Σε παιχνίδι αποκλειστικά για τους Κινέζους της COSCO εξελίχθηκε τελικά ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, αφού μόνο αυτοί κατέθεσαν χθες δεσμευτική προσφορά.
Παρά τις προσδοκίες της κυβέρνησης που ευελπιστούσε ότι θα καταθέσουν προσφορές και οι άλλοι δύο διεκδικητές του λιμανιού, η APM Terminals από τη Δανία και οι Φιλιππινέζοι της ICTS, προκειμένου να υπάρξει ισχυρός ανταγωνισμός και πλειοδοσία, αυτό τελικά δεν συνέβη.
Τόσο οι Δανοί που με συνεχείς δηλώσεις και επισκέψεις ανώτατων στελεχών του ομίλου στην Αθήνα υποστήριζαν επί μήνες πως ενδιαφέρονται για το λιμάνι του Πειραιά, όσο και οι Φιλιππινέζοι που εμφανίζονταν ως το αουτσάιντερ, την κρίσιμη στιγμή γύρισαν την πλάτη στον ΟΛΠ.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η διαπραγμάτευση στην οποία θα προχωρήσει το ΤΑΙΠΕΔ ζητώντας βελτίωση της προσφοράς της COSCO, αμέσως μόλις αυτή αποσφραγιστεί γύρω στις 12 Ιανουαρίου, θα γίνει μόνο με τους Κινέζους.

Δυστυχώς θα επαναληφθεί αυτό που έχει συμβεί σχεδόν σε όλους τους μέχρι σήμερα διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ: παρά το αρχικό μεγάλο ενδιαφέρον, όταν έρχεται η «ώρα της αλήθειας» απομένει μόνο ένας υποψήφιος.

Ενδειξη του μικρότερου από τις προσδοκίες, που πάντα καλλιεργούνται, ενδιαφέροντος για τις ελληνικές αποκρατικοποιήσεις.

Σε πολιτικό επίπεδο και εφόσον η προσφορά των Κινέζων δεν είναι υπερβολικά ικανοποιητική και υπεράνω πάσης προσδοκίας, η παρουσία μόνο ενός υποψηφίου για το μεγάλο λιμάνι θα ανοίξει την όρεξη σε όλους όσοι εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμοι να ξεσπαθώσουν, μιλώντας για ξεπούλημα.

Και είναι πολλοί, αρκετά περισσότεροι από τους υποστηρικτές της συγκεκριμένης ιδιωτικοποίησης.

Στο καλό σενάριο, εφόσον το τίμημα από την COSCO είναι ικανοποιητικό και βελτιωθεί περαιτέρω μετά τη διαπραγμάτευση με το ΤΑΙΠΕΔ, ο διαγωνισμός έχει προοπτικές να κλείσει εντός του Ιανουαρίου.
Η πρόσφορα της COSCO αφορά το 67% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ, απλώς η αγορά θα γίνει σε δύο φάσεις. Αρχικά θα αποκτήσει το 51% του ΟΛΠ, με οψιόν σε δεύτερη φάση, εντός 5ετίας, και εφόσον έχει προχωρήσει στο μεταξύ στις ούτως ή άλλως υποχρεωτικές από τον διαγωνισμό επενδύσεις 350 εκατ. ευρώ, να αποκτήσει και το υπόλοιπο 16%.
Οσο για το ύψος του τιμήματος, ουδείς μιλά. Αλλωστε η COSCO έχει υπογράψει συμφωνία εμπιστευτικότητας με το ΤΑΙΠΕΔ.

Σε κάθε περίπτωση, για να γίνει αποδεκτό από το Ταμείο θα πρέπει να ξεπερνά το κατώτατο αποδεκτό όριο που θα ορίσουν οι ανεξάρτητες αποτιμήσεις του ΤΑΙΠΕΔ –οι εκτιμήσεις τους θα ανοίξουν την ίδια ημέρα με την προσφορά –και φυσικά να είναι κατά πολύ πάνω από την υποτιμημένη χρηματιστηριακή αξία του ΟΛΠ.

Χθες η κεφαλαιοποίηση του ΟΛΠ στο ταμπλό διαμορφώθηκε σε 387,2 εκατ. ευρώ, των οποίων το 67% ισούται με μόλις 259 εκατ. ευρώ.

Το άνοιγμα της προσφοράς

Η διαπραγμάτευση στην οποία θα προχωρήσει το ΤΑΙΠΕΔ ζητώντας βελτίωση της προσφοράς της COSCO, αμέσως μόλις αυτή αποσφραγιστεί γύρω στις 12 Ιανουαρίου, θα γίνει μόνο με τους Κινέζους