Απέκλεισε τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας επίθεση στον Πρωθυπουργό, ο οποίος «παρουσιάστηκε ως νέος, (αλλά) αποδείχθηκε πιο παλιός κι από τους παλιούς αναβιώνοντας παλαιοκομματικές πρακτικές», ενώ έστειλε μήνυμα και στο εσωτερικό του κόμματός του, λέγοντας ότι θα επιδιώξει την ανανέωση του στελεχικού δυναμικού του, και υπογραμμίζοντας ότι εξελέγη με ρητή εντολή για μεταρρυθμίσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι τον τρομάζει το προσφυγικό, κατηγόρησε την κυβέρνηση για υποτίμηση του προβλήματος, αλλά δεσμεύτηκε να την στηρίξει προκειμένου να τηρήσει τις δεσμεύσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, μιλώντας την Τρίτη το βράδυ στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, διαμήνυσε ότι εκλέχθηκε «με ρητή εντολή για μεταρρυθμίσεις από 170.000 πολίτες» και πρόσθεσε ότι έχει ρητή εντολή διότι δεν αναδείχτηκε επικεφαλής του κόμματος από κλειστό συνέδριο.

«Ενδεχομένως να θυσιάσω ένα κομμάτι της παλιάς ΝΔ για να αναδείξω το νέο, δεν χωράνε πάντα όλοι» ξεκαθάρισε, αλλά διευκρίνισε ότι με τη ΝΔ πρώτο κόμμα «η ΚΟ θα εμπλουτιστεί καθώς θα αυξηθεί ο αριθμός των βουλευτών».

«Δεν είναι κοστολογημένα τα μέτρα»
 
Ο κ. Μητσοτάκης άσκησε έντονη κριτική στον Πρωθυπουργό για τις επιλογές του σε ό,τι αφορά τη διακυβέρνηση της χώρας, λέγοντας ότι εάν ο Αλέξης Τσίπρας ήθελε εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, θα έπρεπε να το είχε πει τον Σεπτέμβριο, ωστόσο προτίμησε «συνεργασία με τους ΑΝΕΛ γιατί εκφράζουν τη σύγχρονη, τελευταία μορφή του μεταπολιτευτικού λαϊκισμού».

Οπως ξεκαθάρισε, «η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι εφικτή». «Δεν υπάρχει ο κίνδυνος που υπήρχε πέρυσι τον Ιούλιο, δεν ήμασταν τότε σε πρόγραμμα άρα το Grexit ήταν προ των πυλών. Με τα σημερινά δεδομένα δεν υπάρχει κίνδυνος Grexit, δεν είμαι όμως μάντης για να ξέρω τι θα συμβεί μετά από τέσσερις μήνες» ανέφερε.

Και προειδοποίησε ότι «θα ήταν καταστροφή για τη χώρα αν ξαναζούσαμε τον εφιάλτη του 2015, (...) η χώρα κινδύνευσε με την απόλυτη καταστροφή. Σήμερα υπάρχει καθυστέρηση, η ευθύνη της αξιολόγησης βαραίνει την κυβέρνηση, δεν είναι κοστολογημένα τα μέτρα».

Επισήμανε τις διαφωνίας που είχε με το ΔΝΤ και προσωπικά με τον Τόμσεν καθώς δική τους ήταν η εμμονή στον ποσοτικό στόχο των απολύσεων στο δημόσιο και υπενθύμισε ότι ο κ. Τσίπρας ήταν αυτός που ήθελε τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα.

«Η κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει το πρόγραμμα ειδικά ως προς τις μεταρρυθμιστικές πτυχές του. Αν το κάνεις αυτό, θα έχεις κάποια ευελιξία» εξήγησε, συμπληρώνοντας ότι «υπάρχει απόλυτη απώλεια εμπιστοσύνης προς τη χώρα και δυστυχώς αυτό έχει επιπτώσεις και στο μεταναστευτικό».

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, «η μεταρρύθμιση της δημόσιας παιδείας είναι η πιο σημαντική μακροπρόθεσμη μεταρρύθμιση, και αυτά δεν υπάρχουν στο μνημόνιο, ή υπάρχουν σε πολύ μικρό βαθμό. Πρέπει να υπερβούμε το μνημόνιο με δικές μας μεταρρυθμίσεις... αυτό πιστεύω ότι μπορεί να το κάνει μόνο η ΝΔ».

«Και οι Ευρωπαίοι κάνουν λίγα» για το προσφυγικό

Ο πρόεδρος της ΝΔ επισήμανε ότι τον «τρομάζει το προσφυγικό», και πρόσθεσε ότι η «κυβέρνηση υποτίμησε πολύ το πρόβλημα». Ζήτησε από αυτήν να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και παρατήρησε πως και οι Ευρωπαίοι κάνουν λίγα: «Πολιτική αποτροπής είναι να λέμε στους μετανάστες ‘αν έρθετε, θα κάνω ό,τι μπορώ για να σας στείλω πίσω. Ομως το πρόβλημα αυτό ξεπερνά κατά πολύ την Ελλάδα, πρέπει να μπει στο παιχνίδι και η Τουρκία... Εμείς δεν πρέπει να δίνουμε αφορμές, αλλά και οι Ευρωπαίοι κάνουν λίγα».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμη ότι το προσφυγικό είναι εθνικό ζήτημα, και θα στηρίξει την κυβέρνηση προκειμένου να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. «Δεν μπορώ να διανοηθώ έξοδο από τη Σένγκεν, θα είχε πολύ σημαντικές συνέπειες στον τουρισμό» δήλωσε.

