Πολύ φοβούμαι ότι τα πράγματα είναι εξαιρετικά απλά.

Από τη μια πλευρά έχουμε μια ιδιότυπη διακυβέρνηση που αντί να κυβερνήσει τη χώρα ασχολείται με τη Μαρέβα, τον Παπασταύρου, τις τηλεοράσεις και όποια λίστα ονομάτων τής πέσει στα χέρια. Να με θυμηθείτε ότι σε λίγο θα επιστρατεύσουν και τον «Χρυσό Οδηγό».

Α, και διαβεβαιώνει παρεμπιπτόντως (η κυβέρνηση) ότι μια χαρά κυβερνάει και ότι θα κάνουμε εκλογές σε τριάμισι χρόνια –τη στιγμή που δεν έχει ακόμη καταφέρει να αποφασίσει τι θα γίνει με τις αποδείξεις στο φορολογικό έτος που διανύουμε εδώ και δύο μήνες!

Από την άλλη πλευρά η αξιωματική αντιπολίτευση κατάφερε (με τα πολλά, είναι αλήθεια) να καταλήξει σε μια σχεδόν παραπλήσια άποψη. «Αν η κυβέρνηση μπορεί να κυβερνήσει, ας κυβερνήσει. Αν δεν μπορεί, να παραιτηθεί και να πάμε σε εκλογές».

Οι υπόλοιποι τι λένε; Λένε άλλα λόγια να αγαπιόμαστε.

Βασικά και με διαφορετικό τρόπο ο καθένας προτείνουν όλοι τους το ίδιο πράγμα: να μη γίνουν εκλογές και να φτιάξουμε από τη σημερινή Βουλή μια κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ και τους εαυτούς τους.

Παρατήρηση πρώτη. Ευλόγως δεν θέλουν εκλογές –καμιά γαλοπούλα δεν επιθυμεί την επίσπευση των Χριστουγέννων.

Παρατήρηση δεύτερη. Η λύση που προτείνουν δεν αποτελεί λύση.

Αφενός επειδή ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε η ΝΔ τη θέλουν –και δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να τους το επιβάλει.

Αφετέρου επειδή αρκετά ακριβά πληρώσαμε τα πειράματα τύπου Παπαδήμου –δεν νομίζω ότι χρειάζεται να δοκιμάσουμε ξανά.

Παρατήρηση τρίτη. Δεν είμαι καν βέβαιος ότι το εννοούν. Απλώς βρήκαν να λένε κάτι διαφορετικό από τους δύο μεγάλους.

Υποθέτω πως και ο Βενιζέλος και η Φώφη και ο Σταύρος και ο Λεβέντης είναι αρκετά έξυπνοι για να ξέρουν πως από την παρούσα Βουλή δεν μπορεί να προκύψει άλλο κυβερνητικό σχήμα –εκτός και αν εκδηλωθεί μείζων εθνική κρίση, κάτι το οποίο δεν είναι σήμερα ορατό.

Συνεπώς, η εξίσωση είναι απλή.

Είτε η κυβέρνηση θα κυβερνήσει εναντίον όλων –όπως, δηλαδή, επέλεξε η ίδια.

Είτε θα πάμε σε εκλογές, πριν ή μετά το καλοκαίρι.

Είμαι βέβαιος ότι βασική επιλογή της κυβέρνησης είναι το πρώτο. Δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι θα αποφύγει το δεύτερο.

Εκτός κι αν οι πασόκοι, ποταμίσιοι ή λεβέντες προσφερθούν να βάλουν πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ από μόνοι τους και χωρίς τη σύμπραξη της ΝΔ.

Είναι κι αυτό ένα ενδεχόμενο. Υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι θα συμφωνήσουμε πως εφεξής τα Χριστούγεννα δεν θα τρώμε γαλοπούλες αλλά σπανακόρυζο.