Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να ξεκινήσει τη διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για το ανώτατο αξίωμά του και θα αρχίσει να δέχεται αιτήσεις από σήμερα Πέμπτη, παρότι η επικεφαλής του Κριστίν Λαγκάρντ έχει δηλώσει ότι θα επιθυμούσε άλλη μια θητεία στον οργανισμό.

Η πρώτη πενταετής θητεία της Λαγκάρντ λήγει στις 5 Ιουλίου, και το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του ΔΝΤ Αλεξέι Μόζιν δήλωσε πως το διοικητικό συμβούλιο αναμένεται να ολοκληρώσει τη διαδικασία επιλογής έως τις αρχές Μαρτίου.

Η Λαγκάρντ, πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, εκλέχθηκε το 2011 με αντίπαλο υποψήφιο τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας του Μεξικού Ογκουστίν Κάρστενς, για να αντικαταστήσει τον Ντομινίκ Στρος-Καν, ο οποίος εξαναγκάστηκε σε παραίτηση εν μέσω ενός σεξουαλικού σκανδάλου.

«Η εκτελεστική επιτροπή έχει υιοθετήσει μια ανοιχτή, αξιοκρατική και διαφανή διαδικασία για την επιλογή του διευθύνοντος συμβούλου, παρόμοια με αυτήν που χρησιμοποιήθηκε στον προηγούμενο γύρο», είπε ο Μόζιν σε δήλωσή του. «Οι υποψήφιοι μπορούν να προταθούν από μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου ή από εκτελεστικό διευθυντή. Οπως πράξαμε και το 2011, σκοπεύουμε να βγάλουμε απόφαση με ομοφωνία».

Τι γίνεται με Λαγκάρντ

Η Λαγκάρντ, που χαίρει θετικών κριτικών από διεθνείς ηγέτες, δήλωσε τον Οκτώβριο ότι ήταν «έτοιμη να υπηρετήσει» για μια ακόμα θητεία, αλλά αυτό εξαρτάται από τα μέλη του ΔΝΤ. Προς το παρόν, δεν έχουν υπάρξει άλλες υποψηφιότητες για την ανώτατη θέση του ΔΝΤ.

Μια πιθανή δυσκολία είναι ότι η Λαγκάρντ θα χρειαστεί να παρουσιαστεί σε γαλλικό δικαστήριο τον Δεκέμβριο για να δικαστεί με κατηγορίες αμέλειας σχετικά με το ρόλο της σε υπόθεση αποζημίωσης περίπου 400 εκατομμυρίων ευρώ στον επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί, την εποχή που εκείνη ήταν υπουργός Οικονομικών στην Γαλλία.

Η Λαγκάρντ έχει αποφασίσει να εφεσιβάλλει τη διαταγή διεξαγωγής δίκης και έχει πει ότι έπραξε με γνώμονα το συμφέρον της γαλλικής πολιτείας και υπό πλήρη νομική συμμόρφωση. Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ έχει επιβεβαιώσει την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό της και στην ικανότητά της να φέρει σε πέρας τις υποχρεώσεις της με επιτυχία.

Κατά τη διάρκεια της θητείας της ως επικεφαλής του Ταμείου, βελτιώθηκε η κατάσταση με την κρίση δημόσιου χρέους της Ευρώπης, παρατάθηκαν δανειακά προγράμματα στην δανειοδοτούμενη Ελλάδα, και προστέθηκε το κινεζικό νόμισμα γουάν στο καλάθι των βασικών αποθεματικών νομισμάτων του ΔΝΤ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από