Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, υπό τον συντονισμό της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, κηρύχθηκε η Λευκάδα, με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Καπάκη.

Αιτία είναι οι εκτεταμένες ζημιές στο εθνικό, επαρχιακό και δημοτικό οδικό δίκτυο, καθώς και σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια του νησιού, μετά τη χθεσινή πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση των 6 Ρίχτερ.

Το εν λόγω μέτρο θα ισχύσει τουλάχιστον για έξι μήνες (έως τις 17 Μαΐου 2016) και κατόπιν θα επανεξεταστεί.

Στο μεταξύ, εκκενώθηκε το νοσοκομείο Λευκάδας μετά τους δύο ισχυρούς υποθαλάσσιους μετασεισμούς που σημειώθηκαν, ανοιχτά του νησιού, με εστιακό βάθος 5 χλμ. και με μέγεθος 5,1 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ ο πρώτος και 3,6 ο δεύτερος.

Από τις ισχυρές δονήσεις που έγιναν αντιληπτές στην πόλη της Λευκάδας, το κτίριο του νοσοκομείου, που ήταν ήδη καταπονημένο, υπέστη υλικές ζημιές με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μεταφερθούν έξω από αυτό, ενώ ούτε οι γιατροί και οι νοσηλευτές δεν μπαίνουν πλέον μέσα. Τα περιστατικά που θα φθάνουν στο νοσοκομείο αντιμετωπίζονται σε πρόχειρο ιατρείο που έχει στηθεί στο εκκλησάκι του Αγίου Ελευθερίου στην είσοδο του νοσοκομείου.

Την ίδια ώρα «νεκρή» είναι η κεντρική πλατεία της Λευκάδας, καθώς οι καταστηματάρχες έχουν κλείσει τα καταστήματά τους, ενώ πολλοί εξ αυτών να έχουν φύγει και από τα σπίτια τους ψάχνοντας διαφυγή προς τις κοντινές παραλίες.

Στο μεταξυ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Ιόνιων Νήσων μέχρι την Τετάρτη -από τις αυτοψίες που έχουν γίνει- οι μεγαλύτερες ζημιές που προκλήθηκαν από το σεισμό της Τρίτης, έχουν γίνει στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού (Αθάνι, Αγ. Πέτρος, Βασιλική κ.α).

Ειδικότερα, από τις 120 αυτοψίες που έχουν πραγματοποιηθεί 66 σπίτια κρίθηκαν «κίτρινα», δηλαδή χρίζουν επισκευής, 20 «κόκκινα», είναι δηλαδή ακατάλληλα για κατοικία και 34 είναι κατοικήσιμα.

Επιπλέον, όπως λένε από την Περιφέρεια, μέχρι στιγμής, έχουν υποβληθεί 160 αιτήσεις για ελέγχους σε σπίτια και 15 αιτήσεις για έλεγχο σε επιχειρήσεις. Οι αυτοψίες των μηχανικών πρόκειται να συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες.

Από την Περιφέρεια έχουν μοιραστεί σκηνές στους πληγέντες από το σεισμό κατοίκους του νησιού. Το βράδυ της Τρίτης 30 κάτοικοι του νησιού πέρασαν τη νύχτα σε σκηνές και σε σπίτια συγγενών.

Η εικόνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή από τις ζημιές είναι ότι έχει υποστεί σημαντικές ζημιές το παλιό λιμάνι της Βασιλικής, αλλά και πολλές εκκλησίες στο χωριό Αθάνι (μάλιστα μια εκκλησία κατέρρευσε). Επιπλέον, έχει υποστεί ζημιές ένα εργοστάσιο επεξεργασίας πυρήνα ελιάς στη Βασιλική ενώ έχουν γίνει εκτεταμένες κατολισθήσεις στο δυτικό οδικό δίκτυο προς Αγ. Νικήτα και από Αγ. Νικήτα προς Χορτάτα.

Ακόμη την Τετάρτη το μεσημέρι, προκλήθηκαν και μικροζημιές σε κτίρια στην πόλη της Λευκάδας από τον μετασεισμό των 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε