Ενας χορός κατασκόπων που αποκτά ολοένα και πιο έντονο ρυθμό έχει στηθεί στον Εβρο. Συγκεκριμένα σημεία στα ελληνοτουρκικά σύνορα θεωρούνται μαζί με αντίστοιχα σημεία στη Βουλγαρία τα πιο ασφαλή περάσματα τζιχαντιστών προς τη Συρία μέσω του τουρκικού εδάφους. Πέρασμα στη Συρία αναζητούσαν, όπως όλα δείχνουν, και οι δύο άνδρες που συνελήφθησαν την περασμένη Πέμπτη στην Αλεξανδρούπολη.

Και οι δύο είναι πολιτογραφημένοι Σουηδοί, με καταγωγή όμως ο ένας από τη Βοσνία και ο δεύτερος από την Υεμένη.

Ο καταγόμενος από τη Βοσνία θεωρείται πρόσωπο υψηλού ενδιαφέροντος για τις ευρωπαϊκές Αρχές ασφαλείας, με δεδομένο το βεβαρημένο παρελθόν του.

Πρόκειται για τον 30χρονο Μισράντ Μπεκτάσεβιτς, με την προσωνυμία Μάξιμος, ο οποίος είχε συλληφθεί το 2005 στο Σαράγεβο και καταδικάστηκε για προπαρασκευή τρομοκρατικών πράξεων σε κάθειρξη 15 ετών και 4 μηνών. Στο διαμέρισμα όπου συνελήφθη μαζί με έναν Δανό, τουρκικής καταγωγής, είχαν βρεθεί 18 κιλά εκρηκτικά, ένα γιλέκο αυτοκτονίας και υλικό που παρέπεμπε σε προπαρασκευή τρομοκρατικών χτυπημάτων σε αμερικανικούς στόχους, κυρίως στο ευρωπαϊκό έδαφος.

Η ποινή μειώθηκε σε 8 χρόνια στο εφετείο και ακολούθως έγινε δεκτό το αίτημά του να την εκτίσει στη Σουηδία. Αποφυλακίστηκε τελικά το 2011, κάνοντας χρήση ευεργετικών διατάξεων της σουηδικής νομοθεσίας. Από εκείνη τη στιγμή και μετά είχε τεθεί σε καθεστώς επιτήρησης από τις Αρχές ασφαλείας.

Ο συναγερμός «χτύπησε» από την Αθήνα
Πριν από περίπου δέκα ημέρες, μαζί με τον 20χρονο που κατάγεται από την Υεμένη και φέρεται ως άγνωστος στις διωκτικές Αρχές, ταξίδευσαν οδικώς από τη Σουηδία στην Κοπεγχάγη. Από τη Δανία έφτασαν αεροπορικώς στην Αθήνα στις 22 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν έως τώρα συλλέξει οι ελληνικές Αρχές, έμειναν στην Αθήνα για δύο μέρες και στη συνέχεια ξεκίνησε το ταξίδι τους προς την έξοδο από το ευρωπαϊκό έδαφος. Συναγερμός για την παρουσία του Μπεκτάσεβιτς και του συνταξιδιώτη του στην Ελλάδα είχε σημάνει από τη στιγμή που έφτασαν στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.
Οι δύο άνδρες στις 24 του μήνα πήραν λεωφορείο του ΚΤΕΛ με προορισμό τη Θεσσαλονίκη. Κάνοντας στάση και εκεί, επιχείρησαν να διασφαλίσουν ότι κανείς δεν θα τους ακολουθούσε. Με δεύτερο λεωφορείο έφτασαν στην Αλεξανδρούπολη. Το πράσινο φως για τη σύλληψή τους άναψε όταν διαπιστώθηκε ότι είχαν βγάλει εισιτήριο για το Τυχερό. Οι Αρχές θεώρησαν ότι θα επιχειρούσαν να περάσουν παράνομα –για να χαθούν τα ίχνη τους επί ευρωπαϊκού εδάφους –είτε από τους Κήπους είτε από ένα από τα άλλα δύο γνωστά περάσματα ύποπτων τζιχαντιστών προς την Τουρκία: τις Καστανιές και το Ορμένιο.

