Οι αγορές εξεπλάγησαν από την πρόσφατη απόφαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας να επιβάλει χρεώσεις σε ορισμένες εμπορικές τράπεζες που φυλάνε σε αυτή χρήματα. Η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ) ήταν υποχρεωμένη να λάβει κάποια μέτρα για να επιτευχθεί ο στόχος της αύξησης του πληθωρισμού στο 2%. Ομως ούτε τα αρνητικά αυτά επιτόκια ούτε μια περαιτέρω επέκταση του ήδη τεράστιου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Τράπεζας της Ιαπωνίας θα είναι αρκετά για να αντιμετωπιστούν οι ισχυρές αποπληθωριστικές πιέσεις που απειλούν σήμερα την Ιαπωνία.

Οι προβλέψεις της Τράπεζας της Ιαπωνίας για την εγχώρια οικονομία δέχτηκαν, μεταξύ άλλων, πλήγμα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κίνα. Οι διακυμάνσεις στα χρηματιστήρια και η πτώση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων δείχνουν τις συνολικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η παγκόσμια οικονομία. Το συνολικό χρέος των χωρών έχει αυξηθεί σημαντικά και οι αγορές αρχίζουν να ανησυχούν ότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν αρχίσει να μένουν από πυρομαχικά στην προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τον αποπληθωρισμό.

Ομως οι κεντρικές τράπεζες δεν μπορούν να μείνουν από πυρομαχικά επειδή μπορούν πάντοτε να τυπώσουν χρήμα. Αυτό θα πρέπει να κάνουν τώρα οι Αρχές της Ιαπωνίας, διαγράφοντας οριστικά ορισμένα από τα κρατικά ομόλογα της χώρας που έχει στα χέρια της η BOJ. Επίσης η Ιαπωνία θα πρέπει να μην προχωρήσει στην αύξηση του ΦΠΑ που έχει προγραμματίσει για τον Απρίλιο του 2017. Οσο πιο σύντομα αντιληφθεί αυτή την πραγματικότητα η Ιαπωνία τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσει να πετύχει τον στόχο για τον πληθωρισμό και να ενισχύσει τη ζήτηση.