Η πρόσφατη υποχώρηση του νομίσματος της Κίνας, του γουάν, που προκάλεσε αναταραχή στα χρηματιστήρια της χώρας και έκανε την κυβέρνησή της να αναστείλει δύο φορές τη διαπραγμάτευση μετοχών την προηγούμενη εβδομάδα, υπογραμμίζει τη μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζει: πώς να εξισορροπήσει τις διεθνείς και τις εσωτερικές της υποχρεώσεις. Η προσέγγιση που θα ακολουθήσουν οι Αρχές θα έχει μεγάλες επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.

Επί χρόνια η κινεζική κυβέρνηση προσπαθούσε να διευρύνει τη συμμετοχή στο χρηματιστήριο παρέχοντας σε περισσότερους Κινέζους μερίδιο στην πετυχημένη μετάβαση στην οικονομία των αγορών. Οπως όμως έγινε και στην περίπτωση των ΗΠΑ, όπου πριν από την κρίση του 2008 πολλοί θέλησαν να αγοράσουν το δικό τους σπίτι, έτσι και στην Κίνα οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν έκαναν την κατάσταση να ξεφύγει προκαλώντας μεγάλες μειώσεις στις τιμές. Τώρα η Κίνα ακολουθεί πολιτική υποτίμησης του νομίσματός της για να κάνει τα προϊόντα της πιο ανταγωνιστικά και να βοηθήσει στην ενίσχυση της οικονομίας, προκαλώντας νέο γύρο διεθνών αναταραχών.

Θα έλθει κάποια στιγμή –έστω και αργά –που θα ισορροπήσει ξανά η εσωτερική και εξωτερική οικονομική πολιτική της Κίνας. Οπως όλα δείχνουν στο μεταξύ, η Κίνα θα συνεχίσει να θέτει ως πρώτη προτεραιότητά της την προσπάθεια να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της στο εσωτερικό της χώρας, προσπαθώντας ταυτόχρονα να περιορίσει τις αναταραχές που προκαλούνται στην παγκόσμια οικονομία από την πολιτική αυτή. Δεν είναι βέβαιο ότι η προσπάθεια αυτή θα αποτρέψει την εμφάνιση ανεπιθύμητων επιπτώσεων.

Ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν είναι επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz και πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ανάπτυξης του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Εχει διατελέσει επικεφαλής της PIMCO.