Δύο νεκρούς άφησε πίσω του ο ισχυρός σεισμός 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 9:10 το πρωί της Τρίτης στη Λευκάδα

Τραγικό θάνατο βρήκε μία 64χρονη γυναίκα, όταν καταπλακώθηκε από τον τοίχο του σπιτιού της. Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι η άτυχη γυναίκα, που έμενε στο χωριό Πόντι κοντά στη Βασιλική, έχασε τη ζωή όταν ένας μεγάλος βράχος αποκολλήθηκε από το βουνό και με δύναμη προσέκρουσε στο τοίχο του σπιτιού της, τον διαπέρασε και την τραυμάτισε θανάσιμα στο κεφάλι. Την ίδια ώρα, μία 74χρονη, από το χωριό Αθάνι, έχασε τη ζωή της όταν καταπλακώθηκε από συντρίμμια.

Στο νοσοκομείο Λευκάδας, που αντιμετωπίζει μόνο έκτακτα περιστατικά, έχουν μεταφερθεί πέντε τραυματίες, ο άνδρας που είχε εγκλωβιστεί, καθώς και μια γυναίκα 88 ετών από το Πινακοχώρι, ένα αγόρι 10 ετών από την περιοχή της Λυγιάς, ένας άνδρας 45 ετών από τη Λευκάδα και ένα αγόρι 12 ετών από τη Βασιλική, όλοι ελαφρά τραυματισμένοι.

Το πρωί στάλθηκαν ενισχύσεις από γιατρούς και νοσηλευτές στο κέντρο υγείας της Βασιλικής, στη Νότια Λευκάδα.

Στη Λευκάδα βρίσκεται από νωρίς συνεργείο καταγραφής ζημιών της Πολιτικής Προστασίας, ενώ αναμένονται ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νικόλαος Νικολακόπουλος και ο διοικητή της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Ηπείρου, αρχιπύραρχος Ιωάννης Φωστιέρης, άνδρες της 5ης και της 6ης ΕΜΑΚ, ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος, καθώς επίσης μεταφέρεται ειδικό όχημα με διασωστικό εξοπλισμό, ειδικών χρήσεων με ρυθμιζόμενα μεταλλικά υποστυλώματα, μηχανήματα κοπής πετρωμάτων, βαρούλκο ανέλκυσης φορτίων, αναπνευστικές συσκευές, γαιόφωνα και κάμερες εντοπισμού εγκλωβισμένων.

Σε σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας αποφασίστηκε να ανοίξει άμεσα το οδικόδίκτυο στο Αθάνι, τα Πευκούλια και το Καλαμίτσι.

Επίσης, έχουν σημειωθεί σοβαρές κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο του νησιού και ιδιαίτερα στην περιοχή του Αγίου Νικήτα.

Ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας Ιονίων Νήσων Ευάγγελος Ανδρεάτος δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η Περιφέρεια βρίσκεται σε ετοιμότητα και εκτός από σκηνές που στέλνονται εάν χρειαστεί θα φτάσει και καράβι για τυχόν σεισμόπληκτους παρότι, τέτοιο ενδεχόμενο προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει.

Κυβερνητικό κλιμάκιο, υπό τον υφυπουργό υποδομών Παναγιώτη Σγουρίδη και τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα, μεταβαίνουν στη Λευκάδα για επιτόπια αυτοψία και συντονισμό των υπηρεσιών.

«Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για να μην έχουμε αυτά που υπήρξαν στην Κεφαλονιά» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ. Ο κ. Λέκκας είπε ότι μέχρι αυτή την ώρα έχουν καταγραφεί 20 μετασεισμοί πάνω από 2,5 Ρίχτερ με το μεγαλύτερο να είναι 5,8 Ρίχτερ. Στο νησί έχουν ήδη φτάσει κλιμάκια σεισμολόγων και μηχανικών, ενώ ο ΟΑΣΠ είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

«Η πόλη της Λευκάδας δεν έχει ζημιές. Το πρόβλημα εντοπίζεται στη νότια και δυτική Λευκάδα. Αυτή τη στιγμή έχουμε πολλές κατολισθήσεις βράχων, μεγάλα προβλήματα στο οδικό δίκτυο, έχουν κοπεί ακόμη και δρόμοι. Τα συνεργεία προσπαθούν να ανοίξουν και πάλι τους δρόμους, ωστόσο, υπάρχει ο φόβος νέων κατολισθήσεων, αφού σε μερικά σημεία οι βράχοι κρέμονται. Έχουν πέσει σπίτια, ακόμη δε γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό, καθώς η καταγραφή γίνεται αυτή την ώρα αλλά προφανώς μιλάμε για αρκετά. Υπάρχουν, πάντως, σπίτια που ήταν χτισμένα σε πλαγιά και έχουν φτάσει σχεδόν στη θάλασσα», εξηγεί ο αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας, Διονύσης Χαλικιάς.

Ψυχραιμία συνιστά σε όλους τους κατοίκους του Ιονίου ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θόδωρος Γαλιατσάτος. «Πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι σε όλο το Ιόνιο γιατί τα κτίρια και οι υποδομές αντέχουν» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θ. Γαλιατσάτος. Αυτή την ώρα, όπως επιβεβαίωσε ο ίδιος, μηχανικοί της Περιφέρειας είναι στη Λευκάδα και έχουν ξεκινήσει τους ελέγχους, αρχικά.

