Στους δρόμους βρέθηκε χθες η Ελλάδα: δεκάδες χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη ώς την Πάτρα, την Κρήτη, τη Λάρισα, τη Ρόδο, την Κομοτηνή και τη Χίο. Για πρώτη φορά βρέθηκαν μαζί στον δρόμο οι εργάτες και οι επιστήμονες, οι αγρότες και οι εκπαιδευτικοί, οι έμποροι που έβαλαν λουκέτο στα μαγαζιά τους και οι επαγγελματίες στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση που ξεπερνά το Ασφαλιστικό. Οι χθεσινές διαδηλώσεις είχαν τέτοιο όγκο και παλμό ώστε να μην μπορούν να συγκριθούν με αντίστοιχες των τελευταίων δεκαετιών. Οι πολίτες που βγήκαν στον δρόμο εξέφρασαν τον θυμό και την αγανάκτηση για όσα έχουν συμβεί στα χρόνια της κρίσης. Ταυτόχρονα, εξέφρασαν την απογοήτευση για τις υποσχέσεις που έμειναν λόγια, αλλά και τον φόβο για όσα τυχόν θα ακολουθήσουν.

Η κυβέρνηση παρακολούθησε αμήχανη τις ογκώδεις διαδηλώσεις, ενώ το ευρύ μέτωπο των αντιδράσεων στην πρόταση για το Ασφαλιστικό δεν δείχνει να εκτονώνεται, αφού οι περισσότεροι κλάδοι προαναγγέλλουν νέες κινητοποιήσεις, την ίδια ώρα που τα αγροτικά μπλόκα παραμένουν και ενισχύονται σε όλη τη χώρα. Οι αγρότες έχουν δώσει άτυπο τελεσίγραφο έως την Κυριακή, αναμένοντας από την κυβέρνηση κίνηση καλής θέλησης ώστε να αρχίσει διάλογος, και δεν φαίνονται διατεθειμένοι να υποχωρήσουν. Ομως, πέρα από την ταλαιπωρία των ταξιδιωτών από τους αποκλεισμούς στην κυκλοφορία, που πλέον είναι πολύωροι, σοβαρά προβλήματα δημιουργεί ο αποκλεισμός τελωνείων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τελωνείο των Κήπων του Εβρου τα φορτηγά σχηματίζουν ουρές χιλιομέτρων τόσο στο ελληνικό όσο και στο τουρκικό έδαφος.

Ωστόσο, στον χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν και νέοι κλάδοι: σε δικά τους μπλόκα, «ανεξάρτητα» από αυτά των αγροτών με τα τρακτέρ, ετοιμάζονται να προχωρήσουν οι ιδιοκτήτες των περίπου 30.000 φορτηγών και βυτιοφόρων Δημοσίας Χρήσεως (ΔΧ). Οι ομοσπονδίες των ιδιοκτητών φορτηγών ΔΧ βρίσκονται από χθες σε απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας και αναμένεται να προχωρήσουν εκ νέου σε αποκλεισμούς δρόμων, όπως είχαν κάνει στη διάρκεια της μεγάλης απεργίας τους το 2010. Τα ακριβή σημεία που θα αποτελέσουν τους πόλους συγκέντρωσης των φορτηγών, όπως έγινε γνωστό από την Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος (ΟΦΑΕ), θα καθορίζονται από τα πρωτοβάθμια σωματεία κάθε νομού.

Στις χθεσινές συγκεντρώσεις, το σύνθημα που κυριάρχησε ήταν «κλειστόν λόγω Ασφαλιστικού» και αποτύπωνε την εικόνα σε όλη την Ελλάδα. Λουκέτο μπήκε σε δημόσιες υπηρεσίες, δικηγορικά γραφεία, εμπορικά καταστήματα, παρέλυσε όλος ο ιδιωτικός τομέας, ενώ έκλεισαν ακόμα και τα γραφεία τελετών! Ολοι οι δρόμοι για χιλιάδες εργαζομένους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην Αθήνα και στην περιφέρεια οδηγούσαν από νωρίς το πρωί στα σημεία όπου είχαν οριστεί οι συγκεντρώσεις.

Η Πλατεία Συντάγματος, η Κλαυθμώνος μέχρι την Ομόνοια και το Μουσείο είχαν πλημμυρίσει από διαδηλωτές. Μέλη του ΠΑΜΕ, των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, γιατροί, δικηγόροι, όλοι μαζί έδωσαν το «παρών» στο κέντρο της Αθήνας. Στο συλλαλητήριο μετείχαν και εκπρόσωποι αγροτών από τη Λάρισα και άλλες περιοχές. Ολοι μαζί συναντήθηκαν στη μεγαλειώδη κινητοποίηση με ένα κοινό σύνθημα: «Πάρτε πίσω τον νόμο λαιμητόμο».

Στην άλλη πλευρά της πρωτεύουσας, την ώρα του συλλαλητηρίου, εμπορικά καταστήματα, λογιστικά γραφεία, φαρμακεία, ακόμα και πρατήρια υγρών καυσίμων είχαν κατεβάσει ρολά, με το σύνθημα «κλείνουμε για να μη μας κλείσουν».

ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΟΙ. Μοναδική παραφωνία στη μαζική, μεγαλειώδη διαμαρτυρία στην Αθήνα ήταν οι ομάδες των κουκουλοφόρων που, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη το συλλαλητήριο, πέταξαν μολότοφ και πέτρες εναντίον των αστυνομικών των ΜΑΤ στη Στοά Πεσμαζόγλου και στην Πλατεία Συντάγματος. Οι αστυνομικοί απάντησαν κάνοντας χρήση χημικών, ενώ οι νεαροί το απόγευμα συνέχισαν τα επεισόδια πυρπολώντας ένα αυτοκίνητο και στήνοντας οδοφράγματα στα Εξάρχεια. Για μία ακόμη φορά αντιεξουσιαστές έβαλαν στο στόχαστρο με μολότοφ τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη.

Ενταση όμως προκλήθηκε για λίγη ώρα και στη συγκέντρωση που έγινε στη Θεσσαλονίκη, όταν κουκουλοφόροι επιτέθηκαν σε μπλοκ οδοντιάτρων, τραυματίζοντας δύο άτομα.

Τραυμάτισαν δημοσιογράφο

Στο νοσοκομείο με τραύματα στο κεφάλι διακομίστηκε ο δημοσιογράφος του ραδιοσταθμού Αθήνα 9,84 Δημήτρης Πέρρος. Ο δημοσιογράφος μπήκε στο στόχαστρο ομάδας περίπου 15 κουκουλοφόρων που τον χτύπησαν κοντά στην Ομόνοια με ρόπαλα και καδρόνια, όταν αντιλήφθηκαν την επαγγελματική του ιδιότητα. Ο Δημήτρης Πέρρος διακομίστηκε με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός, όπου και παρέμεινε για νοσηλεία κυρίως για προληπτικούς λόγους. Την επίθεση στον Δημήτρη Πέρρο καταδίκασαν τα κόμματα και ο δημοσιογραφικός κόσμος.