Η κυβέρνηση της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ πιέζει ώστε να υιοθετηθούν νέοι κανονισμοί, σύμφωνα με τους οποίους θα συμμετέχουν αυτόματα και επενδυτές στη διάσωση χωρών που ζητούν βοήθεια από το ευρωπαϊκό ταμείο στήριξης της ευρωζώνης.

Η Γερμανία θέλει να περάσουν μέτρα που να προβλέπουν την αυτόματη επέκταση της λήξης αποπληρωμής κρατικών ομολόγων χωρών που ζητούν στήριξη από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Αυτό προκύπτει από απάντηση που έδωσε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας σε ερωτήσεις του Bloomberg News. Το σχέδιο, που αποτελεί μέρος της προσπάθειας που κάνει η Γερμανία να μειώσει τον δημόσιο δανεισμό και την έκθεση των τραπεζών της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε κρατικά ομόλογα, βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο και δεν μπορεί να εφαρμοστεί μόνο από τη Γερμανία, ανέφερε ακόμη το υπουργείο Οικονομικών της χώρας.

«Ο τραπεζικός κίνδυνος και ο κίνδυνος για τους κρατικούς προϋπολογισμούς πρέπει να μειωθούν και να αποσυνδεθούν ο ένας από τον άλλο προκειμένου να ισχυροποιηθεί η τραπεζική ένωση» ανέφερε το υπουργείο. «Μέρος αυτής της προσπάθειας θα μπορούσε να είναι η δημιουργία μιας διαδικασίας αναδιάρθρωσης κρατικού χρέους, για τη χορήγηση της οποίας μια από τις πιθανές επιλογές θα είναι η αυτόματη επέκταση της ημερομηνίας λήξης των ομολόγων στην περίπτωση που χορηγηθεί βοήθεια από τον ESM» αναφέρεται ακόμη. Με τον τρόπο αυτόν φαίνεται ότι αυξάνεται ακόμη περισσότερο η αντίδραση της Γερμανίας στα σχέδια για τη δημιουργία ενιαίου συστήματος εγγύησης καταθέσεων μέσα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η Γερμανία ουσιαστικά απαιτεί να μπει τέλος στο καθεστώς αντιμετώπισης των τραπεζικών αγορών κρατικών ομολόγων ως επένδυση μηδενικού ρίσκου.

Οι επικριτές του σχεδίου αυτού αναφέρουν ότι η Γερμανία με τη στρατηγική της ρισκάρει να διώξει τους επενδυτές από τα κρατικά ομόλογα των χωρών της ευρωζώνης και ιδιαίτερα από τα ομόλογα χωρών που προσπαθούν να ορθοποδήσουν στον απόηχο της κρίσης χρέους.

Η κυβέρνηση της Γερμανίας ουσιαστικά υιοθετεί με τον τρόπο αυτόν ιδέες που έχει ήδη προτείνει η Bundesbank. Η επέκταση της ημερομηνίας λήξης κρατικών ομολόγων θα μπορούσε να δίνει περισσότερο χρόνο για να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση της οικονομίας με τη συμμετοχή και των επενδυτών οι κυβερνήσεις εκείνες που ζητούν χρήματα από τον ESM, είχε πει τον Νοέμβριο ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας Γενς Βάιντμαν.

© Bloomberg News