Ζούμε σε μια ξεχωριστή εποχή. Κάθε μέρα καινούργιοι τίτλοι ανακοινώνουν άλλη μια κρίση που ξεσπά –είτε αφορά τη μετανάστευση, την οικονομική αστάθεια, την ασφάλεια είτε την κλιματική αλλαγή. Ενας είναι ο κοινός παράγων όλων αυτών των περίπλοκων προκλήσεων: η φτώχεια. Αρα η αντιμετώπισή της θα συμβάλει αποφασιστικά στο ξεπέρασμα των περισσότερων προβλημάτων.
Υπάρχουν βάσιμοι λόγοι για αισιοδοξία σχετικά με την πρόοδο στον περιορισμό των ανισοτήτων. Από την αρχή του αιώνα, σημαντικά βήματα έχουν γίνει προς έναν κόσμο στον οποίο κάθε άτομο έχει την ευκαιρία να ζήσει μια υγιή, παραγωγική ζωή. Οι θάνατοι των εγκύων έχουν μειωθεί στο μισό, η παιδική θνησιμότητα και οι θάνατοι από φυματίωση επίσης στο μισό. Κατά 50% έχει μειωθεί και ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Και πέρυσι ο κόσμος αποφάσισε να κάνει μερικά ακόμα βήματα.
Στο επίκεντρο των Παγκόσμιων Στόχων στους οποίους συμφώνησαν οι 193 χώρες του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο βρίσκεται ο τερματισμός της φτώχειας με όλες τις μορφές της παντού έως το 2030. Είμαστε σίγουροι ότι αυτό δεν είναι μόνο εφικτό, αλλά ότι θα δούμε και πολλά άλλα επιτεύγματα που θα δώσουν άνευ προηγουμένου ευκαιρίες στους πολίτες των φτωχών κρατών.

Πιστεύουμε ότι οι ζωές τους θα βελτιωθούν πιο γρήγορα τα επόμενα 15 χρόνια από ό,τι οποιαδήποτε άλλη περίοδο στην ανθρώπινη ιστορία και ότι οι ζωές τους θα βελτιωθούν περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο.

Ωστόσο, ενώ η πρόοδος είναι εφικτή, δεν είναι αναπόφευκτη. Η επιτυχία απαιτεί πολιτική θέληση, διεθνή συνεργασία και ευφυείς κινήσεις –ένα μήνυμα που φροντίσαμε να επαναλάβουμε σε όλες τις συναντήσεις μας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός την περασμένη εβδομάδα. Από την πλευρά μας, το Ιδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς θα επικεντρωθεί σε τομείς μέγιστης ανάγκης και θα αναλάβει ρίσκα που οι άλλοι ούτε θέλουν ούτε μπορούν. Φέτος οι προσπάθειές μας θα αφορούν τρεις ευρείς τομείς.

Πρώτον, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τους θεσμούς που μας βοήθησαν να φτάσουμε μέχρι εδώ.

Από το 2002, το Παγκόσμιο Ταμείο για την καταπολέμηση του AIDS, της Φυματίωσης και της Ελονοσίας έχει διαθέσει έναν τεράστιο πλούτο ανθρώπινων και οικονομικών πηγών για να πολεμήσει τις λοιμώδεις νόσους που χτυπούν κυρίως τους φτωχούς πληθυσμούς.

Χορηγώντας φάρμακα, εκπαιδεύοντας γιατρούς και νοσοκόμες και φτιάχνοντας πιο δυνατά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, το Παγκόσμιο Ταμείο μέχρι στιγμής έχει συμβάλει στο να σωθούν 17 εκατ. ζωές. Αυτό είναι τεράστιο επίτευγμα.

Στο συνέδριο σε λίγους μήνες, θα έχουμε την ευκαιρία να χτίσουμε έναν καλύτερο κόσμο. Οχι μόνο να βοηθήσουμε άλλα 8 εκατ. συνανθρώπους μας, αλλά και να υποστηρίξουμε συστήματα υγείας σε φτωχές χώρες.

Παρομοίως, από την αρχή της δεκαετίας σώθηκαν άλλα 4 εκατ. άνθρωποι που εμβολιάστηκαν, χάρη στο έργο της Συμμαχίας για τα Εμβόλια Gavi. Τα επόμενα πέντε χρόνια η Gavi θα εμβολιάσει άλλα 300 εκατ. ανθρώπους.

Δεύτερον, γυναίκες και κορίτσια βρίσκονται στο επίκεντρο της προσπάθειάς μας.

Οπως και να το δούμε, ο κόσμος είναι σήμερα ένα καλύτερο μέρος για τις γυναίκες και τα κορίτσια, συγκριτικά με το παρελθόν. Δεν είναι όμως ακόμα αρκετά καλός. Χρειάζονται καλύτερη πρόσβαση στην υγεία, ιδιαίτερα σε υπηρεσίες οικογενειακού προσανατολισμού, οικονομικές ευκαιρίες και δύναμη να παίρνουν αποφάσεις για τη δική τους ζωή.

Η ενίσχυση γυναικών και κοριτσιών ώστε να μεταμορφώσουν τις ζωές τους είναι μια από τις πιο έξυπνες επενδύσεις που μπορούμε να κάνουμε, διότι συμβάλλουν σημαντικά στην δημιουργία πιο εύπορων κοινωνιών και χωρών. Προκειμένου να ξεπεράσουμε αιώνες ανισότητας των φύλων προσβλέπουμε στη διεθνή διάσκεψη Women Deliver, η οποία θα συγκληθεί τον Μάιο ως την επόμενη διεθνή ευκαιρία να προωθήσουμε τις δράσεις μας.

Τρίτον, θα επενδύσουμε στην καινοτομία.

Η επιστημονική και τεχνολογική πρόοδος –από νέα εμβόλια και πιο ανθεκτικές καλλιέργειες έως πιο φθηνά smartphones και τάμπλετ –είναι μεταξύ των πιο σημαντικών παραγόντων του περιορισμού της φτώχειας. Διαρκώς γίνεται προσπάθεια για να βρεθούν νέοι τρόποι βελτίωσης φθηνών και καθαρών πηγών ενέργειας. Εν τω μεταξύ, τα βήματα στην υγεία έχουν φέρει τον κόσμο κοντά στην εξάλειψη της πολιομυελίτιδας και περιμένουμε εντυπωσιακά αποτελέσματα από μια θεραπεία με ένα νέο τριπλό φάρμακο που θα εξαλείψει και την ελεφαντίαση, η οποία χτυπά 120 εκατ. άτομα.
Ωστόσο χρειάζεται να γίνουν ακόμα πολλά για την υγεία. Γι’ αυτό και θέλουμε να βάλουμε στόχο τον διπλασιασμό της παγκόσμιας χρηματοδότησης για έρευνα και ανάπτυξη έως το 2020. Πιστεύουμε ότι το θέμα πρέπει να απασχολήσει την επόμενη συνάντηση του G7 στην Ιαπωνία τον Μάιο.

Ο κόσμος πρέπει να ενωθεί πίσω από όλες τις προσπάθειες για την εξάλειψη της φτώχειας ως βασικό πρώτο βήμα για να αντιμετωπίσουμε άλλες προκλήσεις, από τη μετανάστευση έως την τρομοκρατία.

Ο Μπιλ και η Μελίντα Γκέιτς είναι συμπρόεδροι του Ιδρύματος Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς