να παρευρεθούν και στελέχη σε υψηλότερο επίπεδο, όπως ο Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ, ο Μπενουά Κερέ της ΕΚΤ, ο Μάριο Μπούτι της Κομισιόν ή και ο Τόμας Βίζερ, επικεφαλής του EuroWorking Group. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα βρίσκεται κι αυτός, για άλλο λόγο, στις Βρυξέλλες αλλά δεν έχει προγραμματιστεί η συμμετοχή του στο συγκεκριμένο δείπνο, αφού αυτό αφορά προσπάθεια σύγκλισης μεταξύ των δανειστών.
Πηγή των δανειστών εκτιμούσε χθες το βράδυ ότι οι διμερείς επαφές, όπως το σημερινό δείπνο, θα κλιμακωθούν, φτάνοντας σε υψηλότερο επίπεδο τις επόμενες ημέρες ώστε να αποφασιστεί η επιστροφή. Το κλειδί κρατά ουσιαστικά η Κριστίν Λαγκάρντ, αφού το ΔΝΤ είναι η αδιάλλακτη πλευρά της διαπραγμάτευσης.
Σημειώνεται ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος αντιπαρατέθηκε σε έντονο ύφος με τη Βελκουλέσκου, υποστήριξε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 αναμένεται να διαμορφωθεί στο 0,5% του ΑΕΠ, υψηλότερα από την προηγούμενη κυβερνητική εκτίμηση για 0,2% του ΑΕΠ και σαφώς πολύ υψηλότερα από το πρωτογενές έλλειμμα 0,6% του ΑΕΠ, στο οποίο βασίζει τις εκτιμήσεις του το Ταμείο.
Πάντως, οι ευρωπαίοι δανειστές –παρότι είναι πιο κοντά στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά το ύψος των απαιτούμενων μέτρων –έχουν κι αυτοί διαφωνίες ως προς το περιεχόμενο των προτεινόμενων μέτρων, ζητώντας μεταξύ άλλων μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα στο Ασφαλιστικό και άμεση ρύθμιση των κόκκινων δανείων.

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε στη συνέντευξή του προχθές στο Star ότι οι δανειστές θα επιστρέψουν το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου, μετά το Eurogroup της Δευτέρας, στο οποίο αναμένεται να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις ενώ μίλησε για «ανάσταση» της οικονομίας το Πάσχα.