Τη μεγαλύτερη επιτυχία ανάμεσα στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, έχει καταγράψει το πρόγραμμα της χρυσής βίζας το οποίο έχει υιοθετήσει η Πορτογαλία. Από το 2012 που παρουσιάστηκε μέχρι σήμερα, οι πωλήσεις ακινήτων σε ξένους επενδυτές με βάση το πρόγραμμα αυτό έχει φτάσει τα 1,53 δισ. ευρώ ξεπερνώντας τα αντίστοιχα προγράμματα της Ισπανίας και της Ελλάδας.

Η επιτυχία του προγράμματος της Πορτογαλίας όμως τώρα βρίσκεται σε κίνδυνο καθώς οι Αρχές της χώρας έχουν καθυστερήσεις στην έκδοση της βίζας σε περίπου 4.000 διεθνείς επενδυτές. Στην Πορτογαλία οι χρυσές βίζες δίνονται σε όποιον επενδυτή αγοράσει κατοικία ή κατοικίες με αξία τουλάχιστον 500.000 ευρώ. Αυτό το διάστημα η επεξεργασία των αιτήσεων για χρυσές βίζες γίνεται με ρυθμό μόλις δύο την ημέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ένωσης μεσιτών της Πορτογαλίας. Αυτό σημαίνει ότι για να ολοκληρωθεί η διαδικασία για τους ξένους επενδυτές που έχουν ήδη αγοράσει τέτοια ακίνητα θα χρειαστούν περίπου πέντε χρόνια.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Πορτογαλίας ανέφερε στις 13 Ιανουαρίου ότι οι καθυστερήσεις στην έκδοση βίζας οφείλονται σε διάφορους παράγοντες, όπως είναι οι αλλαγές στη νομοθεσία που έχουν ως στόχο να αποφευχθούν φαινόμενα ξεπλύματος χρήματος.

Το πρόγραμμα προσέλκυσης ξένων επενδυτών στην αγορά ακινήτων υιοθετήθηκε καθώς η χώρα διέρχεται μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές κρίσεις της ιστορίας της. Το 2012 η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ότι με το που θα υποβληθούν όλα τα απαραίτητα χαρτιά, η χρυσή βίζα θα εκδίδεται μέσα σε 90 ημέρες.

Σχεδόν το 80% από τις 2.788 χρυσές βίζες που έχει ήδη εκδώσει η Πορτογαλία αφορά επενδυτές από την Κίνα, σύμφωνα με τους μεσίτες.

«Γνωρίζω εκατοντάδες κινέζουν υπηκόους όπως είμαι εγώ που περιμένουν πάνω από έναν χρόνο για να πάρουν βίζα ώστε να μείνουν μόνιμα στην Πορτογαλία. Είναι ένας εφιάλτης» λέει η Σάρον Τσαν, η οποία το 2014 κατέβαλε 530.000 ευρώ για να αγοράσει τρία ακίνητα στα περίχωρα της Λισαβόνας. Η 38χρονη επιχειρηματίας από τη Σαγκάη και η 5χρονη κόρη της τώρα είναι αναγκασμένες κάθε τρεις μήνες να φεύγουν από την Πορτογαλία και να πηγαίνουν στην Κίνα, αφού σε διαφορετική περίπτωση η παραμονή τους θα θεωρηθεί παράνομη.

© Bloomberg News