Μήνυμα πρώτο: κόμματα της αντιπολίτευσης στήριξαν τη σταθεροποίηση της χώρας. Μήνυμα δεύτερο: η αναβλητικότητα και η ατολμία είναι συνδυασμός καταστροφής. Μήνυμα τρίτο: «Όχι» στον λαϊκισμό. Αυτά είναι μερικά από τα «μαθήματα» επιτυχίας που διδάσκει η Κύπρος, βγαίνοντας πλέον από το μνημόνιο.

Τα μηνύματα αυτά ακούστηκαν από τα πλέον επίσημα χείλη στη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποίησε ο ΔΗΣΥ, την Κυριακή στη Λάρνακα, με θέμα την κατάσταση της οικονομίας σε Κύπρο και Ελλάδα.

Στην εκδήλωση συμμετείχε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε: «Αισθάνομαι χαρά επειδή η Κύπρος μετά από τρία χρόνια αφήνει πίσω της το μνημόνιο, αλλά και λύπη, επειδή η Ελλάδα μετά από έξι χρόνια είναι ακόμη δέσμια των μνημονίων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι αν δεν είχε διαταραχθεί η πορεία της προηγούμενης κυβέρνησης στην Ελλάδα με τις πρόωρες εκλογές το 2015, σίγουρα και η Ελλάδα θα έβγαινε από το μνημόνιο.

Ο ίδιος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «οικοδόμησε την πολιτική του σε έναν ψεύτικο πολιτικό διχασμό, προκειμένου να πετύχει αυτά που ήθελε».

Επισήμανε, δε, ότι η Ελλάδα οδηγήθηκε σε τρίτο μνημόνιο, με πολύ επαχθέστερους όρους από τα προηγούμενα.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας απένειμε τα εύσημα στον Κύπριο υπουργό Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, για τις προσπάθειες που κατέβαλε τα τελευταία χρόνια και πέτυχε να ανορθώσει την οικονομία της Κύπρου.

«Με αποφασιστικότητα και προσήλωση στους στόχους, που τέθηκαν κατάφερε να φέρει την Κύπρο στο σημείο που βρίσκεται σήμερα, με αποτέλεσμα σε λίγες βδομάδες να βγαίνει από το μνημόνιο» ανέφερε.

Χ.Γεωργιάδης: «Αναβλητικότητα και ατολμία οδηγούν στην καταστροφή»

Ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, είπε ότι η Κύπρος «ξαναβρίσκει τον δρόμο της και βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης και ανάπτυξης, τρία χρόνια μετά την κορύφωση της χειρότερης οικονομικής κρίσης που βίωσε».

Μιλώντας για τα διδάγματα διαχείρισης της οικονομικής κρίσης, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι οι επιπτώσεις της κρίσης είναι ακόμα αισθητές. Σημείωσε δε ότι η σύγκριση δεν πρέπει να γίνεται με μια ιδανική οικονομία, αλλά με το σκηνικό κατάρρευσης που επικρατούσε πριν από τέσσερα χρόνια.

Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών είπε ότι «η κυβέρνηση δεν επέβαλε νέες φορολογίες, δεν χρειάστηκε δεύτερο μνημόνιο, η τρόικα δεν έβαλε χέρι στο φυσικό αέριο, το χρηματοπιστωτικό σύστημα σταθεροποιήθηκε και η χώρα επέστρεψε στις αγορές».

Ο Χάρης Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι το πρώτο δίδαγμα της κρίσης είναι ότι η αναβλητικότητα και η ατολμία είναι συνταγή που οδηγεί στην καταστροφή. «Το να κρύβουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, «ή να το σπρώχνουμε παρακάτω, είναι μια ανεύθυνη πράξη».

Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι ο λαϊκισμός, η άρνηση και τα συνθήματα δεν οδηγούν πουθενά. «Αυτό που χρειάζεται», πρόσθεσε, «είναι πραγματισμός, ρεαλισμός και λήψη τολμηρών αποφάσεων και αυτό πρέπει να το έχουμε υπόψη τώρα που η Κύπρος καλείται να διαχειριστεί αυτή τη δεύτερη ευκαιρία».

Ο Χάρης Γεωργιάδης είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει αντίσταση σε όσους με συνθήματα και φωνασκίες θέλουν να οδηγήσουν την Κύπρο στα παλιά. «Θα πρέπει», ανέφερε, «η χώρα να κρατηθεί στον δρόμο της υπευθυνότητας».

Νεοφύτου: «Το ΔΗΚΟ στήριξε την πορεία σταθεροποίησης της χώρας»

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε ότι η Κύπρος ανακτά την αξιοπρέπεια και κυριαρχία της και γίνεται πιο αξιόπιστη από ποτέ, βγαίνοντας από το μνημόνιο.

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι πέρα από τις θεσμικές δυνάμεις, που οδήγησαν στην μεγάλη κρίση, όπως η γραφειοκρατία και οι πελατειακές σχέσεις, «υπήρξε και η απροθυμία λήψης αναγκαίων αποφάσεων από την τότε αριστερή κυβέρνηση».

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ κατηγόρησε την κυβέρνηση Χριστόφια για «άρνηση πραγματικότητας και προσπάθεια να κρυφτούν τα προβλήματα κάτω από το χαλί».

Τα τελευταία τρία χρόνια, πρόσθεσε ο κύριος Νεοφύτου, η κυβέρνηση Αναστασιάδη «έδωσε μια διαρκή μάχη να συγκρατήσει τις κορώνες του λαϊκισμού και των ηχηρών όχι».

Και το πέτυχε, όπως ανέφερε, μαζί με τη γενναιότητα και την υπευθυνότητα του λαού, ο οποίος έκανε σκληρές θυσίες, προσδοκώντας στην ανατροπή των όσων υπέστη.

Πίστωσε δε σε κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως το ΔΗΚΟ, τη στήριξη στην πορεία σταθεροποίησης της χώρας.