Ο βασικός δείκτης του Χρηματιστηρίου της Σαγκάης έχει σημειώσει σημαντική υποχώρηση από τον περασμένο Ιούνιο και οι επενδυτές από όλο τον κόσμο παρακολουθούν τις εξελίξεις με όλο και μεγαλύτερη ανησυχία. Οχι τόσο επειδή έχουν επενδύσει στην κινεζική αγορά, αφού εκεί τις περισσότερες μετοχές τις έχουν οι ίδιοι οι Κινέζοι, αλλά επειδή η βουτιά των τιμών μπορεί να σημαίνει ότι θα αυξηθούν τα προβλήματα για την οικονομία της Κίνας.

Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο το πόσο ομαλή θα είναι η προσγείωση της οικονομίας της Κίνας. Πολλοί πιστεύουν ότι η οικονομία της χώρας αναπτύσσεται με ρυθμούς πολύ χαμηλότερους από 7% που αναφέρουν τα επίσημα στοιχεία. Μπορεί όμως η μείωση αυτή του ρυθμού ανάπτυξης απλά να αντικατοπτρίζει την αλλαγή του οικονομικού μοντέλου της χώρας από αυτό της βιομηχανίας σε αυτό της κατανάλωσης και των υπηρεσιών. Η μετάβαση αυτή είναι επιθυμητή επειδή θα εξασφαλίσει μια πιο ομαλή μεταστροφή της οικονομίας της χώρας.

Βέβαια η Κίνα πρέπει να προχωρήσει σε πολλές μεταρρυθμίσεις και σε κάθε επίπεδο για να πετύχει τον στόχο της. Οι ηγέτες και οι οικονομολόγοι της Κίνας το γνωρίζουν αυτό. Το 2013 υιοθέτησαν μια λίστα σημαντικών μεταρρυθμίσεων και μέσα στο διάστημα αυτό έχει πετύχει πρόοδο στην εφαρμογή ορισμένων από αυτούς. Ομως ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς και η επιτυχία δεν είναι εκ των προτέρων εξασφαλισμένη. Οπως αναφέρει ο Σανγκ Γιν Ουέι, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων, η πρόοδος της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων αυτών θα αποφασίσει την τύχη της οικονομίας της Κίνας και όχι το τι συμβαίνει στο χρηματιστήριο της χώρας.

Ο Τζέφρι Φράνκελ είναι καθηγητής Δημιουργίας Κεφαλαίου και Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Εχει διατελέσει οικονομικός σύμβουλος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον.