Τα τελευταία επτά χρόνια το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένει ότι κάθε επόμενη χρονιά θα είναι καλύτερη από την προηγούμενη. Είναι σχεδόν σίγουρο όμως ότι κάνει λάθος.

Το παγκόσμιο εμπόριο αναπτύσσεται με χαμηλό ετήσιο ρυθμό της τάξης του 2% από 8% το διάστημα 2003-2007. Η αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ φέτος δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 2,7%.

Το προηγούμενο διάστημα κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης ήταν η Κίνα η οποία πλημμύρισε τον κόσμο με φθηνές εξαγωγές ενώ εισήγαγε τεράστιο αριθμό εμπορευμάτων και πρώτων υλών. Πλέον η μείωση του ρυθμού ανάπτυξης της Κίνας έρχεται να προστεθεί στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλές αναδυόμενες οικονομίες. Τα χειρότερα δεν έχουν έλθει ακόμη. Η Κίνα πρέπει να μειώσει την πλεονάζουσα πλέον βιομηχανική παραγωγή της και να αντιμετωπίσει την υπερθέρμανση της τοπικής αγοράς ακινήτων. Επίσης πρέπει να αμυνθεί στη διαφθορά.

Εν ολίγοις, οι παράγοντες που έπληξαν την οικονομία το 2015 θα συνεχίσουν να κάνουν την εμφάνισή τους και φέτος. Πολλές αναδυόμενες οικονομίες θα παραμείνουν εξασθενημένες. Προβλήματα θα συνεχίσει να έχει και η ευρωζώνη, ενώ η αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ αναμένεται να πλήξει τις επιχειρήσεις και την ανάπτυξη. Παράλληλα, η κατάρρευση των τιμών στην Κίνα μπορεί να προκαλέσει αναταραχές στον χρηματοοικονομικό κλάδο. Το ΔΝΤ πρέπει να σταματήσει να προβλέπει αύξηση της ανάπτυξης και να προειδοποιήσει ότι η παγκόσμια οικονομία θα παραμείνει εξασθενημένη και ευάλωτη, εκτός εάν οι παγκόσμιοι ηγέτες αποφασίσουν να τονώσουν την καινοτομία και την ανάπτυξη. Υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση σ’ αυτού του είδους την προσπάθεια.

Ο Ασόκα Μόντι είναι πρώην επικεφαλής αντιπροσωπείας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη Γερμανία και στην Ιρλανδία. Είναι καθηγητής διεθνούς οικονομικής πολιτικής στη Woodrow Wilson School of Public and International Affairs στο Princeton University.