Και κατέληξε: «Δεν έχουμε το δικαίωμα να δώσουμε σε κανένα ανθέλληνα την ευκαιρία να αναφέρει ότι το μεταναστευτικό πρόβλημα είναι ελληνικό πρόβλημα».

«Ο κ. Γεωργιάδης είναι δεξιός...»

«Θέλω να κάνω τη ΝΔ πιο κεντροδεξιά. Ο κ. Γεωργιάδης είναι δεξιός, και είμαστε και δεξιό κόμμα, αλλά είναι μεταρρυθμιστής και ειλικρινής άσχετα αν μερικές φορές το προσωπικό του ύφος ενοχλεί» διευκρίνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, και υπογράμμισε ότι στην ηγετική ομάδα ήθελε να συμπεριλάβει όλες τις τάσεις που υπάρχουν σήμερα στο κόμμα.

Αποκάλυψε τη βεβαιότητά του για νίκη στις εσωκομματικές εκλογές την εποχή που «το πίστευαν πολύ λίγοι. Η υποψηφιότητα μου συναντήθηκε με ένα ρεύμα δημιουργικής ανανέωσης, αλλά και ένα ρεύμα της κοινωνίας που θέλει να ακούει μόνο την αλήθεια». Και ξεκαθάρισε ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα στις σχέσεις του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο κ. Τσίπρας έδωσε τις αρμοδιότητες του ΕΣΡ στον κ. Παππά»

Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ότι πρέπει να μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, αλλά επισήμανε πως «το ΕΣΡ (Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο) πρέπει να καθορίζει τον τρόπο λειτουργίας του πεδίου των media».

«Ο κ. Τσίπρας πήρε αρμοδιότητες από το ΕΣΡ και τις πήγε στον κ. Παππά. (...) μετά πήγαν στην Βουλή που η κυβέρνηση έχει την πλειοψηφία. Η δουλειά του ΕΣΡ είναι να εξασφαλίζει ποιοτικά εχέγγυα, αλλά και την πολυφωνία» τόνισε.

«Η τρόικα δεν ήθελε εκλογές με κλεισμένη αξιολόγηση»

Οσον αφορά τα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΝΔ/ΠΑΣΟΚ παραδέχτηκε ότι απώλεσε τη μεταρρυθμιστική ορμή μετά τον Ιούλιο του ‘14, αλλά πρόσθεσε ότι από τον Οκτώβριο και μετά η τρόικα δεν ήθελε να κλείσει την αξιολόγηση, γιατί εκτιμούσε ότι δεν θα εκλεγόταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και δεν ήθελε εκλογική αναμέτρηση με κλεισμένη την αξιολόγηση.

«Ο κ. Τσίπρας είχε επιβάλει την ατζέντα του. Αν η τότε κυβέρνηση είχε ολοκληρώσει το έργο της, τότε μπορεί να είχαμε ανάκαμψη. Ο κ. Τσίπρας καβάλησε ένα κύμα δυσαρέσκειας, και τις συνέπειες τις πληρώνει σήμερα η χώρα, η καθυστέρηση αυτή βλάπτει την οικονομία» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Θα μεταφέρω τα γραφεία σε πιο υποβαθμισμένη περιοχή»

Διευκρίνισε ότι «δεν αρκεί μόνο να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας, πρέπει να νοικοκυρέψουμε και τα του οίκου μας. Δεν μπορεί να έχουμε ωραία γραφεία όταν έχουμε απλήρωτους υπαλλήλους... Θα μεταφέρω τα γραφεία του κόμματος σε μια πιο υποβαθμισμένη περιοχή».

«Τα χρέη της ΝΔ εξυπηρετούνται, και θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται, αυτό για μένα είναι μη διαπραγματεύσιμο» ξεκαθάρισε.

«Οι μεγάλες πολιτικές οικογένειες είναι ταυτισμένες με την ιστορία του τόπου, με τα καλά, αλλά και τα στραβά... Βεβαίως είχαμε πελατειακές σχέσεις... έχω βιώσει την ισχύ τους και έχω υποσχεθεί να πάρω διαζύγιο απ’ αυτές» διαβεβαίωσε.

Αναγνώρισε ότι είχε μετακλητούς υπαλλήλους στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αλλά άφησε αιχμές για την κυβέρνηση, λέγοντας «δείτε τα βιογραφικά τους για τη δουλειά την οποία έκαναν, δεν ήταν συγγενείς και φίλοι».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από