Η ομάδα που έχει αναλάβει την προεκλογική εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον ανακοίνωσε την Τρίτη τη νίκη της με πολύ μικρή διαφορά από τον αντίπαλό της Μπέρνι Σάντερς στις προκριματικές εκλογές που έγιναν για το χρίσμα των Δημοκρατικών στην Αϊόβα, στην πιο αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση που σημειώνεται ποτέ μεταξύ υποψηφίων του Δημοκρατικού Κόμματος στην πολιτεία αυτή.

«Η Χίλαρι Κλίντον κέρδισε τις προκριματικές εκλογές στην Αϊόβα. Έπειτα από μια ενδελεχή καταμέτρηση –και μια ανάλυση– των αποτελεσμάτων, δεν υπάρχει αμφιβολία, η Κλίντον κέρδισε τον μεγαλύτερο αριθμό εκλεκτόρων σε εθνικό και πολιτειακό επίπεδο», ανακοίνωσε ο διευθυντής της προεκλογικής της εκστρατείας στην Αϊόβα Ματ Πολ, πριν από την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων.

«Στατιστικά δεν υπάρχει κάποια ασυνήθιστη πληροφορία που θα μπορούσε να αλλάξει τα αποτελέσματα και δεν υπάρχει πιθανότητα ο γερουσιαστής Σάντερς να μπορέσει να ανατρέψει την κατάσταση προς όφελός του», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ωστόσο το Δημοκρατικό Κόμμα στην Αϊόβα αρνείται μέχρι στιγμής να ανακηρύξει τον νικητή των προκριματικών εκλογών στην πολιτεία, αν και δίδει στη Χίλαρι Κλίντον το προβάδισμα έναντι του Μπέρνι Σάντερς. Ωστόσο επισημαίνει ότι η διαφορά υπέρ της πρώτης είναι πάρα πολύ μικρή και ότι απομένει ακόμη η καταμέτρηση των ψήφων σε μια εκλογική περιφέρεια.

Ο επικεφαλής του κόμματος Άντι Μακγκουάιρ δήλωσε ότι η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ εξασφάλισε 699,57 «ισοδύναμα σε εκλέκτορες» βάσει ενός πολύ περίπλοκου συστήματος υπολογισμού που υπάρχει στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, έναντι 695,49 που έλαβε ο γερουσιαστής του Βερμόντ.

«Τα αποτελέσματα αυτής της νύχτας είναι τα πιο αμφίρροπα σε όλη την ιστορία των προκριματικών εκλογών για το χρίσμα των Δημοκρατικών στην Αϊόβα», σημείωσε ο ίδιος.