Τρία δεδομένα έγιναν πέρυσι ξεκάθαρα για την κλιματική αλλαγή: ότι είναι απαραίτητο να μειωθούν οι εκπομπές ρύπων, ότι υπάρχουν νέες τεχνολογίες που μπορούν να οδηγήσουν στην επίτευξη του στόχου αυτού με αποδεκτό κόστος και ότι από μόνη της η τεχνολογική πρόοδος δεν είναι αρκετή εάν δεν υιοθετηθούν ισχυρές πολιτικές.

Το 2015 παρουσιάστηκαν στοιχεία ότι μπορούμε να έχουμε μια οικονομία με μειωμένες εκπομπές ρύπων χωρίς να θυσιάσουμε την απαραίτητη οικονομική ανάπτυξη που χρειάζεται να επιτευχθεί ώστε να ξεφύγει μεγάλος αριθμός ανθρώπων από τη φτώχεια. Η αιολική ενέργεια είναι πλέον ανταγωνιστική σε πολλά μέρη του κόσμου, ενώ το κόστος της ηλιακής ενέργειας εξακολουθεί να μειώνεται σημαντικά. Μεγάλες μειώσεις κόστους επιτυγχάνονται επίσης και στην τεχνολογία αποθήκευσης ενέργειας, όπως είναι οι μπαταρίες.

Αυτές και άλλες τεχνολογίες θα επιτρέψουν να πραγματοποιηθεί η μετάβαση σε άλλες μορφές πιο καθαρής ενέργειας με λογικό κόστος. Σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή Ενέργειας, ο κόσμος θα χρειαστεί να επενδύσει για την ενέργεια 68,3 τρισ. δολάρια από τώρα έως το 2040.

Το πρόβλημα είναι ότι η πτώση των τιμών του πετρελαίου, του κάρβουνου και του φυσικού αερίου μειώνει σήμερα τα κίνητρα για να αναπτυχθούν νέες τεχνολογίες ανανεώσιμων μορφών ενέργειας. Επομένως χρειάζονται ισχυρά κρατικά κίνητρα προκειμένου να υποστηριχθεί η μετάβαση στις παραπάνω πιο καθαρές μορφές ενέργειας. Η τεχνολογική πρόοδος καθιστά εφικτή τη δημιουργία μιας οικονομίας η οποία θα λειτουργεί με χαμηλές εκπομπές ρύπων. Χωρίς όμως τη στήριξη ισχυρών δημόσιων πολιτικών η κλιματική αλλαγή θα συνεχίσει να υφίσταται, με αρνητικές συνέπειες για όλους.

Ο Αντερ Τέρνερ είναι πρώην πρόεδρος της εποπτικής Αρχής Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών και πρώην μέλος της Επιτροπής Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής της Βρετανίας. Είναι πρόεδρος του Ινστιτούτου Νέας Οικονομικής Σκέψης.