Η Κομισιόν θα συνεχίσει τις έρευνες για τις συμφωνίες ευνοϊκής φορολόγησης που έχουν κάνει πολυεθνικές με χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ώστε να παταχθούν φαινόμενα φοροαποφυγής υποσχέθηκε η επίτροπος Ανταγωνισμού Μάργκρετ Βεστάγκερ. Η πρακτική της σύναψης ευνοϊκών συμφωνιών φορολόγησης εγείρει μεταξύ άλλων θέματα ανταγωνισμού, καθώς μεγάλες εταιρείες κάνουν ό,τι μπορούν για να πληρώνουν όσο το δυνατόν λιγότερους φόρους εις βάρος άλλων, πρόσθεσε.

Η Βεστάγκερ ερευνά αυτό το διάστημα φορολογικές συμφωνίες που έχει συνάψει η Apple Inc. με την Ιρλανδία και η Amazon.com Inc. με το Λουξεμβούργο. Το μήνυμα που θέλει να στείλει η Κομισιόν είναι ότι οι επιχειρήσεις «πρέπει να επενδύσουν στην Ευρώπη για τους σωστούς λόγους» όπως είναι η πρόσβαση στις αγορές της ΕΕ όπου υπάρχουν περισσότεροι από 500 εκατ. καταναλωτές. Στην πραγματικότητα, ευνοϊκή φορολογική αντιμετώπιση «χρειάζονται πολύ λίγες επιχειρήσεις», δήλωσε η επίτροπος σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες από το Μόναχο στην τηλεόραση του Bloomberg.

Την περασμένη εβδομάδα η Κομισιόν έκρινε παράνομες της φορολογικές συμφωνίες που έχει συνάψει το Βέλγιο με περίπου 35 εταιρείες στις οποίες περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η ζυθοποιία Anheuser-Busch InBev SA. Η Κομισιόν ζήτησε από την κυβέρνηση του Βελγίου να εισπράξει από τις εταιρείες αυτές επιπλέον φόρους περίπου 700 εκατ. ευρώ. Η ΕΕ δεν έχει εκδώσει ακόμη απόφαση για τις φορολογικές συμφωνίες της Apple και της Amazon. Πέρσι είχε λάβει αποφάσεις για φορολογικές συμφωνίες της Starbucks Corp. και της Fiat SpA.

Εκτός από τις φορολογικές συμφωνίες, η Βεστάγκερ έχει βάλει στο μικροσκόπιο πολυεθνικές για άλλους πιο παραδοσιακούς λόγους. Σημειώνει ότι δεν είναι ακόμη σαφές πότε θα ολοκληρωθεί η μεγάλη έρευνα που ξεκίνησε η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ για το πώς η Google Inc. παρουσιάζει στους χρήστες τα αποτελέσματα αναζήτησης που αφορούν διαδικτυακές αγορές. Η Κομισιόν εξετάζει ήδη τα σχετικά δεδομένα, των οποίων όμως ο όγκος είναι τεράστιος.

© Bloomberg News