Επεισόδια σημειώθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, δίπλα από τη Βουλή, μεταξύ δυνάμεων των ΜΑΤ και διαδηλωτών του ΠΑΜΕ.

Οι διαδηλωτές επιχείρησαν να φθάσουν στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου βρίσκονταν από το πρωί 100 άτομα από τον ίδιο πολιτικό χώρο, διαμαρτυρόμενοι για το Ασφαλιστικό. Οι αστυνομικές δυνάμεις, που είχαν αποκλείσει τον δρόμο τοποθετώντας κάθετα κλούβες, έκαναν χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης, προσπαθώντας να αποτρέψουν τους διαδηλωτές από το να προχωρήσουν προς το Μέγαρο Μαξίμου.

Τα μέλη του ΠΑΜΕ, έφθασαν στη Βουλή πραγματοποιώντας νωρίτερα πορεία προς το υπουργείο Εργασίας. Από το υπουργείο, οι περίπου 1000 διαδηλωτές, κινήθηκαν προς τη Βασιλίσσης Σοφίας με σκοπό να συναντήσουν τα άλλα μέλη του ΠΑΜΕ που παρέμεναν έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, φωνάζοντας συνθήματα και έχοντας ξεδιπλώσει πανό.

Η συγκέντρωση έξω από το Μαξίμου

Τα περίπου 100 μέλη του ΠΑΜΕ, που βρίσκονταν από τις 7.45 το πρωί έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, μέχρι τις 13:30, έφθασαν εκεί αιφνιδιαστικά με τρία τουριστικά λεωφορεία.

Μπροστά στο Μέγαρο Μαξίμου, τα λεωφορεία σταμάτησαν ξαφνικά και κατέβηκαν οι διαδηλωτές. Οι αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται εκεί εμπόδισαν τους συγκεντρωθέντες να προχωρήσουν προς το Μέγαρο Μαξίμου, οι οποίοι μέχρι το μεσημέρι παρέμεναν στο απέναντι πεζοδρόμιο, φωνάζοντας συνθήματα κατά του ασφαλιστικού. Στη συνέχεια, οι 100 συγκεντρωθέντες έφυγαν από την Ηρώδου Αττικού και ενώθηκαν με τους άλλους διαδηλωτές του ΠΑΜΕ που βρίσκονταν μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά, λίγο πριν τη συμβολή της Ηρώδου Αττικού με την Βασιλίσσης Σοφίας.

Σημειώνεται ότι η ΑΔΕΔΥ πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στις 12:00 έξω από το υπουργείο Εργασίας, ενάντια «στη σχεδιαζόμενη διάλυση του Ασφαλιστικού».

Η δράση της ΑΔΕΔΥ είναι -όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση- το πρώτο βήμα στο πλαίσιο πολύμορφων κινητοποιήσεων που θα ακολουθήσουν, όπως αποφασίστηκε στο Γενικό Συμβούλιο της Ένωσης στη συνεδρίασή του την Τρίτη 5 Ιανουαρίου, «για την υπεράσπιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης, ενάντια στην ολοκληρωτική κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος που προωθείται από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τους δανειστές».