Ετσι, αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙΑΣ και της Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης τους μπλόκαραν κοντά στον σταθμό του ΚΤΕΛ Αλεξανδρούπολης το μεσημέρι της Πέμπτης. Οπως έγινε γνωστό, χωρίς πάντως να υπάρξει καμία επίσημη ανακοίνωση από τις ελληνικές Αρχές, στις αποσκευές τους έφεραν ένα ή δύο μαχαίρια 23 εκατοστών αλλά και έναν αορτήρα –ζώνη στήριξης πολεμικού όπλου. Με βάση κυρίως το δεύτερο εύρημα, σχηματίστηκε εις βάρος τους δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για κατοχή πολεμικού υλικού, με σκοπό τη διάθεσή του σε τρομοκρατική οργάνωση, και έτσι κρατήθηκαν.

Η σύλληψή των δύο ανδρών σήμανε συναγερμό στις μυστικές υπηρεσίες των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών και όχι μόνο. Στο μικροσκόπιο των Αρχών έχουν μπει τα κινητά τους τηλέφωνα και τα πρόσωπα με τα οποία επικοινώνησαν ή ήρθαν σε επαφή κατά την παραμονή τους στην Ελλάδα. Κατά τις Αρχές, η διαδρομή τους με τα διαφορετικά λεωφορεία ήταν καθοδηγημένη. Και οι δύο μετά τη σύλληψή τους έχουν αρνηθεί να πουν έστω και μία λέξη.

Η δράση των µυστικών υπηρεσιών
Η παρουσία κλιμακίων μυστικών υπηρεσιών στον Εβρο έχει ενταθεί μετά τη 13η Νοεμβρίου, ενώ ειδικότερα έχουν ενισχυθεί τόσο οι δυνάμεις της ΕΥΠ στην ευαίσθητη περιοχή όσο και η φύλαξη των συνοριακών περασμάτων, στον βαθμό που κάτι τέτοιο είναι εφικτό. Εξάλλου, οι ελληνικές Αρχές επιδιώκουν να μην επαναληφθούν αποτυχίες του παρελθόντος, όταν εκ των υστέρων διαπιστώθηκε η παρουσία προσώπων υψηλού ενδιαφέροντος για σχέση με το ISIS στον Εβρο. Αλλωστε, ο Εβρος θεωρείται το ένα από τα δύο ασφαλέστερα ευρωπαϊκά περάσματα για τους ισλαμιστές προς τη Συρία –το δεύτερο είναι η Βουλγαρία.
Ηδη, πάντως, από το 2013 διαπιστώνονται διελεύσεις ύποπτων προσώπων από τα περάσματα του Εβρου. Στις αρχές του 2013 αστυνομικοί είχαν συλλάβει έναν Βέλγο και έναν Βρετανό με κοινή καταγωγή από τη Συρία. Και οι δύο στα αυτοκίνητά τους μετέφεραν στρατιωτικά εξαρτήματα. Ο Βέλγος μετέφερε 281 διόπτρες που προσαρμόζονται σε πυροβόλα και αντιαρματικά και ο Βρετανός είχε τρεις διόπτρες, φορητούς πομποδέκτες, στρατιωτικές στολές, αντιασφυξιογόνες μάσκες, δορυφορικά τηλέφωνα και κιάλια νυκτός.

Την ίδια περίοδο σε πέρασμα του Εβρου είχαν συλληφθεί δύο ολλανδοί υπήκοοι, επίσης συριακής καταγωγής. Ποτέ δεν έγινε γνωστό τι ακριβώς επιχειρούσαν να κάνουν. Ομως, ακόμη σημαντικότερη θεωρείται η σύλληψη 24χρονου γάλλου υπηκόου, αλγερινής καταγωγής, στην Ορεστιάδα τον Ιανουάριο του 2014. Ο Γαλλοαλγερινός είχε αρχικά προσαχθεί από τις ελληνικές αστυνομικές Αρχές και στην κατοχή του είχε βρεθεί στικάκι με υλικό που αφορούσε οπλισμό και επιθέσεις.

Την υπόθεσή του είχε αναλάβει η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Αν και δεν ήταν ύποπτος, δεν ήταν καταγεγραμμένος σε καμία ευρωπαϊκή βάση αναζήτησης, έπειτα από συνεργασία με τις γαλλικές Αρχές διαπιστώθηκε ότι ήταν μέλος του δικτύου της Αλ Νούσρα, που τότε ήταν παρακλάδι της Αλ Κάιντα και τώρα έχει ενταχθεί πλήρως στο ISIS. To γιατί βρέθηκε στον Εβρο δεν διευκρινίστηκε ποτέ, ούτε μετά την παράδοσή του στις γαλλικές Αρχές.