Το σχέδιο που δημοσιοποίησε η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για το κλείσιμο της φυλακής στην βάση του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού στον Κόλπο Γκουαντάναμο δεν αντιμετωπίζει ένα θεμελιώδες ζήτημα, το οποίο θα δημιουργήσει νομικό προηγούμενο: τη μεταγωγή κρατουμένων στις ΗΠΑ και την κράτησή τους επ' αόριστον χωρίς την απαγγελία κατηγοριών ή δίκη, επισήμανε την Τρίτη η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία.

«Η πιθανότητα (δημιουργίας) ενός νέου, παράλληλου συστήματος ισόβιας κράτησης εντός των Ηνωμένων Πολιτειών, χωρίς την απαγγελία κατηγοριών, θα δημιουργούσε επικίνδυνο προηγούμενο», επισήμανε η επικεφαλής της διεύθυνσης θεμάτων ασφαλείας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων του αμερικανικού παραρτήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, Νόριν Σα. Εάν το σχέδιο εφαρμοστεί, θα αποτελέσει σοβαρό πλήγμα σε «θεμελιώδεις αρχές» της δικαιοσύνης στις ΗΠΑ, πρόσθεσε η ίδια.

Η Αμνηστία, όπως και άλλες οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προειδοποιεί εναντίον των προσπαθειών διαιώνισης του συστήματος κράτησης επ' αόριστον χωρίς απαγγελία κατηγοριών και κάνει λόγο για μια απλή «αλλαγή ταχυδρομικού κώδικα του Γκουαντάναμο».

«Να μην μεταφερθεί αλλού...»

«Το Γκουαντάναμο πρέπει να κλείσει και το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί κατά μέτωπο, όχι με τη μεταφορά του αλλού», επισήμανε η Σα.

Πάντως η Διεθνής Αμνηστία εξήρε τον Ομπάμα διότι αψήφησε την αντίθεση πολλών μελών του Κογκρέσου στο κλείσιμο της φυλακής.

Τον Οκτώβριο, η οργάνωση σε επιστολή της προς τον αμερικανό πρόεδρο τον είχε καλέσει να μην συνοδευτεί το κλείσιμο της φυλακής με την επ' αόριστον φυλάκισης χωρίς απαγγελία κατηγοριών και δίκη.

Επιπλέον, είχε καλέσει τον Ομπάμα να φροντίσει να σταματήσουν οι δίκες υπόπτων για τρομοκρατία ενώπιον στρατοδικείων και να εκδικάζονται τέτοιες υποθέσεις σε ομοσπονδιακά δικαστήρια, καθώς και να δεσμευτεί πως θα υπάρξει λογοδοσία και τιμωρία για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Την Τρίτη, η κυβέρνησή του δημοσιοποίησε το σχέδιό της για το κλείσιμο του Γκουαντάναμο, σε μια προσπάθεια να πείσει το Κογκρέσο να άρει την αντίθεσή του στην μεταγωγή κρατουμένων στο έδαφος των ΗΠΑ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι 10 από τους εναπομείναντες 91 κρατούμενους είναι πολύ επικίνδυνοι για να αφεθούν ελεύθεροι.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από