Πολλοί θεωρούν ότι το 1% των μισθωτών που κερδίζουν τα περισσότερα χρήματα από όλους είναι άνδρες, μεσήλικοι, με καλές σπουδές και υψηλά αξιώματα. Η περιγραφή αυτή είναι σωστή σε αρκετά μεγάλο ποσοστό, αλλά υπάρχουν και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία.

Ο ΟΟΣΑ πρόσφατα ανέλυσε τα δεδομένα 10 εκατ. μισθωτών στην Ευρώπη για να φτιάξει ένα πορτρέτο του 1% με τις υψηλότερες αποδοχές. Σύμφωνα με τον Οργανισμό, αυτή ήταν η πρώτη φορά που εξήχθησαν τόσο σημαντικά συμπεράσματα για τη σύνθεση αυτών των εργαζομένων.

Το μοτίβο είναι ξεκάθαρο σε όλη την Ευρώπη. «Το 1% τείνει να είναι: ηλικίας 40-50 ετών, με Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, που απασχολείται κυρίως στα χρηματοοικονομικά, τη βιομηχανία, ή τις χονδρικές και λιανικές πωλήσεις. Επίσης το 1% αυτό καταλαμβάνει θέσεις διευθύνοντος συμβούλου ή άλλες υψηλόβαθμες θέσεις στη διοίκηση» ανέφερε στη σχετική έκθεση ο συντάκτης της Ολιβερ Ντενκ.

Μέχρι εδώ δεν υπάρχουν εκπλήξεις. Εάν όμως δει κανείς καλύτερα τα δεδομένα, μπορεί να εντοπίσει μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία.

«Μπορεί το κορυφαίο 1% όσων κερδίζουν τα περισσότερα να έχει μέση ηλικία τα 40 έτη, αλλά ο μέσος αυτός όρος πέφτει στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Αυτό πιθανότατα είναι αποτέλεσμα της κοινωνικής κινητικότητας και των οικονομικών αλλαγών μετά την πρώτη του σιδηρού παραπετάσματος» λέει ο Ντενκ. Από την άλλη πλευρά, η Ιταλία είναι η χώρα όπου εκείνοι που κερδίζουν τα περισσότερα έχουν την υψηλότερη ηλικία καθώς ο μέσος όρος ξεπερνά τα 50 έτη. Η Ελλάδα βρίσκεται στην τέταρτη θέση όπου η μέση ηλικία του 1% που απασχολείται με μισθωτή εργασία έχει μέση ηλικία τα 48 έτη περίπου.

Μόνο η μία στους έξι καλύτερα αμειβόμενους εργαζομένους στην Ευρώπη είναι γυναίκα. Οπως στη Γηραιά Ηπειρο υπάρχουν πολλές διαφορές ανά χώρα. Για παράδειγμα στην Ουγγαρία, την Πολωνία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, γυναίκες είναι το 22% με 24% των καλύτερα αμειβόμενων εργαζομένων. Στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό αγγίζει τα 20%. Αντίθετα στη Γερμανία και το Λουξεμβούργο είναι μόλις 7% περίπου.

© Bloomberg News