Οσοι βλέπουν τον Αλέξη Τσίπρα με ομοίωμα του Ανδρέα Παπανδρέου, στο τέλος θα δικαιωθούν. Προς επίρρωσιν αυτής της διαπίστωσης είναι και το γεγονός ότι τόσο στο ορίτζιναλ ΠΑΣΟΚ όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος αποτελεί αυτοτελές όργανο. Ο βοναπαρτικός τρόπος συγκρότησης του ΠΑΣΟΚ το 1974 υποδήλωνε, αν μη τι άλλο, και έναν ιδιότυπο τρόπο ιδιοκτησίας του κόμματος. Ετσι κι αλλιώς, τα κομματικά όργανα για όσο ζούσε ο Παπανδρέου μικρό ρόλο είχαν στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ - μόνο στην πρώτη περίοδο έπαιξαν κάποιο ρόλο, όταν όμως το κόμμα το έλεγξαν ο Ανδρέας και η ομάδα του, έπαψαν να έχουν και την οποιαδήποτε σημασία, με εξαίρεση το Πεντελικό.
Για να είμαστε όμως δίκαιοι με τον Τσίπρα, την καταστατική αυθεντία του προέδρου δεν την εφηύρε αυτός, αλλά την κληρονόμησαν από τον Συνασπισμό. Από τότε που ο ΣΥΝ συγκροτήθηκε ως ενιαίο κόμμα με τάσεις, έκριναν ότι ο πρόεδρος έπρεπε να έχει ορισμένα βοναπαρτικά χαρακτηριστικά - δηλαδή να εκλέγεται ως ξεχωριστό όργανο από το συνέδριο - για να εκφράζει την επίσημη γραμμή προς τα έξω. Κληρονομώντας ουσιαστικά το βασικό αντιδημοκρατικό κουσούρι του ΠΑΣΟΚ. Από τον ΣΥΝ πέρασε στον ΣΥΡΙΖΑ και την αντιδημοκρατικότητα του προέδρου εξισορροπούσε η ύπαρξη των τάσεων. Οταν όμως έγινε η διάσπαση και στον ΣΥΡΙΖΑ έμειναν «εμείς κι εμείς», τότε χάθηκαν από το προσκήνιο και η Κεντρική Επιτροπή και η Πολιτική Γραμματεία.
Ετσι κι αλλιώς, τον ΣΥΡΙΖΑ τον κουμαντάρει η παρέα του Μαξίμου, όλα τα άλλα είναι προς επίφαση και για τα μάτια του κόσμου. Το κέντρο βάρους πλέον έχει μετατεθεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, όχι για λόγους δημοκρατικής ευαισθησίας, αλλά επειδή εκεί κρίνεται η κυβέρνηση. Ολα αυτά βέβαια δεν έχουν καμία σχέση με την Αριστερά ακόμη και στην πιο δεξιά ευρωπαϊκή της εκδοχή. Παράγοντες, φύλαρχοι και Βοναπάρτες ήταν και παραμένουν η άρνηση της Αριστεράς. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει μέλη, θέλει οπαδούς, όπως αυτοί που έχουν οι ποδοσφαιρικές ομάδες. Το παραμύθι όμως δεν έχει δράκο και τα ψέματα τελείωσαν. Μπορεί να έδωσαν παράταση στη διεξαγωγή του συνεδρίου για να κερδίσουν χρόνο επειδή η καμπάνια για την εγγραφή νέων μελών δεν απέδωσε, αλλά ούτε και μέχρι τον Φεβρουάριο θα αποδώσει.
Σιγά σιγά ο ΣΥΡΙΖΑ μετατρέπεται σε μεταδικτατορική ΕΔΑ, δηλαδή ένα κόμμα χωρίς μέλη αλλά με πληθώρα στελεχών και παραγόντων και φυσικά χωρίς την αίγλη και την ιστορική γοητεία που ασκούσε η ΕΔΑ. Και ο Τσίπρας ως ιμιτασιόν εκδοχή του Παπανδρέου δεν μπορεί να έχει την ίδια πολιτική δυναμική και τις χρονικές αντοχές εκείνου. Ενδεικτικό στοιχείο είναι ότι στην τελευταία έρευνα κοινής γνώμης που δημοσίευσε την περασμένη Κυριακή «Η Αυγή» πρώτος σε θετικές γνώμες είναι ο... Βασίλης Λεβέντης και μόλις στην τρίτη θέση ο Αλέξης Τσίπρας.