Απορρίπτουν οι δανειστές την κυβερνητική πρόταση αύξησης των εισφορών για την επικούρηση, ενώ στο τραπέζι παραμένει η μείωση των υφιστάμενων συντάξεων, αφού ο λογαριασμός δεν βγαίνει.

«Εγινε μια σκληρή διαπραγμάτευση, που θα συνεχιστεί. Το κλίμα ήταν αυτό που περιμέναμε. Εγινε μια δημιουργική συζήτηση και θα συνεχιστεί αύριο το μεσημέρι. Στόχος, στο τέλος, το αποτέλεσμα να είναι προς το συμφέρον της χώρας», δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους του κουαρτέτου, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ωστόσο, τα αγκάθια στην διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό – εκτός από την απόρριψη της αύξησης της εισφοράς κατά 1,5% – επικεντρώνονται στα παρακάτω:

– Οι δανειστές ζητούν να μειωθούν οι υψηλοί συντελεστές αναπλήρωσης για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων με 15-25 έτη ασφάλισης, προκειμένου αφενός να υπάρχει μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα εισφορών-παροχών, αφετέρου να μη δημιουργούνται αντικίνητρα ασφάλισης μετά από τα 20-25 έτη.

– Απαιτούν η εθνική σύνταξη να χορηγείται μετά από 20 χρόνια ασφάλισης αντί για 15 (6.000 ένσημα αντί για 4.500), ενώ επιμένουν και στη θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων.

– Οι δανειστές αμφισβητούν επιπλέον την προσωπική διαφορά που προτείνει το κυβερνητικό σχέδιο για τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις και ζητούν περικοπές. Σε μια προσπάθεια σύγκλισης, το υπουργείο Εργασίας δεν αποκλείεται να συζητήσει μειώσεις σε συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ.