Σε λιγότερο από έναν μήνα η Κίνα αναλαμβάνει την προεδρία του G20. Στόχος του Πεκίνου το 2016 θα είναι να θέσει τις βάσεις για μια παγκόσμια οικονομία με περισσότερη καινοτομία, πιο αναζωογονημένη και πιο διασυνδεδεμένη. Το ερώτημα είναι πώς θα επιτευχθούν όλ’ αυτά.

Το γεγονός ότι η Κίνα θα παραλάβει τη σκυτάλη της προεδρίας του G20 από την Τουρκία είναι θετικό στοιχείο. Και αυτό επειδή η τουρκική προεδρία θεωρείται επιτυχής τόσο στον τομέα της ενίσχυσης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας όσο και στο μέτωπο της συναίνεσης ότι ο αγώνας κατά του Ισλαμικού Κράτους αποτελεί «σημαντική προτεραιότητα».

Εν ολίγοις, το G20 έχει αποκτήσει κάποια δυναμική και η Κίνα μπορεί να επωφεληθεί από το τάιμινγκ. Το στοίχημα της κινεζικής προεδρίας θα μπορούσε για παράδειγμα να είναι μια παγκόσμια συμφωνία για τη μείωση των εκπομπών ρύπων διεθνώς.

Αλλωστε οι ενδείξεις ότι η Κίνα δεσμεύεται να γίνει μια πιο υπεύθυνη παγκόσμια δύναμη, αυξάνονται. Πρόσφατα το Πεκίνο δημιούργησε το ασιατικό τμήμα της Τράπεζας Υποδομών και Επενδύσεων (AIIB), το οποίο θα χρησιμεύσει ως όχημα για τις κινεζικές ξένες επενδύσεις. Δείγματα πραγματισμού δείχνει και η αντίδραση της Κίνας στον αρχικό αποκλεισμό της από τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου των 12 εθνών του Ειρηνικού (TPP). Αντί να υπάρξει μια τυφλή αντίδραση της Κίνας απέναντι στον αποκλεισμό της, υπάρχουν δείγματα ότι το Πεκίνο μπορεί μια ημέρα να αποτελέσει μέρος της συμφωνίας.

Ενα άλλο καλό νέο, είναι η απόφασή του ΔΝΤ να συμπεριλάβει το γουάν στο καλάθι των νομισμάτων του από την 1η Οκτωβρίου του 2016, αναγνωρίζοντας έτσι τον αναβαθμισμένο ρόλο του κινεζικού νομίσματος.

Ο Αντριου Σενγκ είναι διακεκριμένο μέλος του Παγκόσμιου Ινστιτούτου για την Ασία στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.

Ο Σιάο Γκενγκ είναι καθηγητής Οικονομικών και Δημόσιας Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