Εμφύλιος πόλεμος μαίνεται πλέον μεταξύ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών, εντός κι εκτός ΟΠΕΚ, με τη σύγκρουση συμφερόντων να παίρνει ολοένα μεγαλύτερες διαστάσεις ενόψει και της εισόδου στο παιχνίδι από του χρόνου του Ιράν.

Αυτός ο πόλεμος πετρελαίου έγινε περισσότερο σαφής παρά ποτέ στη σύνοδο του ΟΠΕΚ την Παρασκευή όπου φάνηκε περίτρανα πως κάθε μέλος του Οργανισμού ενεργεί αποκλειστικά για δικό του λογαριασμό με μοναδικό γνώμονα να ενισχύσει τα μερίδιά του στην παγκόσμια αγορά και όχι να στηρίξει τις συνεχιζόμενες πτωτικές τιμές. Σε μια χαοτική και γεμάτη διαξιφισμούς συνεδρίαση στη Βιέννη η οποία αρχικά επρόκειτο να διαρκέσει τέσσερις ώρες και ξεπέρασε τις επτά, ο ΟΠΕΚ έβαλε στην άκρη τη πρόταση να μειώσει την παραγωγή του παρά τις προειδοποιήσεις αναλυτών για πιθανή κατακρήμνιση των τιμών ακόμη και στα 30 ή και τα 20 δολάρια το βαρέλι.

Αντ’ αυτού τα κράτη – μέλη αποφάσισαν να διατηρήσουν αμείωτη στα υφιστάμενα επίπεδα την παραγωγή (31,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως) λειτουργώντας υπέρ των συμφερόντων της Σαουδικής Αραβίας, που ως μοναδικό στόχο έχει να αυξήσει το μερίδιό της στην αγορά εκτοπίζοντας όσο μπορεί τη Ρωσία και τις ΗΠΑ, και αύριο –από το 2016 και μετά, όταν και θα αρθεί το εμπάργκο –το Ιράν. Αμέσως μετά τη σύνοδο οι τιμές του πετρελαίου κατέρρευσαν εκ νέου, με το αμερικανικό WTI να σπάει το ψυχολογικό φράγμα των 40 δολαρίων και να υποχωρεί στα 39,9 δολάρια το βαρέλι.

Το ενδιαφέρον είναι ότι στην έναρξη της συνόδου η Σαουδική Αραβία πρότεινε να μειώσει την παραγωγή της προκειμένου να στηριχθεί η τιμή του μαύρου χρυσού, αλλά μόνο εφόσον μειώσουν και τη δική τους όλες οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες τόσο εντός όσο κι εκτός του καρτέλ. Επρόκειτο για ένα καθαρά προσχηματικό ελιγμό, εκτιμούν οι αναλυτές. Κατ’ αρχάς, γιατί το Ριάντ γνωρίζει καλά πως Ιράν, Ιράκ, Ρωσία και ΗΠΑ δεν πρόκειται να συναινέσουν σε μια γενικευμένη μείωση παραγωγής. Ιράν και Ιράκ προσβλέπουν σε θεαματική αύξηση της παραγωγής τους, ομοίως πράττουν οι ΗΠΑ, ενώ και η Ρωσία έχει αυξήσει την παραγωγή της σε ιστορικά υψηλά επίπεδα καλύπτοντας το 25% των πετρελαϊκών αναγκών της Ευρώπης.

Ολα δείχνουν ότι έρχεται και νέα περίοδος μειώσεων στις τιμές του πετρελαίου. © Bloomberg News