Σύμφωνα με τον κ. Γαλιατσάτο, μέχρι αυτή την ώρα έχουν διαπιστωθεί υλικές ζημιές σε παλιές οικοδομές και κτίρια, ενώ κατολισθήσεις έχουν σημειωθεί στο οδικό δίκτυο, κυρίως νότια της Λευκάδας. «Η καταγραφή των ζημιών συνεχίζεται» πρόσθεσε.

Σοβαρές ζημιές και στην Ιθάκη

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, βρίσκεται και η Ιθάκη, καθώς ο σεισμός προκάλεσε σοβαρές υλικές ζημιές σε εκκλησίες, σπίτια και καταστήματα. Το οδικό δίκτυο του νησιού έχει κοπεί σε πολλά σημεία, λόγω των πολλαπλών κατολισθήσεων.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος του νησιού Διονύσης Στανίτσας, «ο κόσμος είναι αυτή τη στιγμή στον δρόμο. Οι ζημιές που έχουν προκληθεί είναι αμέτρητες, ενώ μηχανήματα του δήμου προσπαθούν να απομακρύνουν τα βράχια που έχουν κλείσει το οδικό δίκτυο του νησιού».

«Ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα» πρόσθεσε ο δήμαρχος.

Την ίδια ώρα κλιμάκιο της πυροσβεστικής βρίσκεται στην Ιθάκη προκειμένου να βοηθήσει τις ενέργειες του δήμου. «Όλη η υπηρεσία είναι σε επιφυλακή» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ιονίων Νήσων Ευθύμης Γεωργακόπουλος.

Όπως σημείωσε «αυτή την ώρα μεταβαίνουν στη Λευκάδα και ο διοικητή της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Ηπείρου, αρχιπύραρχος Ιωάννης Φωστιέρης, άνδρες της 5ης και της 6ης ΕΜΑΚ, ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος, ενώ μεταφέρεται ειδικό όχημα με διασωστικό εξοπλισμό, ειδικών χρήσεων με ρυθμιζόμενα μεταλλικά υποστυλώματα, μηχανήματα κοπής πετρωμάτων, βαρούλκο ανέλκυσης φορτίων, αναπνευστικές συσκευές, γαιόφωνα και κάμερες εντοπισμού εγκλωβισμένων».

«Είμαστε σε ετοιμότητα» συμπλήρωσε ο κ. Γεωργακόπουλος.

Δέκα σπίτια εκκενώθηκαν στην Κεφαλονία

Δέκα σπίτια κρίθηκαν μη κατοικήσιμα στο χωριό Ερισσό, στη βόρεια Κεφαλονιά, μετά το μεγάλο σεισμό των 6,1 βαθμών της κλίμακας στη Λευκάδα.

Τα δέκα σπίτια έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές από το πρωινό χτύπημα του Εγκέλαδου, και σύμφωνα με πληροφορίες οι κάτοικοι των σπιτιών θα φιλοξενηθούν σε πανδοχείο της περιοχής για να περάσουν εκεί τη νύχτα.

Στην περιοχή της Ερισσού πρόκειται να μεταβεί ο δήμαρχος Κεφαλονιάς Αλέξανδρος Παρίσης για δει από κοντά το μέγεθος των ζημιών.

Ακόμα, στην περιοχή της Πάλλικής, και πιο συγκεκριμένα στο Ληξούρι, δύο κτίρια που είχαν κριθεί ακατάλληλα στους μεγάλους σεισμούς του 2014 καταστράφηκαν ολοσχερώς, ενώ αρκετά κτίρια που ήταν «ταλαιπωρημένα» από τους προηγούμενους σεισμούς εμφάνισαν ζημιές.

Οι σεισμολόγοι

Ο σεισμός έγινε αισθητός από την Καλαμάτα έως τα Ιωάννινα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα η σεισμική δόνηση είχε ένταση 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ο κ. Λέκκας είπε ότι ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός λόγω του χαμηλού εστιακού βάθος (πέντε χιλιόμετρα). Ο ίδιος τόνισε ότι οι επιστήμονες παρακολουθούν με ενδιαφέρον την σεισμική δραστηριότητα και αυτό γιατί το ρήγμα των Ιονίων νήσων που ξεκινάει από τα ανοικτά της Ζακύνθου φτάνει στην Κεφαλονιά και καταλήγει στη Λευκάδα έχει δώσει στο παρελθόν μεγάλους σεισμούς»

Ο καθηγητής Σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος δήλωσε ότι ο σεισμός ήταν από 6,1 έως 6,3 βαθμών και ότι είναι ένας τυπικός σεισμός για το ρήγμα της Λευκάδας.

«Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να πούμε ότι ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε σήμερα το πρωί στην Λευκάδα, ήταν ο κύριος σεισμός» ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο επίκουρος καθηγητής Γεωλογίας του πανεπιστημίου Πατρών Ευθύμιος Σώκος. «Θα χρειαστούν να περάσουν αρκετές ώρες, ακόμα και ημέρες, για να είμαστε σίγουροι πως η σημερινή δόνηση ήταν η κύρια δόνηση» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Ευθύμιο Σώκο, ο σεισμός προέρχεται από το ρήγμα που ξεκινάει από την βορειοδυτική περιοχή της Λευκάδας και καταλήγει νοτιοδυτικά της Κεφαλονιάς και δίνει ισχυρούς σεισμούς, όπως αυτόν που σημειώθηκε το 2003.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε «πρόκειται για ένα οριζόντιο ρήγμα και θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι συνηθισμένο να δίνει ανάλογους σεισμούς με τον σημερινό» για να συμπληρώσει ότι το φαινόμενο είναι υπό παρακολούθηση.