Η μπόρα δεν πέρασε για την κυβερνητική πλειοψηφία με την ψηφοφορία της Πέμπτης, στην οποία έχασε 2+1 βουλευτές, και το ερώτημα που τίθεται πλέον ανοιχτά είναι κατά πόσον η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα αντέξει στους κραδασμούς.

Οι επόμενες 40 ημέρες μοιάζουν βουνό για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Η Βουλή θα κληθεί να ψηφίσει επώδυνες αλλαγές στην κοινωνική ασφάλιση, τον δεύτερο γύρο με τα προαπαιτούμενα που θα επιφέρουν νέες ανατροπές στην καθημερινότητα χιλιάδων νοικοκυριών, ενώ θα πρέπει να κατατεθεί ένας ακόμη προϋπολογισμός λιτότητας.

Οπως υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές, αν καταφέρουν να περάσουν αυτόν τον κάβο, το ταξίδι μετά θα συνεχιστεί σε ασφαλέστερα νερά. Παράλληλα, επισημαίνουν πως η Κοινοβουλευτική Ομάδα παραμένει συμπαγής και δεν περιμένουν άλλες διαφοροποιήσεις. Η ίδια εκτίμηση υπήρχε πάντως και μετά την παραίτηση Σακελλαρίδη, όμως λίγες ώρες αργότερα διαψεύστηκε.

ΣΚΛΗΡΗ ΓΡΑΜΜΗ. Η εμπειρία της Πέμπτης έδειξε πως κανένας δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχος. Στο Μέγαρο Μαξίμου ποντάρουν πολλά στη σκληρή στάση που κράτησε ο Αλέξης Τσίπρας απέναντι στον Γαβριήλ Σακελλαρίδη και στον Στάθη Παναγούλη. Μπορεί οι δύο περιπτώσεις να ήταν τελείως διαφορετικές, μιας και ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος ακολούθησε τον εσωκομματικό κανονισμό και παρέδωσε την έδρα του στο κόμμα, όμως αντιμετωπίστηκαν με αποφασιστικότητα, δείχνοντας προς τους επίδοξους αντάρτες πως η περίοδος χάριτος τελείωσε.

Η επιλογή ενίσχυσης του αρχηγικού προφίλ του Πρωθυπουργού με δύσκολες αλλά αποφασιστικές κινήσεις, όπως η επιτόπου διαγραφή του Παναγούλη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, είναι μια πολιτική κίνηση που έχει στηριχθεί σε εισηγήσεις των στενών του συνεργατών, όπως ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης. Η τακτική αυτή θεωρούν πως θα συναντήσει την αποδοχή των ψηφοφόρων του κόμματος, παρά την έντονη δυσφορία που προκαλεί σε ορισμένους κομματικούς παράγοντες που εκτιμούν πως χάνεται η συλλογικότητα στο κόμμα.

Εκτός των κατασταλτικών μέτρων, οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού ποντάρουν πολλά στην προσδοκία για αναστροφή του γενικού κλίματος. Στις συζητήσεις με τους βουλευτές του κόμματος υποστηρίζουν πως αν όλα εξελιχθούν ομαλά και ψηφιστούν όλα όσα πρέπει, από τις αρχές του 2016 κιόλας θα υπάρχουν εμφανείς αλλαγές προς το καλύτερο. Πάντως, δεν είναι μόνο το συνειδησιακό πρόβλημα των βουλευτών που απασχολεί τους συνεργάτες του Πρωθυπουργού. Ενα σημαντικό εμπόδιο που θα πρέπει να υπερπηδήσουν είναι η όξυνση των κοινωνικών αντιδράσεων.

Μέχρι στιγμής, στις κρίσιμες ψηφοφορίες, η πίεση που δέχτηκαν από κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις ήταν πολύ μικρή. Το τελευταίο δεκαπενθήμερο τα πράγματα δείχνουν να αλλάζουν και οι κοινωνικές συμμαχίες που είχε χτίσει η Κουμουνδούρου το προηγούμενο διάστημα φαίνεται να μην αντέχουν. Δεν είναι λίγοι εκείνοι από την ηγετική ομάδα που σημειώνουν πως το επόμενο διάστημα η πίεση προς τους βουλευτές από κοινωνικές ομάδες που θα θιχτούν από τα μέτρα –ιδιαίτερα της επαρχίας –θα ενταθούν.

Επίσης, υπάρχει πάντα ο φόβος της εικόνας. Και μόνο η σκέψη πως θα χρειαστούν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που θα αντιμετωπίσουν διαδηλωτές στους δρόμους της Αθήνας, την ώρα που εκείνοι θα ψηφίζουν σκληρά μέτρα, δημιουργεί έντονο προβληματισμό στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ. Ενας ακόμη παράγοντας που μπορεί να προκαλέσει αναταράξεις και τριβές στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι η προώθηση του νομοσχεδίου για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια, που έχει ετοιμάσει το υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο υπουργός Νίκος Παρασκευόπουλος έχει θέσει το νομοσχέδιο ήδη προς δημόσιο διάλογο. Για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί μία από τις πλέον προοδευτικές κινήσεις που ετοιμάζει, όμως για τους ΑΝΕΛ θεωρείται δεδομένο πως δεν θα το στηρίξουν. Στο συγκεκριμένο θέμα, το Μαξίμου προσδοκά στη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού.

Πρόβα νέων συνεργασιών

Παρότι τα σενάρια για διεύρυνση ή αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος απορρίπτονται από τους συνεργάτες του Πρωθυπουργού, δεν είναι λίγοι εκείνοι που βλέπουν στο νομοσχέδιο για επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια μια πρόβα τζενεράλε ενός νέου κυβερνητικού συνασπισμού που θα προκύψει από την παρούσα Βουλή. Θεωρούν μάλιστα πως μια τέτοια εξέλιξη, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στην Πορτογαλία, θα μπορούσε να αποτελέσει τον προπομπό για μια ευρύτερη πανευρωπαϊκή συμμαχία της Αριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας.