Η ιστορία επαναλαμβάνεται - για να αποδειχθεί ότι τα δημόσια οικονομικά δεν εξαρτώνται από το αν η διακυβέρνηση είναι δεξιά ή αριστερή, αλλά από τις πολιτικές που ασκούνται: και πέρυσι, για πολλοστή φορά στα χρόνια του Μνημονίου, οι υψηλότεροι φόροι απέφεραν χαμηλότερα έσοδα.
Το χειρότερο είναι ότι τα παθήματα δεν έγιναν μαθήματα: με την ατέρμονη διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου του 2015, η κυβέρνηση «πέτυχε» να ανεβάσει τον δημοσιονομικό λογαριασμό - πράγμα που την άφησε χωρίς όπλα την ώρα της συμφωνίας με τους δανειστές. Ετσι, η αύξηση των φόρων έγινε μονόδρομος - και στη συνέχεια η κυβέρνηση επιχείρησε να το περάσει ως... αναδιανεμητική πολιτική, υπερφορολογώντας τα υψηλότερα εισοδήματα.
Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής είναι αποκαρδιωτικά: τα συνολικά χαμηλότερα φορολογικά έσοδα αποδεικνύουν ότι τα φορολογικά υποζύγια έχουν ξεπεράσει τα όριά τους - και από εδώ και πέρα θα αυξάνονται μόνον οι ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Το ενδιαφέρον είναι ότι αυτό συμβαίνει σε μία στιγμή που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εξαπολύσει νέα φορολογική επίθεση στα υψηλότερα εισοδήματα - αγνοώντας ότι οδηγεί χιλιάδες φορολογουμένους στη φτωχοποίηση και την πραγματική οικονομία σε απόλυτο μαρασμό.
Αδυνατώντας να πείσει το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάγκη επιτάχυνσης των ιδιωτικοποιήσεων - που θα μπορούσαν να ελαφρύνουν τις δημοσιονομικές ανάγκες - η κυβέρνηση επιμένει σε μία αδιέξοδη φορολογική πολιτική. Το μόνο που θα πετύχει θα είναι να μεγαλώσει κι άλλο τον λογαριασμό - αλλά τότε δεν θα υπάρχει κανείς να πληρώσει.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από