Κερδισμένες εμφανίζονται οι νέες πολιτικές δυνάμεις στην Ισπανία, οι Podemos και οι Ciudadanos, σε νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύεται την Κυριακή εν όψει των βουλευτικών εκλογών της 20ής Δεκεμβρίου, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις ότι κανένα κόμμα δεν θα καταφέρει να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία.

Αν η νίκη θεωρείται βέβαιη για το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (PP), εντούτοις τα ποσοστά του εκτιμάται πως θα είναι χαμηλότερα από αυτά της προηγούμενης αναμέτρησης πριν τέσσερα χρόνια, καθώς οι επικείμενες εκλογές εξελίσσονται σε μάχη μεταξύ τεσσάρων παικτών.

Τις τελευταίες δεκαετίες δύο κόμματα –το PP και το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE)– εναλλάσσονται στην εξουσία. Ωστόσο, η οικονομική κρίση που οδήγησε σε ραγδαία αύξηση της ανεργίας έσπασε την ηγεμονία τους.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της GAD3 που δημοσιεύεται την Κυριακή στη συντηρητική εφημερίδα ABC, το κεντροδεξιό PP έρχεται πρώτο με ποσοστό ποσοστό 28,3%, εξασφαλίζοντας από 117 έως 124 έδρες, σε σύνολο 350, στο Κοινοβούλιο.

Το ποσοστό του PP έχει αυξηθεί ελαφρά από το 28,2% που έδειχνε προηγούμενη δημοσκόπηση της GAD3 στις 7 Δεκεμβρίου, αν και η υποστήριξη προς το κόμμα έχει υποχωρήσει από τα τέλη Νοεμβρίου. Το Λαϊκό Κόμμα είχε κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία το 2011, όμως τα μέτρα λιτότητας και τα σκάνδαλα διαφθοράς έχουν διαβρώσει την υποστήριξη που του παρέχουν οι ψηφοφόροι.

Οι Ciudadanos (Πολίτες) ένα κεντρώο, φιλικό προς τις αγορές κόμμα που έχει αποσπάσει ψήφους από το PP και τους Σοσιαλιστές, εμφανίζεται να συγκεντρώνει ποσοστό 18,1% των ψήφων και να εξασφαλίζει από 59 έως 63 έδρες, σε σύγκριση με ποσοστό 17,9% στις 7 Δεκεμβρίου.

Οι Podemos συγκεντρώνουν 17,6% (50 έως 53 έδρες), αυξάνοντας το ποσοστό τους από το 16,6% στην προηγούμενη δημοσκόπηση.

Τα κέρδη των δύο κομμάτων δημιουργούν πρόβλημα στους Σοσιαλιστές, το ποσοστό των οποίων έπεσε στο 21,2%, που τους εξασφαλίζει από 83 έως 85 έδρες, από 21,5% στις 7 Δεκεμβρίου.

Οι Ciudadanos, των οποίων ηγείται ο 36χρονος Άλμπερτ Ριβέρα, αναμένεται να καταγράψει ιδιαίτερα καλές επιδόσεις σε περιοχές που ήταν προηγουμένως προπύργια του PP, όπως η Μαδρίτη και η Βαλένθια, σύμφωνα με μια άλλη δημοσκόπηση της Sigma Dos για την εφημερίδα El Mundo.

Οι Podemos θα συγκεντρώσουν επίσης ισχυρή υποστήριξη στη Μαδρίτη, σύμφωνα με αυτή τη δημοσκόπηση, αφήνοντας τους Σοσιαλιστές στην τέταρτη θέση στη πρωτεύουσα.

Πάντως, η τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής εκστρατείας μπορεί να κρύβει ακόμη εκπλήξεις, αφού ένας στους τρεις ψηφοφόρους είτε αρνήθηκε να δηλώσει την προτίμησή του, είτε δηλώνει αναποφάσιστος, είτε ότι θα απέχει.